Effectieve maatregelen tegen hittestress bij koeien

Klaas Coppens

25 juni 2024
-
2 minuten

Melkvee voelt zich het lekkerst tussen -5 en 18 graden. Boven de 21 graden begint een koe zich minder prettig te voelen. Dit wordt versterkt als ook de luchtvochtigheid toeneemt. Hittestress neemt toe als de temperatuur verder oploopt. Dit zorgt voor verandering in de stofwisseling, waardoor weerstand en productie onder druk komen te staan. Met de juiste maatregelen kun je de warme periodes goed doorkomen en hittestress voorkomen.

Een koe drinkt bij warmte 40 liter extra water

Drinkwater is je goedkoopste voedermiddel en essentieel in tijden van hittestress. Een koe drinkt op warme dagen 40 liter extra. Smakelijk, toegankelijk en schoon drinkwater
zorgt ervoor dat koeien in warme periodes meer voer opnemen. Je kunt de smaak van
water eenvoudig zelf beoordelen. Neem een monster van de drinkbak in een afsluitbaar
potje. Open het potje in een frisse omgeving, bijvoorbeeld in huis, en ruik eraan. Twijfel je aan de waterkwaliteit? Laat dan een drinkbakcheck uitvoeren.

Omnigen praktijkonderzoek

 

OmniGen vermindert productieverlies

Het additief OmniGen ondersteunt de natuurlijke weerstand van de koe, waardoor
ze minder hinder ondervindt van hittestress. Uit onderzoek blijkt dat koeien die met
OmniGen gevoerd zijn een lagere lichaamstemperatuur hebben dan koeien die geen
OmniGen gehad hebben. Uit ons praktijkonderzoek met 770 bedrijven in Nederland
bleek dat bedrijven die hun koeien OmniGen gaven 0,4 liter per koe per dag minder productieverlies kenden dan bedrijven die geen OmniGen gebruikten. OmniGen werkt pas optimaal na zes weken, dus het is belangrijk om op tijd te beginnen met het toevoegen van OmniGen.

Automatische melding voor ventilatie en sprinklers

Het is belangrijk om ventilatoren op tijd aan te zetten. Met onze CoolCare app kun je hier een melding voor krijgen. Let vooral ook op de ventilatie in en rondom de melkstal en de robotruimte, zodat de loop op de melkrobot goed blijft. En vergeet ook de droge koeien niet. Het gebruik van sprinklers en verneveling in combinatie met ventilatoren kan de temperatuur flink verlagen. Denk maar eens aan een frisse duik in het zwembad op een hete dag. Daardoor voel je je direct een stuk fitter.

Coolcare app

 

De juiste voeding tegen pensverzuring

Op warme dagen gaat de ademhaling van koeien omhoog. Dit kost niet alleen meer energie, maar er gaat ook bicarbonaat verlo­ren. Dit bicarbonaat zit normaal in speeksel en buffert de pens. Door een hogere adem­haling gaat de bufferfunctie echter achteruit waardoor pensverzuring op de loer ligt. Je kunt je koeien ondersteunen door 150 gram Bestermine Buffer te verstrekken.

Anders voeren voor betere voeropname

Tijdens warmte is het ook belangrijk de voeropname op peil te houden. Bijvoorbeeld door ‘s nachts te weiden, of door de koeien tweemaal daags te voeren. Probeer op hete momenten juist de rust op stal te bewaren. Het rantsoen concentreren met Bergafat helpt om de energievoorziening op peil te houden. Indien noodzakelijk kan Broeirem­mer worden toegevoegd om het rantsoen fris en smakelijk te houden.

Warmte laat ziekteverwekkers groeien

Met warme dagen is hygiëne extra belang­rijk. Zorg daarom voor schone roosters en boxen, een schone voergang en een schone voersilo. Ziekteverwekkers vermenigvuldi­gen zich op warme dagen namelijk razend­snel. Schone en droge huisvesting zorgt voor een lager celgetal. Een frisse voergang en een siloshot zorgen voor fris voer en een hogere opname.

Tips

Coolcare app

  • Zorg dat je een aantal zakjes Bestermine buffer op voorraad hebt.
  • Controleer de kwaliteit van het drinkwater en hygiëne van de voersilo.
  • Bespreek met je specialist welke maatregelen op jouw bedrijf passen.
Over de auteur

Klaas Coppens