Gezondere zeugen door grove vezels

Saskia van Zon

Productmanager zeugen en biggen

11 mei 2023
-
5 minuten

Het spreekt voor zich dat de voersamenstelling erg belangrijk is voor de voerbenutting van varkens. Maar wat niet iedereen zich realiseert, is dat bij de huidige hoogproductieve zeugen ook de structuur van het voer erg belangrijk is. Door fysiek ander voer te geven, met dezelfde grondstoffen en voederwaarde, maar meer grove vezels, kan de maag-darmgezondheid en de algemene weerstand van de zeug aanzienlijk verbeteren. Procestechnologie maakt daarbij het verschil.

Wat doet maalfijnheid met de gezondheid?

In een gezonde maag beschermt de maaginhoud het bovenste deel van de maag tegen zuren. Maar wanneer voer te weinig grove vezels bevat, of snel door de maag gaat, dan werkt dat niet goed. Hierdoor kan de maagwand beschadigen en kan er een  maagafwijking ontstaan, zoals een ontstoken slijmvlies. Dit zorgt voor een afwijkende bacteriecultuur in de maag en dat heeft een negatief effect op de vertering in de darmen en de gezondheid van de zeugen. De beste manier om dit te voorkomen is te zorgen voor voldoende grove vezels (structuur) in het mengvoer.

Download factsheet maagzweren

Fijnmalen voor goede vertering

Bij het malen en persen gaat de structuur in mengvoer voor een groot deel verloren. Lange tijd was het advies om grondstoffen fijn te malen voor een betere vertering. Fijn malen heeft echter ook nadelen; de relatie met maagzweren is namelijk groot. Fijngemalen voer in de maag veroorzaakt namelijk een egale, dunne soep. De pH daalt dan in de hele maag, dus
ook in het bovenste gedeelte van de maag waar het slijmvlies niet bestand is tegen het zuur. Hierdoor ontstaan maagzweren, vaak bij de slokdarm.

Varkensmagen; het varken links heeft te weinig grove vezels gehad.

Lees meer over vezels en maagzweren

Alleen maar grove vezels?

Moet al het voer dan grof gemalen worden? Nee, het volledig grof malen van voer is niet gewenst. De voerbenutting is dan slechter en daarnaast is het risico dat eiwit minder goed enzymatisch verteerd wordt. Dat komt dan in de dikke darm terecht en vormt daar een
voedingsbodem voor ziekteverwekkende bacteriën.

Een evenwichtige mix; Matrix-walsen

De oplossing die we hiervoor bij De Heus hebben gevonden, is Matrix-walsen. Met deze technologie maken we onderscheid in de behandeling van eiwit- en zetmeelrijke grondstoffen die fijn in het voer moeten komen en vezelrijke grondstoffen die we grof in het voer willen hebben.

Matrix-wals-technologie: Eiwit- en zetmeelrijke grondstoffen over de hamermolen en vezelrijke grondstoffen door de walsen.

Met de Matrix-wals-technologie blijft De Heus investeren in kwaliteit om varkenshouders optimaal te laten presteren.

Wil je ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Wat is Matrix-walsen?

Met Matrix-walsen kunnen we van de verschillende groepen grondstoffen exact bepalen wat de deeltjesgrootte moet zijn. Dit doen we door gebruik te maken van hamermolens en meerdere walsen met specifieke instellingen. Daarmee zorgen we ervoor dat het voer én goed verteerbaar is voor zeugen én dat we grove vezels in het voer voor de zeugen hebben. En dat zorgt weer voor een optimale maag- en darmgezondheid.

Een mix van fijne en grove delen

We kunnen met de Matrix-wals-technologie van elke grondstof bepalen welk deel gemalen en welk deel gewalst moet worden. Bovendien kunnen we bij elk van deze processen de fijnheid bepalen. In combinatie met de grondstofkeuze kunnen we precies de juiste mix van fijne en grove delen maken voor de zeugen.

Variabelen bij Matrix-wals-technologie

 
Walsen
  • aantal en grootte van de walsen
  • de hoek en het aantal riffels van de walsrol
  • afstand tussen de walsen
 
Hamermolen
  • grootte van de hamermolen
  • toerental
  • aantal hamers
  • breekplaten
  • type zeefplaat, doorlaat
    en de mate van afzuiging.
 
Grondstofkeuze

Door verschillende (vezelrijke) grondstoffen specifiek in te kopen en te combineren kunnen we exact de juiste mix van fijne en grove delen maken voor de zeugen.

Positieve ervaringen van zeugenhouders

We hebben met het nieuwe structuurrijke voer inmiddels veel ervaring opgedaan bij alle zeugenrassen. Daarbij hebben we van de ondernemers veel positieve reacties gekregen. Het bleek dat het structuurrijke voer zorgde voor gezondere en fittere zeugen met een goede voerbenutting en betere prestaties.

 

Over de auteur

Saskia van Zon

Productmanager zeugen en biggen

Wil je meer weten over zeugen en/of biggenvoer. Mail me gerust.