Hittestress? Zo houd je je koeien aan de melk (biologisch)

23 mei 2024
-
2 minuten

Hittestress kan grote impact hebben op je bedrijfsvoering, vooral nu het aantal warme dagen in Nederland stijgt. Aanpakken van hittestress is daarom belangrijk, want niets doen kan je ongeveer € 270 per koe kosten! Voorkom verminderde voeropname, verminderde vruchtbaarheid en een verhoogd risico op ziektes met deze effectieve tips voor biologische melkveehouders.

Zorg voor voldoende koel drinkwater

Water speelt een cruciale rol bij het beheersen van hittestress. Op warme dagen kan een koe tot 40 liter extra water drinken. Het is essentieel dat dit water smakelijk, gemakkelijk toegankelijk, niet te warm en schoon is. Een eenvoudige manier om de waterkwaliteit te controleren is door een monster te nemen en thuis te beoordelen. Bij twijfel is het raadzaam een professionele drinkbakcheck te laten uitvoeren.

 

Ventileren en actief koelen

Vraag jezelf af of je voldoende ventileert. Begin vroeg en stop niet te snel, aangezien koeien veel massa hebben en terugkoelen daardoor lang duurt. Ventileer gerust de hele nacht door. Houd rekening met de windrichting en overweeg extra ventilatoren te plaatsen. Het installeren van een grote ventilator bij elk spant is een goed uitgangspunt. Sprinklers en andere verkoelingssystemen in de stal zijn ook zeer effectief. Bij een minder goed geïsoleerd dak kunnen sproeiers op het dak eveneens effectief werken.

 

Coolcare app

Een koe ervaart het meeste comfort bij temperaturen tussen -5 en 18 graden Celsius. Boven de 21 graden beginnen koeien al tekenen van ongemak te vertonen, en dit wordt versterkt door een toenemende luchtvochtigheid. Onze CoolCare app biedt uitkomst. Deze app herinnert je eraan om op tijd je ventilatiesystemen aan te zetten, wat essentieel is voor zowel de melkstal als de robotruimtes.

VOEDINGSMANAGEMENT: KRITIEK TIJDENS WARMTE

De ademhaling van koeien neemt toe bij hitte, wat leidt tot een verlies van bicarbonaat, essentieel voor het bufferen van de pens. Dit kan pensverzuring veroorzaken. Om dit tegen te gaan, is het aan te raden om 150 gram natriumbicarbonaat per koe per dag te verstrekken.

Pas siesta beweiding toe. Hierdoor gaan koeien meer gras eten op de koele ochtenden en avonden. Hierdoor blijft de voeropname hoog en blijven de koeien herkauwen. Voldoende gras in de pens voorkomt zo pensverzuring.

Door tweemaal per dag te voeren zorg je ervoor dat koeien een fris rantsoen hebben. Gebruik eventueel een broeiremmer.

 

HYGIËNE TIJDENS WARME DAGEN

Hygiëne is extra belangrijk tijdens warme dagen, omdat ziekteverwekkers zich sneller vermenigvuldigen bij hogere temperaturen. Zorg voor schone roosters, boxen en voergangen, evenals een schone voersilo, om het risico op ziektes te verminderen.

Praktische tips voor de melkveehouder

Praktische tips voor de melkveehouder

  1. Download de CoolCare app om herinneringen voor ventilatie en koeling te krijgen. Pas ook ’s avonds en ’s nachts ventilatie toe.
  2. 2. Zorg voor voldoende koel drinkwater.
  3. Pas Siesta weidegang toe en voer het rantsoen tweemaal daags.
  4. Zorg dat je altijd een voorraad natriumbicarbonaat in huis hebt.
  5. Controleer regelmatig de kwaliteit van het drinkwater en de hygiëne van je voersilo.

 

Start nu

Bespreek met je rundveespecialist hoe je hittestress het beste kan aanpakken.

Contact met specialist