Aandacht geeft goede resultaten

01 oktober 2012
-
2 minuten

Bert Heusinkveld leerde het pluimveevak op het bedrijf van zijn vader. Ondertussen heeft hij de pluimveehouderij helemaal in de vingers. Dit laat hij jaar in jaar uit zien met constant goede resultaten.

Het bedrijf van Maatschap Heusinkveld maakt indruk. Vanaf de weg zie je een lange, strakke oprijlaan met in het gelid vijf stallen en een vriendelijk woonhuis, alles tot in de puntjes verzorgd. Dit wekt de verwachting dat we te doen hebben met een zeer ordelijke pluimveehouder, die serieus bezig is met zijn vak.

Bedrijf van zijn vader

Van jongs af aan weet Bert wat kuikens mesten is: ‘Mijn vader had een bedrijf met varkens en vleeskuikens. Wat op mij de meeste indruk maakte, was dat hij pas boer werd toen hij midden veertig was, dus zo’n beetje mijn leeftijd nu. Daarvoor had hij een administratieve baan. Hij wilde altijd graag boer worden en hij heeft zijn kans gegrepen.’ Berts vader begon met een bedrijf in Witharen bij Ommen en kocht later een tweede bedrijf erbij in de Vinkenbuurt, een paar kilometer verderop. Ondertussen bezocht Bert de middelbare school. ‘Mijn vader vroeg vervolgens of ik bij hem op het bedrijf wilde komen. Later is de belangstelling voor de vleeskuikens gegroeid en sindsdien vind ik het een schitterende sector.’

Ik vind het een schitterende sector

In het diepe

In 1991 begon Bert als bedrijfsleider op het bedrijf in de Vinkenbuurt. ‘Mijn vader liet me volledig mijn eigen gang gaan. Ik moest alles zelf uitzoeken en als er wat was kon ik hem bellen. Aan het einde van de eerste ronde werd ik afgerekend. Gelukkig had ik een goede ronde gedraaid, beter dan de vorige. Dus dat zat wel goed. De competitie tussen hem en mij was leuk. Mijn vrouw en ik hebben in 1997 het bedrijf volledig overgenomen.’

Up-to-date

De huisvesting is up-to-date. De stallen zijn de afgelopen tien jaar nieuw gebouwd of volledig gerenoveerd. Ze zijn voorzien van moderne voeren ventilatiesystemen, waardoor de voergift en het klimaat uitstekend te beheersen zijn. Er is ook geïnvesteerd in het bijvoeren van tarwe. Daardoor zijn de voerkosten iets lager geworden en kan Bert met het aandeel tarwe de voeding sturen. De voer- en wateropname worden dagelijks geregistreerd. Afwijkingen worden snel gesignaleerd, zodat Bert op tijd maatregelen kan nemen. Alle stallen zijn goed met elkaar te vergelijken omdat ze hetzelfde zijn. Nu is het eigenlijk een competitie tussen de stallen in plaats van tussen vader en zoon. Ook investeerde Bert in erfverharding en een weegbrug. ‘Per ronde komen ongeveer vijftig vrachtwagens iets brengen of halen. Zo kan ik de aan- en afvoer goed in de gaten houden’, zegt hij. Het allerbelangrijkste is echter de pluimveehouder zelf; zijn kennis en zijn feeling. ‘Ik hoef maar een deur open te trekken en ik voel meteen of er iets aan de hand is’, zegt Bert. ‘Dan weet ik direct of ik moet ingrijpen of niet.’

Zonder problemen

Nog belangrijker dan ingrijpen is zorgen dat de dieren zonder problemen groeien. De goede huisvesting en apparatuur dragen daaraan bij. Als Bert twijfelt over het klimaat neemt hij contact op met de klimaatspecialist van De Heus, Henk Rodenboog. ‘Cruciaal is de opvang van de jonge kuikens’, vertelt Bert. ‘De slachtkuikens gaan altijd op donderdag weg en dan maken we de stallen leeg en schoon. We verwarmen daarna de lege stallen tot 36 graden zodat ze droog en warm worden. Maandag gaat de temperatuur naar 33 graden en brengen we houtkrullen in de stallen. Als op donderdag de eendagskuikens komen, zijn de stal en de vloer helemaal warm. Het gaat erom dat de kuikens zo goed mogelijk starten en snel aan het vreten komen. Daarom richt ik picknickplekjes in, zodat de kuikens nog gemakkelijker het voer vinden.’ Bert is in zijn werk een pietje precies. Hij werkt strak volgens protocol, heeft alles tot in de puntjes verzorgd, zorgt voor een goede opvang van de kuikens en heeft veel feeling voor het vak. Hiermee scoort Bert continu prima resultaten. Hij verwacht van iedereen die met hem samenwerkt óók goed werk, zoals de voerleverancier, de broederij en de dierenarts.

Ruimschoots verwarmen

‘Ik kan ruimschoots verwarmen en ventileren omdat ik gebruikmaak van een houtkachel’, zegt Bert. ‘Extra stoken kost weinig. Met de houtkachel bespaar ik ongeveer 50.000 euro per jaar op stookkosten.’ In de stallen hangen Wesselmann-heaters. Deze warmwaterheaters worden door de houtkachel verwarmd. Dankzij de heaters voldoet Bert aan de emissienormen voor ammoniak.

Ik denk dat we als producent moeten laten zien waarmee we bezig zijn

Verder denken

Een voordeel van vleeskuikens is de vrijheid, vindt Bert. Hij heeft daarom de mogelijkheid om tijd aan andere zaken te besteden. Medewerker Jos denkt mee en kan ook zelfstandig het bedrijf runnen. Zo kan het bedrijf in de vakantie gewoon doordraaien. Verder doen we loonwerk voor andere bedrijven en ontvangen we soms buitenlandse gasten.’ Een nieuw idee is om aan de gevel een groot doek met een foto van de binnenzijde van de stal te hangen. Hij wil burgers laten zien hoe deze er van binnen uitziet. ‘Ik denk dat we als producent moeten laten zien waarmee we bezig zijn. Alle schakels in de sector hebben daarin een belangrijke rol. Samen voor resultaat dus.’