Heeft jouw brijvoerinstallatie al een APK gehad?

20 februari 2020
-
2 minuten

Op veel grote varkensbedrijven staan brijvoerinstallaties. Ze zorgen ervoor dat de dieren voer aangeboden krijgen in de juiste hoeveelheid en samenstelling. Althans dat is de bedoeling. Net als een auto is het een uitgebreide technisch installatie. Als hij nieuw is en goed ingeregeld, functioneert alles perfect. Echter, na verloop van tijd slijten onderdelen, worden instellingen veranderd, worden er zaken uitgebreid, koekt het product wat aan en zo zijn er nog wel meer zaken te benoemen. We weten dat voer de grootste kostenpost op jouw varkensbedrijf is. Dat het voor een brijbedrijf van belang is om dit voer op de juiste manier aan te maken, te voeren en dat het technische resultaat hiermee valt of staat, staat eigenlijk niet ter discussie.

Suboptimale werking Brijvoerinstallatie

Een boete van een verplichte APK willen we voorkomen, dus gaat onze auto naar de keuring. En als het waarschuwingslampje brandt, brengen we onze heilige koe netjes weg voor onderhoud. Is het dan niet vreemd dat er op legio bedrijven nog nauwelijks wordt stilgestaan bij het functioneren van de brijvoerinstallatie? Natuurlijk ben je er dagelijks mee bezig en er komt iedere dag een portie voer bij de dieren. Toch kunnen kleine afwijkingen, soms meerdere, verantwoordelijk zijn voor het niet goed functioneren van de installatie. Suboptimale technische en financiële resultaten liggen voor de hand.

Snelle check van de installatie

De Heus ontwikkelde al jaren geleden de uitgebreide Brijscan, maar komt nu met iets nieuws: de Quickscan. Hierbij worden een beperkt aantal monsters genomen en worden een aantal basisinstellingen gecheckt. In korte tijd kan daarmee een uitspraak gedaan worden over het functioneren van de installatie. Mocht blijken dat er afwijkingen zijn, dan is het zaak om dieper in de materie te duiken. Een uitgebreide brijscan is dan mogelijk aan de orde.