Wat is de kwaliteit van granen die je zelf bijmengt?

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

22 oktober 2021
-
2

Wanneer de opslagcapaciteit op het bedrijf het toelaat kan gekozen worden voor het bijmengen van tarwe en/ of mais (korrelmais of CCM). Een belangrijk aandachtspunt is wel dat de kwaliteit van deze eigen of aangekochte grondstoffen gemonitord wordt wanneer ze op het bedrijf in opslag zitten.

Grondstof-analyse

Individuele partijen kunnen afwijken van de gemiddelde waarden waar normaal gesproken mee gerekend wordt in het rantsoen. Voor de grondstoffen die worden ingekocht bij De Heus, zijn deze waarden bekend. Hierop wordt de basis voedingswaarde van het kernvoer berekend. Wanneer de grondstoffen elders wordt betrokken, dan is het verstandig een monster te laten analyseren op vocht, zetmeel en eiwitgehalte en eventuele verontreinigingen. Deze analyse kan binnen een dag worden uitgevoerd op het laboratorium van De Heus Voeders in Veghel. 

Opnieuw analyseren bij langere opslag

Wanneer de grondstoffen voor langere tijd in opslag zit zal het nodig zijn deze analyse te herhalen. Op basis van de uitslag, moet het kernvoer worden aangepast zodat steeds de meest optimale samenstelling gevoerd wordt. Een optimale samenstelling van het rantsoen is van groot belang, zeker nu we hoge eisen stellen aan de hennen zoals een hoge productie, een goed ei gewicht en een hoge leefbaarheid. Uiteraard geldt dit ook wanneer andere grondstoffen dan mais of tarwe worden bijgemengd.

Weten wat de kwaliteit van jouw granen is?

Over de auteur

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee