‘Niet alle kalfjes willen vaak en veel biest drinken’
Samen met haar man Wilco runt Annemarie van den Berg een melkvee-, akkerbouw- en loonbedrijf in het Brabantse Oploo. Binnen het melkveebedrijf – met zo’n 360 koeien – houdt Annemarie zich bezig met de kalfjes en de fokkerij. Bij haar kalven de meeste vaarzen tussen de 23 en 24 maanden af.
De focus bij de kalveropfok ligt voor mij vooral op de eerste twee weken, daarna loopt het meestal vanzelf wel. Vanaf de eerste minuut steek ik veel tijd en aandacht in ieder kalf. Door niet alleen de noodzakelijke dingen te doen, maar juist ook veel naar de dieren te kijken, krijg je oog voor het individuele dier. Als er dan iets aan de hand is, signaleer je dat sneller.
Veel tijd en energie in biestmanagement steken
Die aandacht voor het individuele kalf kost veel tijd, en dat gaat ook ten koste van je nachtrust. Zeker in de eerste paar dagen, waar het heel belangrijk is om de biest erin te krijgen. Natuurlijk weet ik dat veel, vaak, vers en vlug de sleutelwoorden zijn wanneer het gaat over biestmanagement, maar dat lukt gewoon niet altijd.
‘Natuurlijk weet ik dat veel, vaak, vers en vlug de sleutelwoorden zijn’
Met name ‘vaak’ en ‘veel’ is erg lastig. Sommige kalfjes hebben het meteen door en willen ook flink drinken, andere moet ik echt leren drinken en dat is best lastig om onder de knie te krijgen. Soms ben ik wel vier dagen met zo’n kalf ‘aan het vechten’. Ik doe mijn best, zit erbovenop en dat werpt gelukkig zijn vruchten af.
Gericht werken om problemen aan te pakken
Waar ik verder tegenaan loop, is dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet: er zijn zoveel producten op de markt en er is zoveel informatie over bepaalde onderwerpen aanwezig, dat je niet meer weet wat je moet doen. Sommige supplementen en vaccinaties zijn ook echt duur. Als je voor het ene virus vaccineert en je kalfjes net het andere krijgen, heb je voor niets veel geld uitgegeven.
‘Een preventief middel tegen kalverdiarree kunnen we gewoon echt niet vinden’
Gericht werken is daarom voor ons erg belangrijk: per probleem een oplossing zoeken. Zo krijgen veel kalfjes bij ons op het bedrijf diarree, en lukt het ons gewoon echt niet om een preventief middel te vinden. Wat ons wél helpt zijn sneltesters, waarmee we snel het juiste medicijn kunnen inzetten. Ook al is dit geen preventieve oplossing, voor ons is het wel de enige manier om hiermee om te gaan en verder te komen met ons bedrijf.
Doorpraten over de mogelijkheden om je jongveeopfok te optimaliseren?
Stel dan gerust je vraag aan onze rundveespecialist Edwin van Werven via: 06 50 66 56 87 of ewerven@deheus.com.