Fosfor: waarom de juiste balans in het rantsoen van je droge koeien van vitaal belang is

Aukje Geurtsen

Product Manager

01 februari 2022
-
3 minuten

Een uitgebalanceerd droogstandsrantsoen komt de gezondheid van je koeien en de financiële prestaties van je bedrijf op de lange termijn ten goede.

Om rondom afkalven voldoende calcium beschikbaar te hebben om melkziekte en subklinische melkziekte te voorkomen is het van belang om een actieve calcium stofwisseling te hebben rondom afkalven.

Het is algemeen bewezen dat een goede KAB-strategie (kation-anionbalans) het optreden van melkziekte bij melkkoeien kan verminderen. Dit is echter maar één van de sleutelfactoren. Voor maximaal succes is het belangrijk dat je droge koeien een optimale balans van mineralen in het rantsoen verstrekt.

De belangrijkste voedingsstoffen

De KAB wordt berekend aan de hand van het gehalte aan kalium, natrium, zwavel en chloor in het rantsoen. Maar er zijn er nog meer mineralen die de moeite waard zijn om goed in de gaten te houden. Magnesium en fosfor zijn ook elementen die cruciaal zijn voor een soepel verloop rondom afkalven. Hoe belangrijk het is om het juiste evenwicht te bewaren, blijkt uit onderstaande figuur. Magnesium heeft een positieve invloed op de calcium stofwisseling van de koe, maar wordt op zijn beurt negatief beïnvloed door een hoge kaliumspiegel.

image4sgy8.png

 

Fosfor: waarom minder meer is

Een ander sleutel mineraal in een actieve calcium stofwisseling rondom afkalven is fosfor. Bij dit mineraal geldt juist niet: ‘hoe meer, hoe beter’. Zo kan een hoge fosforinname de calciumabsorptie van een koe beperken, waardoor het risico op melkziekte toeneemt. Een teveel aan fosfor remt namelijk de vorming van vitamine D in zijn actieve vorm. Dit vitamine is van belang om voldoende calcium op te kunnen nemen.

Tijdens de droogstand hebben koeien niet veel fosfor nodig. Al kan er in het ruwvoer wel relatief veel fosfor zitten. Een fosforarm rantsoen voor droge koeien kan extra kosten met zich mee brengen. Gezien de duidelijke economische en gezondheidsvoordelen op de lange termijn, is het zeker de moeite waard hier goed naar te kijken. Uit studies maar ook uit ons praktijk onderzoek  blijkt namelijk dat een verlaging van het fosforgehalte tijdens de close-up tot wel 21% minder gevallen van subklinische melkziekte leidt.

Het economische voordeel uitmelken

Een uitgebalanceerd rantsoen kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de gezondheid van je veestapel op lange termijn en van de algemene prestaties van je bedrijf. Dankzij het vernieuwde TopLac concept van De Heus kun je de volgende stap zetten. Op basis van je eigen ruwvoer wordt per bedrijf gekeken welke aanpak het beste past. Daarmee is ieder bedrijf uniek en is droogstand altijd maatwerk!

Ons plan kan bijdragen aan een vermindering van het aantal ziektegevallen en de daarmee gepaard gaande behandelingskosten, wat een besparing van meer dan 10.000 euro per jaar per 100 kalvingen kan opleveren.

Lees meer over het TopLac droogstandsplan of neem contact op met een van onze specialisten. 

Verbeter je grip op de transitieperiode

Lees in de whitepaper hoe TopLac bijdraagt aan een fitte koe die in topconditie aan de nieuwe lactatie start.

Over de auteur

Aukje Geurtsen

Product Manager