Succesvol leghennen houden in Duitsland | Bedrijfsrapportage Esschendal
Net over de grens bij het Drentse Coevorden is het bedrijf van de familie Esschendal gevestigd in het Duitse Wilsum. Op dit prachtig aangelegde agrarisch bedrijf houden Hendrik-Jan (64) en Gerda (62) 27.000 leghennen met vrije uitloop.
Daarnaast wordt er nog 50 hectare land bewerkt en 100 rosékalveren gehouden. Een deel van het land, circa 12 hectare, wordt gebruikt voor de uitloop van de hennen. De rest van het bouwplan bestaat uit 30 hectare snijmaïs en acht hectare gerst. De maïs wordt geteeld als ruwvoer voor de rosékalveren.
Leghennen zijn de toekomst
In 1954 is de familie Esschendal gestart met akkerbouw en 30 melkkoeien in een grupstal. Dit was veel werk en bracht te weinig op voor een goed inkomen. De melkkoeien zijn in 1999 vervangen door rosékalveren.
''Er is werkelijk nog geen veertje van af''
Maar om het bedrijf toekomstbestendig te maken was een uitbreiding noodzakelijk. “Het was kiezen,” zegt HendrikJan. “Of met de rosékalveren uitbreiden of met iets anders starten.” Na veel wikken en wegen zijn dat uiteindelijk leghennen geworden. Helaas hebben ze daarna drie jaar op de vergunning moeten wachten, maar in 2003 is de leghennenstal gebouwd en in januari 2004 is het eerste koppel opgezet. De stal is een combinatie van een traditionele Jansen scharrelinrichting en een rijenvolière. Van deze inrichting heeft de familie nog geen moment spijt gehad. “Het aantal buiten nesteieren is minimaal en wanneer je controlerondes loopt, heb je een mooi overzicht door de lage scharrelinrichting”, aldus HendrikJan.
Verplichte luchtwasser
De stal is voorzien van een luchtwasser. Deze was verplicht omdat er een stal met 27.000 dieren gebouwd werd. De luchtwasser filtert bij de eindgevelventilatoren 70% van de fijnstof en 30% van de ammoniak uit de lucht. De stallucht wordt geforceerd door een filter gedrukt waar de lucht met behulp van waswater wordt gezuiverd. Een dergelijke installatie geeft wel een behoorlijke kostprijsverhoging. De luchtwasser is duur in aanschaf en onderhoud.
Koeling
Daarnaast is er een Lubbing Nevelkoeling in de stal geïnstalleerd. Dit is bij extreem warme dagen, zoals afgelopen zomer, heel prettig. De installatie bestaat uit drie slangen, twee aan de zijkanten en een in het midden. Doordat het water verdampt, wordt er warmte onttrokken aan de stal. Er wordt begonnen met vernevelen bij 28°C. Er wordt dan drie minuten verneveld en vervolgens weer vier minuten niet. De juiste afstelling is belangrijk, omdat het strooisel droog moet blijven. Door zonnepanelen op het dak en de nevelkoeling in de stal blijft het ongeveer vijf graden koeler dan buiten.
Investeren in kwaliteit
Verder uitbreiden met de leghennen is onmogelijk in Duitsland. Ze krijgen daar geen vergunning meer voor en moeten dus met het huidig aantal hennen een zo’n goed mogelijk rendement behalen. Dit doen ze door op allerlei gebieden te investeren in kwaliteit. Zo maken ze zeer regelmatig, zeker tijdens de opstartperiode, tijd vrij om samen met de specialist van De Heus de stal in te gaan om de hennen te beoordelen. Het geeft hen dan veel voldoening om al die mooie hennen te zien. En wanneer het een keer nodig is, sturen ze gelijk bij. Het doel is uiteindelijk om zo veel mogelijk goed sorteerbare eieren te produceren. “Momenteel zit de elfde ronde in de stal en deze doet het fantastisch. De onbehandelde Novogen Brown lite hennen zijn momenteel 45 weken oud, leggen ruim 97% en er is cumulatief 0,8% uitgevallen. Gelukkig zien ze er nog prachtig uit. Er is werkelijk nog geen veertje van af! Dat geeft vertrouwen”, zegt HendrikJan.
Opfokperiode
Het huidige koppel is opgefokt in de testfase van het nieuwe TopFit opfokvoerprogramma bij opfokbedrijf Top in Voorthuizen. Door het gebruik van de prestart minikorrel, andere vetbronnen en een hoger eiwit en aminozurenpatroon, wordt het kuiken in staat gesteld om de jeugdgroei maximaal te benutten. De belangrijkste ontwikkelingen in het lichaam van de hen vinden plaats tijdens de eerste 30 weken. De opfokperiode duurt dan ook geen 17, maar 30 weken. Het is daarom van belang om na de eerste 17 weken van de opfok een legvoer te geven dat goed aansluit. Doordat Esschendal legvoer van De Heus voert, wordt de opfokperiode op dit bedrijf naadloos voortgezet tot 30 weken. En dat zien ze overduidelijk terug in het prachtige eindresultaat.
Over de auteur
Richard Bos
Specialist legpluimvee