Return to main site

Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid 2024

Dinsdag 1 oktober 2024

Aanmelden kan alleen nog via je eigen contactpersoon

19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

Wij nodigen je van harte uit voor het 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid. Het is dé gelegenheid om je kennis te vergroten, bij te praten met collega's en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van varkensgezondheid te ontdekken. 

Dit symposium is een specifiek gericht op varkenshouders die zich inzetten voor een gezondere varkenshouderij. Mis deze kans niet om ook jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen en schrijf je vandaag nog in!

  • Datum: dinsdag 1 oktober 2024
  • Locatie: The Scelta Institute in Venlo

Programma

13.00 uur  Ontvangst
14.00 uur  Opening door Han Swinkels
14.05 uur  Jop de Vrieze: Allemaal beestjes:
                   opbouw van darmmicrobioom
14.30 uur  Prof. Daniel Berckmans:
                   Meten van welzijn van dieren
15.00 uur  Mark Steentjes: Hoog gezonde
                   dieren houden is topsport
15.30 uur  Pauze
16.00 uur  Ir. Martijn Redegeld: Voeding in
                   het profpeloton: from plan to plate
16.30 uur  Forumdiscussie
17.00 uur  Jan Klerken: Parels voor de zwijnen
17.45 uur  Buffet
19.30 uur  Afsluiting

 

 

 

De sprekers van het symposium

  

Han Swinkels

Sinds 1 september 2010 is Han Swinkels (62) actief als zelfstandige consultant in opdracht van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties in en rondom veehouderijketens. In deze periode is hij ook van 2012 tot 2016 in deeltijd als lector duurzame veehouderijketens verbonden geweest aan HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. Hij is afgestudeerd dierwetenschapper aan de Wageningen Universiteit en gepromoveerd aan Virginia Tech in Blacksburg, Verenigde Staten. Daarna heeft hij als onderzoeker en manager bijna 13 jaar gewerkt voor het huidige Livestock Research en Food & Biobased research van Wageningen University & Research. In 2006 is hij overgestapt naar de ZLTO, waar hij bijna 5 jaar als manager dierlijke sectoren werkte van lid tot Brussel onder de vlag van LTO Nederland.

Nu werkt hij als projectmanager op het snijvlak van beleid, wetenschap en praktijk. Hij geeft leiding aan meerjarige projecten waar in co-operatie wordt gewerkt aan het stapsgewijs verduurzamen van veehouderijketens. Ook is hij vertegenwoordigd in besturen, raden en commissies zoals, College van Deskundigen (Stichting Milieukeur), Feed Design Lab en beoordelingscommissies TKI Agri&Food, Investeringsfonds Duurzame Landbouw en POP-Zuid. In 2014 is Han Swinkels benoemd tot erelid van Studievereniging De Veetelers.

Jop de Vrieze

Jop de Vrieze is freelance wetenschapsjournalist. Hij behaalde in 2004 zijn bachelor biomedische wetenschappen en in 2008 zijn master science communication, met als specialisatie infectieziektenepidemiologie. Sindsdien schrijft hij voor onder meer De Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Science. Hij produceert en presenteert ook de podcast van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In 2014 verscheen zijn populairwetenschappelijke boek 'Allemaal Beestjes' over de rol die micro-organismen spelen in onze gezondheid. Sindsdien is hij het onderwerp op de voet blijven volgen.

Prof. Daniel Berckmans

Daniel Berckmans is als professor verbonden aan de Universiteit van Leuven en de University of Tennessee USA. Als boerenzoon en onderzoeker heeft hij veel praktische ervaring in de varkenshouderij. Zijn onderzoeksfocus ligt op het realtime monitoren van gezondheid, welzijn en prestaties van mensen en dieren door het opvolgen van metabolisch energiegebruik en -herstel. Daniel wordt wereldwijd beschouwd als de geestelijke vader en academisch leider van Precision Livestock Farming (PLF): het real-time monitoren van dieren met technologie. Met industriële partners heeft hij 20 producten voor de wereldmarkt ontwikkeld, en is hij medeoprichter van enkele spin-off bedrijven: BioRICS NV, gericht op het meten van mentale en fysieke gezondheid mens en dier, en SoundTalks bekend van de hoestmonitoren.

Mark Steentjes

Sinds de depop-repop in 2021 houdt Mark Steentjes 1.200 hoog gezonde SPF Danic-zeugen in het Gelderse Etten. Nadat hij jaren met het idee van depop-repop had rondgelopen, heeft hij achteraf spijt dat hij het niet eerder gedaan heeft. De prestaties van de dieren komen dichter bij hun genetisch potentieel door het ontbreken van ziektes. Het benutten van dit potentieel vraagt om dagelijkse toewijding en vakmanschap. Mark en zijn team beschouwen het als topsport om de hoge standaard van zorg en gezondheid van de dieren te waarborgen. In zijn voordracht neem hij je mee in zijn afwegingen bij de overstap naar SPF-dieren en deelt hij zijn ervaringen met het werken onder deze omstandigheden.

Ir. Martijn Redegeld

Als Head of Nutrition stuurt Martijn Redegeld het voedingsprogramma van Team Visma-Lease a Bike aan, waarin hij verantwoordelijk is om prestaties, herstel en lichaamssamenstelling via voeding te verbeteren. In zijn rol werkt hij dagelijks samen met de WorldTour renners om gepersonaliseerde voedingsplannen op te stellen. Daarnaast werkt hij nauw samen met coaches, trainers, team chefs en overige partners om gedurende het seizoen over heel de wereld de renners met de best mogelijke voeding te ondersteunen.

Jan Klerken

Jan Klerken Jr. is een van de directeuren van Scelta Mushrooms, een internationaal familiebedrijf in de productie en verwerking van champignons. Jan Klerken Jr. trad samen met zijn broer Jules in de voetsporen van zijn vader, Jan Klerken Sr., die het bedrijf oprichtte en het een prominente positie gaf binnen de champignonindustrie. Onder leiding van de broers is Scelta Mushrooms zich verder aan het ontwikkelen tot een innovatieve speler op het gebied van duurzame voedselproductie. Het bedrijf staat bekend om zijn focus op kwaliteit, innovatie en duurzaamheid, en levert producten aan de voedingsindustrie wereldwijd. Jan Klerken Jr. heeft een rol gespeeld in de uitbreiding van Scelta Mushrooms naar nieuwe markten en in de ontwikkeling van nieuwe producten die inspelen op de trends in gezondheid en duurzaamheid. 

Aanmeldformulier gesloten

Dinerbuffet: