Kleine moeite, groot verschil: De Hygiëne-scan brijvoer
Met kleine aanpassingen kun je op een brijvoerbedrijf het resultaat vaak flink verbeteren. Het gaat dan niet om grote investeringen, maar om de manier van werken met brijvoer. Met name de voerhygiëne heeft op menig bedrijf de potentie om bij te dragen aan betere resultaten. Voerhygiëne kun je op verschillende manieren bekijken; vanuit de binnenkomende producten, de opslag en het gebruik in de installatie. De Heus kan je daarbij ondersteunen met de Hygiëne-scan.
Binnenkomende producten
Droge grondstoffen kunnen beoordeeld worden op geur, verkleuringen of klonten. Deze punten kunnen wijzen op schimmel of broei ten gevolge van vochtige of verkeerde opslag.
Bij de natte producten zijn met name geur, kleur en het vormen van lagen in het potje belangrijke eerste indicatoren. Het meten van de pH bij binnenkomst en beoordelen van drukvorming op het potje geven nog meer informatie over de kwaliteit van het product.
Opslag
• Welk soort silo gebruik je voor welk product?
• Komen de silo’s ooit écht leeg?
• Is er een mogelijkheid tot wisselen en reinigen van de silo’s?
• Kan er, indien gewenst, extra zuur toegevoegd worden?
• Kun je een monster nemen rechtstreeks vanuit de silo?
Hoe werkt de Hygiëne-scan?
Installatie
De modernere installaties maken gebruik van een “restloos” systeem met positioneringswater. Echter zijn deze echt restloos? Ervaring leert dat dit bijna nooit echt het geval is, terwijl er vaak wel mogelijkheden liggen om, met andere instellingen, beter te spoelen en nauwelijks tot geen stuurvloeistof over te houden die tot wel 36 uur oud wordt.
Door kritisch naar uw installatie te kijken kunt u dus wellicht ongewenste fermentatie en gistonwikkeling zo goed als uitschakelen. Wellicht een betere oplossing dan continu liters zuur te doseren ter afdoding van ongewenste microbiologie in uw brij.
Onderzoek in ons laboratorium
Kijken, ruiken, voelen en proeven zijn instrumenten die u dagelijks beschikbaar heeft op uw bedrijf. Groot voordeel, toepassing van deze instrumenten kosten niets, je moet ze alleen gebruiken. Als er reden bestaat om te twijfelen of omdat het gewoon niet loopt zoals u wilt, dan bestaat nog altijd de mogelijkheid van verder onderzoek in een laboratorium.
Door niet incidenteel, maar structureel te bepalen wat de status van uw brijvoer(installatie) is, kunnen stappen gezet worden naar betere resultaten, minder storingen en dus makkelijker en plezieriger werken.
Doe ook de Hygiëne-scan
Laat snel in ons eigen laboratorium in Veghel jouw monsters analyseren. Wij testen op gisten, schimmels, salmonella en enterobacteriën bij droge en natte monsters.
Over de auteur
Lars van de Bovenkamp
Verkoopleider varkens
Wil je meer informatie? Dan kun je Lars gewoon een mailtje sturen.