Juiste mix van vezels voor onbehandelde hennen
Voor het succesvol houden van onbehandelde hennen is een goede diergezondheid van cruciaal belang. En een goede gezondheid begint bij een goede maag-darmgezondheid. De Heus maakt daarom gebruik van functionele vezels om het maagdarmkanaal te ondersteunen en daarmee betere productieprestaties te realiseren bij onbehandelde hennen.
Oplosbare en onoplosbare vezels
Niet elke vezel is hetzelfde. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels zijn suikers die door darmbacteriën worden afgebroken en de darmbewegingen stimuleren. Onoplosbare vezels nemen vocht op en zorgen ervoor dat de mest de juiste structuur heeft. Voor een gezonde darmwerking moeten de vezels niet alleen in de juiste verhouding in het voer zitten, ook moeten de hennen de vezels in de juiste verhouding binnen krijgen.
''Vezels verlagen de passagesnelheid van het voer''
Goedwerkende spiermaag
Vezels hebben diverse positieve effecten op het maag-darmkanaal van pluimvee. Vezels stimuleren namelijk de ontwikkeling van de spiermaag. Een goedwerkende spiermaag zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk nutriënten uit het voer daadwerkelijk worden benut. Als de spiermaag niet goed functioneert zijn er bijvoorbeeld onverteerde delen voer in de mest zichtbaar. De spiermaag is samengesteld uit twee sterke spierschijven die zorgen voor een wrijvende beweging van de voedselmassa. In de spiermaag wordt het voer fijngemalen. De spiermaag wordt daarom ook wel de ‘voerfabriek’ genoemd.
Optimale darmvertering
Nadat het voer in de spiermaag is fijngemalen komt het in het darmkanaal terecht. Doordat het voer is fijngemalen in de spiermaag, functioneert de darmvertering beter en dat komt weer het immuunsysteem ten goede. Vezels verlagen de passagesnelheid van het voer in het maag-darmkanaal waardoor de darm meer tijd heeft om de nutriënten goed op te nemen. Daarnaast zorgt een tragere darmpassage ook voor een groter verzadigingsgevoel bij hennen. Groot voordeel is dat hierdoor verenpikkerij vermindert. De juiste mix van functionele vezels is daarom van het grootste belang bij het houden van onbehandelde hennen.
Vezels tijdens opfok
In de opfok worden vezels ook ingezet om de voeropnamecapaciteit te vergroten zodat, met name bij de start van de legperiode, de hen beter in staat is om voldoende te vreten. Het aandeel ruwe celstof is daarom in de opfokvoeders hoog.
''In de opfok verhogen vezels de voeropnamecapaciteit''
Kennisteam Onbehandelde Hennen
Het Kennisteam Onbehandelde Hennen heeft onderzocht welke mix van vezels het beste werkt. Bovendien is bekeken op welke manier deze vezels de optimale structuur kunnen krijgen en hoe ze zich in het voer gedragen, zodat er geen ontmenging optreedt en selectief pikken wordt tegengegaan.
Daarmee heeft het Kennisteam wederom goede stappen gezet, opdat pluimveehouders succesvol onbehandelde hennen kunnen houden.