Midden in de natuur met de Kip-Caravan - Kleinschalig houderijsysteem voor vrije uitloopeieren
Het beeld uit zijn jeugd heeft natuurlijk iets nostalgische, maar er zit meer achter. Van Agt is ervan overtuigd dat de natuurlijke leefomgeving en het dierlijk eiwit, in de vorm van insecten en beestjes, een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van de kip en de smaak van het ei. Daarom wilde hij kijken of het mogelijk was iets te ontwikkelen waarmee de kippen buiten kunnen lopen, maar tegelijkertijd ook op een professionele manier gehouden worden.
De caravan
Uiteindelijk is daar de Kip-Caravan uitgekomen. De Kip-Caravan is helemaal in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd. In de caravan is plaats voor 240 leghennen en negen hanen. Overdag scharrelen de kippen los in de natuur en ’s avonds gaan ze er weer op stok. De uitloopluiken worden dan automatisch gesloten. ’s Morgens, wanneer de kippen wakker worden, is het net als in een modern volièresysteem. Ze krijgen voer in een voergoot, drinken uit de drinknippellijn en het eitje wordt gelegd in een afsluitbaar wegrolnest. De geïsoleerde vloer in de caravan dient als scharrelruimte. Als om tien uur de luiken weer opengaan, gaan alle kippen weer lekker de hei op naar buiten.
Duurzaam
Het hele systeem wordt aangestuurd door een stalcomputer. Deze wordt gevoed met duurzame energie uit de zonnepanelen op het dak van de caravan. Het regenwater wordt via het dak opgevangen en hergebruikt als drinkwater voor de leghennen. Om de 14 dagen wordt de caravan verzet. Op deze manier worden, bij wijze van spreken, de kippen naar het voer in plaats van het voer naar de kippen gebracht. Maar natuurlijk krijgen ze er ook nog legvoer van De Heus bij.
Arbeidskans
De dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen met een bijzondere arbeidskans. Door het werk met de dieren en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort, doen ze ervaring op die hen helpt een reguliere baan te verkrijgen. De eieren worden verkocht onder de naam Groene Woud Eieren. Ze worden ter plekke netjes verpakt in doosjes die gemaakt zijn van bermgras. Uiteraard keurig voorzien van een stempel en legdatum. Daarna worden doosjes met eieren verkocht in de eierautomaat die naast de Kip-Caravan staat.
Lekker natuurlijk ei
De caravan mag natuurlijk niet zomaar op allerlei plaatsen neergezet worden. Van Agt werkt daarom samen met verschillende organisaties, zoals de gemeentes Oirschot en Eindhoven, Het Brabants Landschap, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, de Philipstuin, Ivanhoe en de GGZE. Van Agt is blij met de samenwerking, want het eindresultaat is een heerlijk natuurlijk ei van de Oirschotse hei.
Over de auteur
Mark Rouwenhorst
Specialist legpluimvee
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.