De omschakeling van zeugen en opfokhennen naar NSK-kippen
Jarenlang hield Wijnand van Maanen uit het Utrechtse Groenekan zeugen, vleesvarkens en opfokhennen. Maar omdat de bedrijfsvoering op die manier financieel moeilijk vol te houden was, is hij met behulp van De Heus vorig jaar langzaam overgegaan op vleeskuikens. Afgelopen maart zijn de laatste varkens de stal uitgegaan en nu heeft hij drie stallen met in totaal 72.000 kippen die volgens het NSK-concept gehouden worden.
Hard werken en zware tijden
Wijnand is een potige, goedlachse vent en sinds kort vleeskuikenhouder. Hij is getrouwd met Ingrid en samen hebben ze vier dochters en vier zonen. Het bedrijf van Van Maanen heeft een aantal pittige jaren achter de rug. Met hard werken waren ze net in staat het hoofd boven water te houden waardoor er geen ruimte was om reserves op te bouwen. Bovendien ging de bank steeds meer eisen stellen ten aanzien van de technische resultaten.
Lege opfokstal
De overschakeling naar vleeskuikens begon toen de stallen met opfokhennen leeg kwamen te staan. Een aantal jaren geleden was de vraag naar opfokhennen voor de leg enorm maar de laatste jaren is die sterk afgenomen. Zo kwam de opfokstal zomaar vier rondes leeg te staan. Om toch nog rendement uit de stal te halen ging hij op zoek naar een alternatief. Dit vond hij in vleeskuikens.
Welk concept?
Hoewel Van Maanen zowel de varkens als de opfokhennen De Heus voerde, heeft hij voordat hij met vleeskuikens aan de slag ging eerst ‘een dozijn diervoederbedrijven over de vloer gehad’ om informatie in te winnen. Toch kwam hij al snel weer uit bij De Heus. “Doordat ze ervaring hebben met alle concepten konden ze me een totaal-advies geven.”
Uitvoering van het concept
Uiteindelijk heeft Van Maanen voor vier rondes het 1-ster-concept gekozen. Het was hiervoor noodzakelijk om daglicht in de opfokstal te maken. Voor de uitloop werd tijdelijk compensatie verkregen. Daarna is hij overgestapt op de nieuwe standaard kip (NSK) omdat hij investeren in vrije uitloop niet zag zitten. In de tijd dat de eerste vleeskuikens in de stal waren, kwam Van Maanen met het idee ook de varkens te vervangen door vleeskuikens.
Een NSK-vleeskuiken van de familie van MaanenDe knop om
Nadat Van Maanen de beslissing had genomen om de varkens weg te doen en vleeskuikens te gaan houden, ging de knop om. Dat was niet altijd makkelijk. Voor de opfokhennen had hij namelijk geïnvesteerd in de noodzakelijke mestbanden maar deze moesten er na één ronde alweer uit worden gesloopt. Ook de inrichting van de varkensstallen moest eruit. Het was een behoorlijke klus, maar het meeste is inmiddels weer verkocht.
Ander geurtje
Voor Van Maanen is er veel veranderd. “Met de zeugen was je altijd druk. Je had veel vast werk dat altijd moest gebeuren. Nu is het rustiger. Ik loop door de stal, zorg voor het voer en controleer de computer. Het is meer controleren en niet zozeer handelingen uitvoeren. Alleen wanneer de kuikens weggaan, dan is het knetterdruk.” Onlangs is hij met zijn vrouw nog een paar dagen weggeweest. “Dan kom ik met een gerust hart thuis, loop ik even door de stal en ga gewoon door met m’n werk.” Zijn vrouw is ook blij dat hij meer tijd heeft, alleen moet ze nog wel wennen aan het nieuwe geurtje. “Varkens ruiken toch net even anders.”
''Ik zit hier nu veel rustiger dan een half jaar geleden''
Goede vooruitzichten
Recent maakte de slachterijen bekend dat ze de hoeveelheid conceptkippen verder gaan uitbreiden. Het aantal traaggroeiers zal dus verder toenemen. Voor de komende tijd betekent dit dat de prijzen voor de conceptkippen goed zullen blijven. Wat de prijzen op de lange termijn gaan doen, blijft onzeker, maar de vooruitzichten zijn goed.