Hoe verbeter je je ruwvoerteelt?

23 april 2018
-
3 minuten

Gezond ruwvoer betekent gezonde koeien. Maar als melkveehouder heb je te maken met verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het voer, zoals de beweidings- en bemestingsstrategie. Hoe teel je het beste voer? En welke analyses horen hierbij? Drie experts geven hun visie op gezond ruwvoer .

Wim Jaspers, ruwvoerspecialist bij Van Iperen

Ik zeg altijd: bekijk het hele proces door de ogen van de koe, want uiteindelijk is het dier degene die er geld van moet maken. En de koe liegt nooit. Als het ruwvoer niet kwalitatief genoeg is, doen wij kuil-, bodem- en mestanalyses om tot inzicht te komen. Dat inzicht geeft ons weer kennis, waardoor je weet wat je in het vervolg moet doen.’’

'Een koe liegt nooit!' 

Via bemesting kun je spoorelementen toevoegen aan je bodem. Denk dus niet alleen na over veranderingen aan het voerhek, maar kijk ook naar het gewas en de bodem. Terug naar het begin. Je moet de schakels van het ruwvoer aan elkaar verbinden: van bodem tot voer. Daarmee maak je een gezonder gewas. Dat betekent gezonder ruwvoer, en een gezondere koe. En uiteindelijk een hoger rendement.”

 

Wim Jaspers

Jaap Gielen, financieel specialist melkveehouderij bij Countus

Het vak van melkveehouder is niet eenvoudig. Het begint al met het vakmanschap rond de teelt, en vervolgens het vakmanschap om daar melk van te maken. Door de juiste voederwinning en een goede beweidingsstrategie krijg je van dat voer uiteindelijk melk in de tank. En degene die dat het beste doet, die heeft het beste bedrijfsrendement.”

'Bij melkveehouderschap hoort perfectionisme' 

“Ik zie heel wat verschillen in dat rendement, deels veroorzaakt door omstandigheden die je als melkveehouder niet in de hand hebt, en deels door omstandigheden die je wél in de hand hebt. Ik maak inzichtelijk waar verbeteringen nodig zijn, die vervolgens met een specialist opgepakt worden. Een bedrijfseconomische analyse kan hierbij uitkomst bieden: hoe verhouden de kosten zich tot de technische resultaten? Bij al die facetten hoort perfectionisme, om uiteindelijk van het ruwvoer een maximale melkopbrengst te maken.

Jaap Gielen

Vincent Gerritsen, rundveehouder

Als de smaak en de voedingswaarde van het voer niet voldoende is, dan nemen de koeien minder droog stof op. Daardoor komt de melkproductie onder druk te staan, en die is juist zo belangrijk voor het draaien van genoeg saldo. Om de kwaliteit van het ruwvoer te verbeteren begin je bij de grond. Wees zuinig op je grasmat. Ik vind het belangrijk dat er veel organische stoffen in de grond zitten, zodat het bodemleven goed is en je gras beter groeit.”

'Wees zuinig op je grasmat!' 

Let ook op het tijdstip van maaien. Daarvoor is de lengte van het gras belangrijk. Ook moet er voldoende zon aanwezig zijn om het product op een mooie manier in de kuil te krijgen. Wij hebben daarnaast veel geïnvesteerd in sleufsilo’s met betonnen wanden. Door de kuil heel vast tussen de muren te rijden, creëer je een hogere dichtheid van het ruwvoer. Daardoor is de kans op broei minder en wordt de smaak behouden.”

Vincent Gerritsen

Doorpraten over de mogelijkheden om de kwaliteit en samenstelling van je ruwvoer te verbeteren? Stel dan gerust je vraag aan onze ruwvoerspecialist Gert Anker of download de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent ruwvoerteelt.

Download de FAQ