Extra ondersteuning van vruchtbaarheid en darmgezondheid
Jonge opfokgelten bepalen voor een aantal jaar de resultaten op een zeugenbedrijf. Het is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat deze dieren goed ontwikkeld zijn en een uitstekende gezondheid hebben met voldoende weerstand. Investeren in een topkwaliteit opfokgeltenvoer betaalt zich later dubbel en dwars terug.
Gezondheid, huisvesting en management
Er wordt veel geschreven over gezondheid en opfok. Het gaat dan vaak over quarantaine, adaptatie en het toepassen van entingen. Dit is inderdaad allemaal erg belangrijk, zodat de nieuwe dieren op een gecontroleerde manier in staat worden gesteld zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving met betrekking tot diergezondheid, huisvesting en management.
Hoe kies je het juiste voer?
Een andere belangrijk punt is de juiste voeding van de opfokgelten. Hierover wordt veel minder geschreven. Het is echter niet minder belangrijk. Voeding in de opfok heeft namelijk op veel dingen invloed. Voor het optimaal voeren van opfokzeugen moet je, ten opzichte van vleesvarkens, met veel meer dingen rekening houden.
Niet alleen extra fosfor en calcium
De meeste mensen zullen zeggen dat er voor de opbouw van het skelet meer fosfor en calcium in het opfokvoer moet dan in vleesvarkensvoer. Dit is bij opfokzeugen belangrijk vanwege de langere levensduur en de onttrekking van calcium en fosfor aan het skelet tijdens de lactatie. Maar daarnaast dient er nog veel meer te gebeuren. Zo dient ook het maximale niveau vitamine D, in combinatie met de speciale vorm Hy-D, toegepast te worden voor een sterk beenwerk. Een goede opname van de spoorelementen, zoals zink en het toepassen van voldoende vitamine zoals onder andere extra biotine, heeft effect op een goede ontwikkeling van de klauwgezondheid.
Grove vezels zijn cruciaal voor een goede darmwerking van opfokzeugen.
Mycotoxinen en vruchtbaarheid
Het juiste aanbod van nutriënten zoals eiwit, vet en koolhydraten is belangrijk voor de juiste lichaamsontwikkeling, de groei van de organen, de opbouw van lichaamsreserves en voor de ontwikkeling van de vruchtbaarheidsorganen en de uier. Dit verschilt per genetica. De Heus heeft daarom voor iedere genetica de juiste opfokvoeders om de gewenste gewichtsontwikkeling te realiseren. Maar daarnaast hebben ook mycotoxinen grote invloed op de vruchtbaarheid. Varkens zijn gevoelig voor mycotoxinen. En bij opfokgelten wil je zo min mogelijk mycotoxinen in het voer. Voornamelijk de mycotoxine Zea is erg schadelijk voor de latere vruchtbaarheid. Dit mycotoxine wordt door de lever van het varken omgezet in een toxine dat nog veel schadelijker is, namelijk alfa-zealarenon. Deze stof heeft een bijna 100 keer sterkere oestrogene werking dan de oorspronkelijke stof en werkt daarmee zeer negatief op de latere vruchtbaarheid. Het gebruik van goede kwaliteit grondstoffen, in combinatie met het schonen van de granen, is daarom een must voor opfokzeugenvoeders.
Vezels goed voor maag- en darmgezondheid
Een goede maag- en darmgezondheid is natuurlijk ook erg belangrijk. De darmen laten namelijk de voedingsstoffen door en houden ziekmakende bacteriën en gifstoffen tegen. Het is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Het is gebleken dat grove vezels cruciaal zijn voor een goede darmwerking van opfokzeugen. De Heus zorgt er daarom met behulp van de Matrix-wals-technologie voor dat een deel van het opfokzeugenvoer uit grove vezels bestaat. Met deze technologie kunnen we de eiwitrijke en zetmeelrijke delen fijnmalen en een deel van de vezelrijke grondstoffen wat grover laten. Dit verandert niets aan de inhoudelijke samenstelling van het voer, maar wel aan de fysieke eigenschappen. En dat heeft zeer positieve gevolgen voor de maag- en darmgezondheid en de algemene gezondheid van de opfokzeugen.