Kijk op Mais
Inzicht in de wekelijkse maiskwaliteit
Inzicht in de afrijping van de mais
Inzicht in de afrijping van de mais
Ook dit seizoen volgt De Heus de afrijping van een 10-tal maispercelen; gelegen in Nederland & Vlaanderen. Wekelijks wordt hier door onze specialisten het drogestofpercentage gemeten van de percelen. Op deze manier kan de afrijping van de percelen goed gevolgd worden; zodat het oogstmoment zo dicht mogelijk bij optimaal komt te liggen. Het doel is om rond de 36 tot 38% drogestof te oogsten. Dit geeft een goed geconserveerde, frisse maiskuil. Voor meer werkplezier in de winterperiode!
Update week 44
Alle gemeten percelen zijn deze week gehakseld. Er zullen dus geen verdere updates meer komen.
Mocht er nog mais geoogst moeten worden; houd dan vooral goed de korrels in de gaten. Bij onvoldoende lichtintensiteit (lees zonuren); kan de uiteindelijke extra zetmeelvorming de maiskorrel tegen vallen. Dit kan je controleren door regelmatig korrels dwars door te snijden en de melklijn in de gaten te houden. Daarentegen begint de plant nu echt snel te verouderen. Stijging van het drogestofpercentage hoeft dan dus niet per definitie te betekenen dat de mais nog bijrijpt en zetmeel vormt; maar kan ook betekenen dat juist de plant hard achteruit gaat en afdroogt. Hoe dit voor jouw percelen is kan enkel bepaalt worden door de mais regelmatig te beoordelen. En daarmee kan je een keuze maken die past bij jouw percelen en het weerbericht.
Mochten er echt natte percelen geoogst gaan worden; kuil dan de mais over een laag stro onderin de silo heen. Dit vangt de perssappen op; en voorkomt dat de mais onderin de silo extreem nat en zuur wordt omdat het vocht doorzakt naar het stro. Gebruik ook zeker een inkuilmiddel om een frisse kuil met VEM’en te behouden. Overweeg daarnaast wanneer het land flink nat is om iets hoger te gaan hakselen. Dit kost opbrengst; maar maakt de kans dat wanneer er flinke sporen zijn dat er grond/toxines/boterzuur meegaan de bek in wanneer er flink gehobbeld wordt door de hakselaar.
Drogestofpercentage mais
Locatie |
Grondsoort |
Zaaidatum |
FAO |
Zaai-omstandigheden |
Week 35 |
Week 36 |
Week 37 |
Week 38 |
Week 39 |
Week 40 |
Week 41 |
Week 42 |
Weel 43 |
Week 44 |
Wetteren |
Zand / Leem | 5 mei | 240 | Gemiddeld | 20 | 24 | 24 | 25 | 29 | 29 | 36 | 39 | 41 | Gehakseld |
Wetteren |
Zand /Leem | 18 juni | 180 | Gemiddeld | 16 | 18 | 20 | 21 | 25 | 25 | 29 | 31 | 32 | Gehakseld |
Oploo |
Zand | 15 mei | 240 | Goed | - | 28 | 33 | 35 | Gehakseld | |||||
Wamel |
Klei | 10 mei | 240 | Matig | 26 | 29 | 28 | 32 | 36 | 41 | Gehakseld | |||
Wamel |
Klei | 15 juni | 220 | Gemiddeld | 23 | 24 | 23 | 26 | 28 | 30 | 31 | 34 | 34 | Gehakseld |
Zeewolde |
Klei | 13 mei | 205 | Goed | 24 | 27 | 31 | 31 | Gehakseld (35) | |||||
Raalte |
Zand | 10 mei | 220 | Goed | 25 | 27 | 29 | 32 | 37 | Gehakseld | ||||
Kampen |
Klei | 14 mei | 210 | Goed | - | 27 | 31 | 32 | 37 | Gehakseld | ||||
Harich |
Zand | 2 mei | 210 | Goed | 26 | 33 | 36 | 37 | Gehakseld (39) | |||||
Emmer - Compascuum |
Zand | 16 mei | 190 | Goed | 23 | 24 | 25 | 29 | 30 | 33 | 36 | 36 | 38 | Gehakseld |
Nuttige tips
Onder aan deze pagina staan een aantal artikelen met nuttige tips