De magische grens van 1.000 gram groei
De landelijke groeicijfers stijgen de laatste jaren flink. Ondanks die stijging blijft 1.000 gram groei nog steeds magisch en slechts voor een zeer beperkt aantal bedrijven weggelegd. Door genetische selectie op groei, wisseling van zeug en berenlijnen en meer beren ten koste van borgen is de gemiddelde groei in Nederland gestegen.
De waarde van groei
Economisch gezien is de gemiddelde waarde van groei beperkt: 2,5 cent per gram groei. De impact van voerconversie is veel bepalender voor het uiteindelijke bedrijfsresultaat.
Er zijn echter genoeg voorbeelden waarbij de waarde van groei duidelijk hoger is. Bij
150 gram groei extra komen er grofweg 17 dagen beschikbaar en die dagen kunnen
waardevol zijn. Bijvoorbeeld op gesloten bedrijven die krap zitten in het aantal
vleesvarkensplaatsen, of bij deelname aan concepten. In die gevallen kan de waarde
van groei zomaar verdubbelen.
Alles moet kloppen
Om de magische grens te behalen moet alles kloppen: huisvesting, hygiëne, gezondheid,
klimaat, management en de juiste voeding. Als de uitgangspunten niet goed zijn, kun je er zoveel duur voer insteken als je wilt, maar dan komt het er niet uit.
De rol van voeding bij groei
Voeding speelt een belangrijke rol bij groei. Een varken groeit door de aanzet van eiwit, vet, water en as. Daarbij is de aanzet van eiwit vier keer zo efficiënt als de aanzet van vet. Dit komt omdat er bij een gram eiwit ook vier gram water wordt vastgelegd en bij vet is dit slechts 0,2 gram. Dit maakt dat magere varkens efficiënt omgaan met grondstoffen. De as wordt vooral vastgelegd in de botten. Voor de aanzet van vet en eiwit dient het varken voldoende nutriënten op te nemen. De belangrijkste is eiwit in de vorm van essentiële aminozuren en energie. Met behulp van ons GPS-groeimodel kunnen we de lysine- en energiebehoeftes inschatten en hier de voeders op afstemmen. Bovendien kun je met GPS kijken of de ingezette voeders en schakelmomenten overeenkomen met doelstelling van de ondernemer. Daarnaast monitoren we onze grondstoffen continue op de voedingswaarde om ervoor te zorgen dat de varkens een constant aanbod krijgen.
Gratis poster fysiologie vleesvarken
Deze educatieve poster laat zien hoe het verteringsstelsel werkt bij vleesvarkens. Leuk om bijvoorbeeld in de kantine op te hangen.
Vraag de gratis poster aanHet belang van een goede voeropname
Een goede voeropname is van wezenlijk belang om dagelijks voldoende nutriënten binnen te krijgen. Bedrijven met een hoge groei hebben vrijwel altijd bovengemiddelde voeropnames. Over het totale traject wordt daardoor wel tussen de 10% en 15% minder energie (EW) verbruikt als gevolg van lagere onderhoudsbehoeftes. De voerconversie per kilogram groei is daardoor echter niet per definitie lager. Een hoge voeropname betekent wel dat de nippels voldoende water moeten geven. Een goed watervoorziening is dus essentieel.
Goed management voor een goede voeropname
Een goede dagelijks voeropname wordt onder andere bereikt door goed (voer-) management. Dit begint direct bij het opleggen. Denk hierbij aan de afstelling van voerbakken, het lichtregime, de voerovergang vanuit de biggenopfok en de smaak van het voer. Vervolgens mag er geen diarree optreden, omdat daardoor de voeropname terugvalt.
De ideale korrel voor startvoeders
Om de darmgezondheid maximaal te ondersteunen malen we de grondstoffen heel fijn,
maar zorgen we met Matrix-wals-technologie ook voor de juiste vezels in onze startvoeders. Vervolgens persen we een niet te harde korrel, zodat deze goed uit elkaar valt
in de maag en verteringsenzymen goed in kunnen werken. Ook maken we gebruik van expanders om zetmeelrijke grondstoffen extra te ontsluiten.
Veel aandacht aan fosfor en calcium voor beenwerk
Fosfor en calcium spelen een belangrijke rol bij de vorming van eiwitten. Daarnaast hebben ze een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de botten en daarmee gezonde en levendige varkens. Fytase is daarbij cruciaal, omdat het voor ongeveer 50% verantwoordelijk is voor de verteerbare fosforvoorziening. Om dit te verwerken zijn goede installaties en controle erg belangrijk. Als je 1.000 gram groei wilt behalen mag je immers geen dag verliezen.
Tips voor maximale groei
-
Ontvang de biggen als in een luxe hotel: schoon, ontsmet en droog.
-
Zorg dat er direct voer en schoon drinkwater beschikbaar is.
-
Een gezond big is het halve werk.
-
Kies voor genetica die geselecteerd is op maximale groei.
-
Zorg voor voldoende eet- en drinkplaatsen, advies: 1 eetplaats voor
maximaal 8 vleesvarkens en 1 drinkplaats voor maximaal 10 vleesvarkens.
-
Wees kritisch op het klimaat; droog en warm bij opleg, maar ventileer voldoende.
-
Zorg voor kleine groepen, meer dan 12 dieren in een hok gaat ten koste van groei.
-
De waterafgift van de nippelgift is minimaal > 0.8 l/min.
-
Door beren, borgen en gelten gescheiden op te leggen is op maat voeren mogelijk.
-
Kies voor all-in en all-out.
Over de auteur
Rinus Veldhorst
Productmanager vleesvarkens
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op.