Goed ruwvoer is de basis van je inkomen
Van het doen van flinke investeringen tot het afhankelijk zijn van het wisselvallige Nederlandse weer: diverse factoren zijn van invloed op de kwaliteit van je ruwvoer. Belangrijke factoren, aangezien een koe gemakkelijk 2 tot 4 kilo meer melk per dag produceert uit goed ruwvoer dan uit ruwvoer van matige kwaliteit. In deze blog ga ik in op de vraag hoe je als melkveehouder met deze factoren kunt omgaan, met een beter resultaat tot gevolg.
Het rantsoen van een koe bestaat voor zeventig tot negentig procent uit ruwvoer. Daarom is het belangrijk om je bezig te houden met de kwaliteit van je ruwvoer: het is de basis van je inkomen. Het voordeel van kwalitatief goed ruwvoer uit zich op verschillende manieren, van diergezondheid tot een hogere melkproductie. En dat zorgt voor financieel voordeel.
Maaien als kwestie van plannen
Een van de onderdelen van een kwalitatief goede grasteelt is het maaien. Het uitgangspunt is altijd: zonder regen de kuil in. In de weken voordat ik ga maaien, ligt daarom de focus altijd op het weer. Een paar keer per dag check ik verschillende weer-apps om te kijken wanneer ik zou kunnen maaien. Op het moment dat de weersomstandigheden goed zijn – dat het droog lijkt te blijven – en het gras ook lang genoeg is, moet je schakelen. Dat is deels gebaseerd op ervaring en deels op gevoel.
De eerste snede is belangrijk, daarbij moet je gewoon goed weer hebben
Er is altijd een moment dat het beste is, hoe de omstandigheden ook zijn. Natuurlijk heb je wel eens dat er een onweersbui komt, terwijl het eigenlijk droog zou blijven. Zeker verderop in het jaar, bij de tweede, derde of vierde snede. Op zich hoeft dat geen ramp te zijn, zolang het daarna maar niet nat blijft. De eerste snede is hierbij het belangrijkste, daarbij moet je eigenlijk gewoon droog, goed weer hebben.
Investeren in je kuil en je bodem
Na het maaien en oogsten volgt het inkuilen van het gemaaide gras. Hierin heb ik fors geïnvesteerd: sleufsilo’s met betonnen wanden zorgen ervoor dat ik de kuil goed kan vastrijden, waardoor er minder kans is op broei. Dat heeft geld gekost, maar de silo’s zijn van beton en kunnen lange tijd mee. Daarnaast levert het een groot voordeel op: kwalitatief beter ruwvoer.
Het bemesten van de grond is hetzelfde als het voeren van een koe
Hetzelfde geldt voor bemesting, dat kost geld. Maar als je het niet doet, weet je zeker dat de kwaliteit van je ruwvoer achteruit holt. Het bemesten van de grond is eigenlijk hetzelfde als het voeren van een koe: als je de grond goed voert – dus bemest – dan kan ‘ie goed groeien en voor veel opbrengst zorgen. Je hebt er dus veel profijt van als je zuinig met je bodem omgaat en een goede bodemstructuur creëert.
Kuilen in lagen met broeiremmer
Om ervoor te zorgen dat de koeien een stabiel rantsoen krijgen, kuil ik in lagen. Zo ligt de tweede snede op de eerste snede, in dezelfde kuil. Hetzelfde geldt voor de derde en vierde snede, in een andere kuil. Ik zet broeiremmer in om de kuil fris te houden en ik leg big bags met zand bovenop de kuil, zodat er geen lucht bij komt. En omdat de derde en vierde snede vaak minder smakelijk zijn dan de eerste en tweede snede, voeg ik in de voermengwagen perspulp aan het ruwvoer toe.
De juiste dingen combineren
Het ene jaar melkt nu eenmaal makkelijker dan het andere jaar. Is er een droge periode geweest, dan is de kans groot dat je gemaaide gras minder voedingswaarde bevat en minder smakelijk is. Door dit gras bij het inkuilen te combineren met bijvoorbeeld een frisse eerste snede, kun je alsnog zorgen voor prima ruwvoer. Het is dus iedere keer weer de uitdaging om de juiste dingen te combineren en er het beste van te maken. En dat vind ik zo leuk aan mijn werk.
Doorpraten over de mogelijkheden om de kwaliteit en samenstelling van je ruwvoer te verbeteren? Stel dan gerust je vraag aan onze ruwvoerspecialist Gert Anker of download de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent ruwvoerteelt.