Hard, maar relaxed werken op biologisch varkensbedrijf van Henri van de Ven

Ad Heijneman

In het Brabantse Wintelre runt Henri van de Ven al ruim 27 jaar een varkensbedrijf. Drie jaar geleden is hij overgestapt van gangbaar naar biologisch en is hij met zijn gezin ook een bio-boerderijwinkel begonnen. Daarnaast fungeert het bedrijf ook als zorgboerderij voor kinderen van vier tot veertien jaar. Als bio-varkenshouder heeft hij nu aanzienlijk minder dieren. Het werk zelf is wat zwaarder geworden, maar hij ervaart veel minder druk. “We doen ons werk echt met plezier. De dieren doen het met dit voer technisch hartstikke goed en de afzet is verzekerd. Dit is leuk varkens houden zo.”

Henri van de Ven
runt een biologische varkensbedrijf in Wintelre (Noord-Brabant)

Kom ook naar de open dag op zondag 29 juni 2025

De vleesvarkens groeien zorgeloos en hard

De Vennekuus, zoals het familiebedrijf heet, is een gesloten varkensbedrijf met 60 zeugen en 350 vleesvarkens. De zeugen zijn een mix van TN50 en rotatiekruising. Die worden gekruist met een Tempo groeibeer. Henri levert jaarlijks bijna 25 vleesvarkens per zeug af en de vleesvarkens groeien zorgeloos en hard. Hij is erg tevreden met de technische resultaten: “Je ziet dat de biologische manier van varkenshouden goed is voor de dieren, maar de kwaliteit van het voer speelt natuurlijk ook een grote rol.”

Je ziet dat de biologische manier van varkenshouden goed is voor de dieren, maar de kwaliteit van het voer speelt natuurlijk ook een grote rol.

Henri van de Ven

Varkenshouder

De vleesvarkens worden gevoerd volgens een drie-fasen-systeem

De Vennekuus is een gesloten varkensbedrijf. Alle biggen worden zelf opgelegd in de vleesvarkenstal. De vleesvarkens worden gevoerd volgens een drie-fasen-systeem.

Het voeren met biologisch voer kent wel nodige uitdagingen, omdat er veel eisen aan het voer worden gesteld. Voor de vleesvarkens zijn er beperkingen aan de hoeveelheid omschakelgrondstoffen en moet een deel van de grondstoffen uit de regio komen. Bovendien zijn synthetische producten en fytase niet toegestaan.

 

 

"Met dit voer hebben we een heel stabiele gezondheid en goede technische resultaten"

In de voeders worden veel verschillende granen, zoals mais, gerst, tarwe, triticale, rogge en haver gebruikt om zo goed mogelijk spreiding te krijgen in vertering en aanbod van nutriënten. De eiwitvoorziening komt vooral uit soja en erwten. "Met dit voer hebben de dieren een heel stabiele gezondheid en goede technische resultaten. Dat levert hele mooie vleesvarkens op,” aldus Henri.

Evenwichtige voerkeus

In overleg met de bio-specialist van De Heus, Ad Heijneman, is Henri tot een evenwichtige voerkeus gekomen. Voor de zeugen gebruikt hij dracht- en lactovoer. De biggen krijgen biggenkorrels en vanaf 20 kg startvoer met een hoog kopergehalte. Daarna krijgen ze vanaf 35 kg startvoer met een laag kopergehalte. Vervolgens krijgen ze als jonge vleesvarkens tot 75 kg een tussenvoer en daarna finishvoer. Om alles goed te monitoren worden de biggen individueel gewogen met spenen en met de opleg in de vleesvarkensstal. 

Henri voert de jonge vleesvarkens extra lang startvoer om de jeugdgroei optimaal te benutten.

Alle ruimte voor de zeugen

De zeugen hebben alle ruimte om buiten rond te lopen, of verkoeling te zoeken in de modderpoel.

Ruime en positieve ervaring met vrijloopkraamhokken

Omdat hij een biologisch bedrijf runt, heeft Van de Ven inmiddels ruime ervaring met vrijloopkraamhokken. “Voor ons is het inmiddels een vanzelfsprekendheid om te werken met vrijloopkraamhokken. Uiteraard blijven er dingen waar je goed op moet letten, maar je ziet dat het minder stress voor de zeugen oplevert, waardoor er meer rust is en je een vlotter werpproces krijgt. Dat vind ik erg positief.” aldus Henri. Op het bedrijf zijn er 24 vrijloopkraamhokken. De biggen blijven minimaal zes weken bij de zeug, waarna ze gespeend worden en op tien tot twaalf weken leeftijd gaan ze naar de vleesvarkensstal..

7 Praktische tips voor het werken met vrijloopkraamhokkken

Op basis van de laatste inzichten hebben we een aantal tips om het werken met vrijloopkraamhokken tot een succes te maken voor je op een rij gezet.

 

Bekijk de tips over het werken met vrijloopkraamhokken

Optimaal micro-klimaat in het biggennest

Biologisch gehouden varkens moeten lekker het hele jaar rond buiten kunnen lopen. Dat geldt ook voor de zeugen en biggen in het kraamhok. Voor de zeugen met hun grote omvang zijn buitentemperaturen geen probleem, maar in de winter kan dit wel een uitdaging geven bij de biggen. De biggen hebben namelijk meer behoefte aan warmte. Daarom is er in het binnenhok een ruimte gecreëerd waarbij ze onder de warmtelamp en uit de tocht kunnen liggen. 

 

Klapdeurtjes om tocht te beperken

Ondanks deze aanpassing kan de tocht buiten deze warme onderkruip toch te groot zijn. Henri: “Onze dieren kunnen vanuit de stal via een doorgang met plastic flappen naar buiten lopen, maar die flappen zijn natuurlijk niet tochtdicht. Daardoor komt er in de winter koude buitenlucht de warme stal in en dat verschil is soms te groot voor de biggen. Tocht of een te lage omgevingstemperatuur is niet goed voor de gezondheid van de big.” De flappen worden op dit moment aangevuld met extra klapdeurtjes om de windinvloed te beperken en de bestaande biggenlampen worden aangevuld met heaters. Zo kan Henri het altijd aangenaam warm maken in de stal voor de big wat bijdraagt aan het zorgeloos varkens houden.

Op de zorgboerderij bieden ze veiligheid en structuur

Naast de varkenshouderij runt familie Van de Ven een zorgboerderij en een bio-boerderijwinkel. Op de zorgboerderij ontvangen ze kinderen met gedrags-, ontwikkelings- en/of opvoedingsproblemen. Henri’s vrouw Mariska en hun dochter Femke nemen de kinderen zoveel mogelijk op binnen het gezin en proberen ze een gevoel van veiligheid en structuur te geven door middel van de dagelijkse dingen die op het bedrijf plaatsvinden. 

In de bio-boerderijwinkel verkopen ze hun eigen biologische varkensvlees

Maar ze verkopen ook biologische eieren van hun eigen kippen en allerlei seizoensproducten, zoals biologische groentes uit eigen moestuin, zelfgemaakte jammen en sappen en diverse streekproducten. Zo proberen ze op hun eigen manier hun steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. 
We hopen ons assortiment steeds verder uit te breiden. We geloven in de kracht van lokale, biologische producten en kijken ernaar uit om ons aanbod te verruimen en te verbeteren. 

Dit zijn de specialisten van De Heus voor biologische varkensvoer

Neem contact op met de specialist bij jou in de buurt

Ad Heijneman

Specialist varkens

Ad is al jaren een vertrouwde kracht binnen het varkensteam van De Heus. Zijn werkterrein is Noord-Brabant en hij is gespecialiseerd in zeugen en biggen, maar ook in de biologische varkenshouderij.