Nu is het tijdstip voor doorzaaien met Milkway Doorzaai
Het wisselvallige weer van de laatste weken met overdag temperaturen boven 6 tot zelfs 13 graden en in de nacht rond of onder het vriespunt heeft een zeer nadelig effect op uw grasmat. Door de combinatie van bemesting en een temperatuur overdag boven 6 tot 8 graden zijn de meeste grassoorten actief en wil het gaan groeien. Natuurlijk blijft het aandeel onkruiden hierin niet achter en kunnen bij bovengenoemde omstandigheden de overhand krijgen op uw percelen.
Door de koude nachtelijke temperatuur samen met wat regen zijn dit geen ideale omstandigheden en uit zich dat in extra slijtage van uw grasmat. Bovengenoemde situatie speelt momenteel op veel plaatsen in Nederland en het is dan ook raadzaam goed naar het grassenbestand en onkruidaandeel te kijken voordat u de keuze maakt voor herinzaai dan wel doorzaai.
Veel veehouders willen graag hun grasland verbeteren, maar zien op tegen de traditionele manier van herinzaai, dat wil zeggen doodspuiten, frezen, onderploegen en vlak maken. De redenen zijn divers. Veengronden staan vaak scheuren niet toe en niet elke loonwerker heeft de beste doorzaaimachine.
Als het land vlak is en de bodem geen storende lagen bevat, is doorzaaien met Milkway Doorzaai stukken goedkoper. Hiervoor zijn een drietal methodes met verschillende resultaten. Onderstaande grafiek geeft de resultaten weer van deze drie methodes:
1) Doorzaaien met een Vredo doorzaaimachine
We kunnen concluderen dat doorzaaien in het vroege voorjaar succesvol is. Zaai door als het weer het toelaat, dus voordat de grasplant gaat uitlopen. Zaad wat reeds vroeg gezaaid is kan zich verzadigen met vocht en als de temperatuur daar is ook direct kiemen. Doorzaaien na 15 maart is doorgaans te laat, de grasplant groeit vaak al en het zaad heeft geen kans goed te kiemen en verliest deze concurrentieslag. Daarbij volgt er vaak een drogere periode vanaf half maart waardoor het gezaaide zaad vaak verdroogt. Met een Vredo doorzaaimachine bij gebruik van 30 kg/ha geeft dit uitstekende resultaten.
2) Doorzaaien met de Wiedeg
Het resultaat van een Wiedeg is ook goed te noemen, en hiermee word tevens veel onkruid verwijderd in dezelfde werkgang. Echter voor hetzelfde resultaat als met de Vredo doorzaaimachine zou er ca. 25% meer zaad gebruikt moeten worden.
3) Doorzaaien met de kunstmeststrooier
Met de kunstmestrooier gaat natuurlijk ook, maar dan moet er 2 maal zoveel zaad gebruikt worden in vergelijking met de Vredo doorzaaimachine voor hetzelfde resultaat, op basis van deze proef. Zeker in het vroege voorjaar is dit geen aanrader.
Vraag uw rundveespecialist naar de mogelijkheden, hij kan u adviseren in de juiste methode op uw bedrijf!