Nieuwe potstal voor droge koeien

01 oktober 2010
-
2 minuten

Sinds april 2010 zijn de droge koeien van Peter en Gerda Verbree in een nieuwe potstal ondergebracht. Voor de close-upkoeien is een krachtvoerbox geplaatst. Hiermee geven de melkveehouders een optimale  invulling aan het Toplac Droogstandsplan.

Vanaf de Zeelandbrug is het prachtige melkveebedrijf van de familie Verbree goed zichtbaar. Sinds kort prijkt naast de oude stal (groenlabelconcept) een nieuwe potstal voor de droge koeien. Hierdoor is er meer ruimte ontstaan voor de melkgevende koeien. Voor uitbreiding van het aantal melkkoeien was de bestaande stal uit 2000 te klein. In deze situatie schoot ook de aandacht en ruimte voor droge koeien tekort. Daarom is er een nieuwe potstal met krachtvoerautomaat gebouwd voor de droge koeien en kwam er in de bestaande stal meer ruimte voor de melkkoeien.

Rantsoen

Het rantsoen voor de melkkoeien bestaat uit maïs, gras, tarwegistconcentraat en rucom 16. Dit wordt aangevuld met Synchro Winter en Euro Lila in de melkput. De droge koeien staan op een rantsoen van gras, maïs en stro of graszaadhooi met een klein beetje tarwegistconcentraat. In de voerautomaat wordt vanaf gemiddeld tien dagen voor het kalven 3 kg TopLac Droogstandsbrok verstrekt. ‘Hierdoor starten de koeien moeiteloos op’, aldus Peter Verbree. ‘Het kalven gaat probleemloos en de nageboortes komen er vlot af. Ook heb ik veel minder problemen met zucht in de uier.’

Doelstellingen

De doelstellingen van het bedrijf zijn scherp: vier cent krachtvoerkosten en één cent kosten voor natte bijproducten. Ook wordt getracht de koeien een hogere leeftijd te laten bereiken. Volgens het echtpaar Verbree is de droogstand daarbij van wezenlijk belang. ‘De periode rondom het afkalven is cruciaal. Als de droogstand goed wordt doorlopen, scheelt dat aanzienlijk in de belasting van de koe. Hierdoor worden de dieren ouder.

Dairy Compass is één van onze economische managementtools

‘Om resultaat te kunnen boeken, moeten de bedrijfsdoelen bij alle partijen helder in beeld zijn’, legt Peter Verbree uit. Ieder jaar wordt er een grondige analyse gemaakt van de bedrijfsresultaten en worden er nieuwe doelen gesteld. In een bedrijfseconomische studiegroep worden de boekhoudingen vergeleken. ‘Dat werkt erg goed’, meent de melkveehouder in Zierikzee. Inmiddels zijn er plannen om de melkstal verder uit te breiden. Nu wordt er gemolken in een 7-stands open tandem melkstal in visgraatopstelling. De capaciteit is nog groot genoeg, maar als de groei doorzet wellicht niet meer. ‘Het economisch resultaat staat altijd voorop. Als we meer werk hebben, willen we ook meer verdienen’, besluit Gerda Verbree.