Belangrijk dat de robot er voor de boer is en niet andersom
Wibe en Hendrika van Vliet zijn actief als melkveehouders in het schilderachtige Kamerik, gelegen in de provincie Utrecht. Ze zijn de 4e generatie al die boert op deze mooie plek. Met 60 melkkoeien en een bloeiende boerderijcamping als neventak, hebben ze onlangs hun bedrijf een interessante upgrade gegeven. Sinds oktober 2021 maken ze gebruik van een gebruikte Fullwood Merlin M2 melkrobot; welke is geïntegreerd in een reeds bestaande ligboxenstal. Deze stal, een 3+1 rijer met een capaciteit van 68 boxen achter de robot, vertegenwoordigt een significante verbetering ten opzichte van hun vroegere melksysteem - een 2x6 zij aan zij melkstal.
De verbouwing van de stal was een project dat Wibe grotendeels in eigen beheer heeft uitgevoerd. Dit betekende een diepgaande studie van andere boerderijen en leidde tot een aantal slimme oplossingen:
- Putje bij de robot: Gezien Wibe's lengte van bijna 2 meter, heeft hij een verdiept putje gecreëerd bij de robot. Dit vergemakkelijkt het vervangen van tepelvoeringen, het controleren van uiers en het behandelen van koeien.
- Separatieruimte en vrije toegang: De koeien hebben nu toegang tot de robot vanaf de achterkant en de zijkant. Dit maakt het mogelijk om koeien te melken terwijl andere koeien zich in de wachtrij bevinden. De uitgangen zijn eveneens ontworpen voor efficiëntie, met één uitgang leidend naar een afkalfhok/separatieruimte en de andere naar de stal bij het koppel.
- Voerbuis in plaats van voerhek: Het gebruik van een voerbuis in plaats van een voerhek bleek vooral voordelig voor de vaarzen, die nu vrijer kunnen vreten en tegelijkertijd beter zichtbaar zijn.
- Kantoortje met zicht op de robot: Een speciaal kantoortje werd gecreëerd waar de computer van de melkrobot is geplaatst. Hierdoor kan Wibe van buitenaf het attentiescherm van de robot in de gaten houden.
Campinggasten
Het bedrijf omvat niet alleen de melkveehouderij, maar ook een boerderijcamping met 22 kampeerplaatsen en 4 hooiberghutten. Tijdens de zomermaanden verwelkomen ze campinggasten op de boerderij, waarbij de koeien een integraal onderdeel van de ervaring vormen. Gasten kunnen zelfs door de voergang naar de recreatieruimte aan de voorkant van de boerderij lopen.
Ondersteuning bij Robotmelken
Bij de introductie van het robotmelken kreeg Wibe ondersteuning van experts van Fullwood en De Heus, waaronder Rintsje Veltman, rundveespecialist en weidecoach, en Rick Grootendorst, robotspecialist. Het eerste jaar was een aanpassingsperiode, waarin Wibe moest wennen aan de nieuwe werkwijze:. Vragen zoals "Met een melkstal was het werk klaar als alle koeien gemolken zijn. Met een robot wordt dit een continu proces. Wanneer ben je dan klaar? Haal ik die koe wel of niet die bijna gemolken mag worden of laat ik het los en wacht af of ze zelf komt.”
Flexibiliteit
Op dit moment verloopt alles soepel. Met 6 uur weiden overdag worden nog steeds 3 melksessies per dag gehaald. De introductie van de melkrobot heeft Wibe aanzienlijk flexibeler gemaakt in zijn dagelijkse werkzaamheden, wat hij als zeer positief ervaart: “Belangrijk is dat de melkrobot er is om het leven van de boer te vergemakkelijken, en niet andersom.”