Mais rijpt snel af

24 augustus 2020
-
2 minuten

Door het warme, droge en zonnige weer zien we op veel plekken de mais snel afrijpen. Zorg er daarom voor dat je er op tijd bij bent met de maisoogst zodat je een frisse en smakelijke snijmaiskuil maakt.

Voor een maximaal rendement uit snijmais is het van belang om het juiste oogsttijdstip te kiezen. Te vroeg oogsten geeft een lagere voederwaarde, te laat oogsten zorgt voor een lagere benutting, mindere smaak en meer risico op broei. Ga nu alvast het land in om te bekijken hoe de mais ervoor staat. Besef dat het drogestofgehalte gemiddeld met 2-3% per week toeneemt. Bij warm zonnig weer kan het drogestofgehalte zelfs tot 6% per week toenemen.

Droge snijmais minder smakelijk en broeigevoelig

We streven ernaar te oogsten bij een drogestofgehalte van 35-36%. Wanneer de plant verdroogt of andere risico’s spelen, dient eerder geoogst te worden. Wanneer het drogestofgehalte te ver oploopt, neemt ook de bestendigheid van het zetmeel toe, de overgang van oude op nieuwe mais verloopt moeilijker en het risico op darmverzuring en matige vertering neemt toe. Daarnaast is te droge snijmais minder smakelijk en broeigevoelig.

Oogsttijdstip bepalen met hulpmiddelen

Gebruik de oogstwijzer (figuur 1) om het juiste oogsttijdstip te bepalen. Het drogestofgehalte van de totale plant (figuur 4) bepaal je aan de hand van het drogestofgehalte van de plant (figuur 2) en het drogestofgehalte van de kolf (figuur 3).


Figuur 1: Oogstwijzer voor het bepalen van het juiste oogsttijdstip van snijmais. (Bron: WUR)

Figuur 2: Schatting van het drogestofgehalte van stengel en blad. (Bron: WUR)

Figuur 3: Schatting van het drogestofgehalte van de kolf. (Bron: WUR)

Figuur 4: Schatting van het drogestofgehalte van de totale plant. (Bron: WUR)

Inkuilmiddel voor optimale conservering

Gebruik een inkuilmiddel om de maiskuil optimaal te conserveren. BONSILAGE FIT MAIS is speciaal ontwikkeld voor zetmeelrijke snijmais. Het zorgt voor een betere conservering, waardoor minder energie verloren gaat en gisten en schimmels geen kans krijgen. Tijdens de conservering wordt propyleenglycol gevormd in de snijmais. Dit is een uitstekende energiebron voor verse koeien. Het zorgt namelijk voor snelle energie zonder de pens te belasten.

  • Meer energie in de kuil (20-30 VEM kg/ds)
  • Minder gisten en schimmels
  • Minder risico op broei bij uitkuilen
  • Ondersteuning van de energievoorziening van verse koeien
  • Smakelijke maiskuil

Voor meer melk uit ruwvoer!

Meer weten? Neem dan contact op met één van onze specialisten.