
Hoe is de rosékalversector dit jaar van start gegaan?
Het jaar 2025 begon met een positieve stemming in de markt. We sloten 2024 af met stijgende vleesprijzen en tekorten aan kalfsvlees in Europa. Dit zorgde voor een euforische start van het nieuwe jaar. Tegelijkertijd blijven er uitdagingen zoals diergezondheid, kalverbeschikbaarheid en regelgeving.”
Recent was er sprake van een MKZmelding in Duitsland. Wat was de impact hiervan op de sector?
“Dat was zeker even spannend. Gelukkig heeft de sector in Nederland snel en adequaat gereageerd, samen met het ministerie. Hierdoor konden op 24 januari alle beperkingen weer worden opgeheven. Dit laat zien hoe belangrijk een goed functionerend crisismanagement is binnen onze sector.”
Een goed stalklimaat draagt direct bij aan het welzijn van de dieren.
Een ander terugkerend thema is het tekort aan nuchtere kalveren. Wat speelt hier?
“We zien al langere tijd een structureel tekort aan nuka’s, zowel uit Nederland als Duitsland. Blauwtong heeft hier een grote rol in gespeeld. Minder beschikbare kalveren betekent ook leegstand op zowel startals afmestbedrijven. Natuurlijk is leegstand vervelend, maar het kan ook een kans zijn om achterstallig onderhoud te doen of even een rustmoment in te bouwen. We hopen dat de kalveraanvoer de komende tijd toeneemt, zodat de leegstand beperkt blijft.”
Hoe staat het met de diergezondheid binnen de rosésector?
"Afgelopen winter hebben we relatief gezonde startende koppels gezien, vooral nadat blauwtong minder invloed had. De uitval onder de nuka’s was laag en ook het aantal dieren in de onderste gewichtsklasse viel mee. Wat we wel zien, zijn hardnekkige longproblemen. Daar geldt: op tijd ingrijpen maakt het verschil. Gelukkig helpt het voorjaarsklimaat hierbij. Zon en frisse lucht kunnen wonderen doen voor de gezondheid van de dieren.”

Hoe belangrijk is de juiste manier van afleveren?
“Heel belangrijk! Het afleveren gebeurt altijd in overleg en bij jong rosé streven we ernaar om dat op de uiterste datum te doen. Kalveren moeten schoon en leeg zijn bij het opladen. We zien gelukkig dat onze klanten dit erg goed oppakken: de mate van bevuiling is extreem laag en veel dieren worden als A-kwaliteit geklasseerd. Twijfel je aan de gezondheid van een kalf, lever het dan niet af maar zoek samen met de veearts naar een oplossing. Ook dieren met staartproblemen moeten eerst goed behandeld worden voordat ze afgevoerd worden.”
Dierenwelzijn wordt steeds belangrijker. Wat merk je hiervan?
“Het welzijn van de dieren staat bij ons hoog op de agenda. Gezonde en tevreden kalveren presteren beter. In de toekomstvisie van de kalverhouderij, ‘VealForward’, wordt een schuurmogelijkheid voor kalveren verplicht. Wij kijken hoe dit het beste ingepast kan worden, zodat het praktisch werkbaar is zonder nadelen zoals verlies van plastic of verwondingen. Daarnaast blijven we boeren ondersteunen in het optimaliseren van hun klimaatmanagement, want een goed stalklimaat draagt direct bij aan het welzijn van de dieren.”
nieuwe prijssystematiek. Wat betekent dit voor de sector?
“Een langgekoesterde wens is in vervulling gegaan: de prijssystematiek in de kalverhouderij is nu exclusief btw. Daarnaast is de correctie van 7,5 kilo per 1 januari vervallen. Dit betekent dat de uitbetaalde gewichten iets lager ogen, maar in werkelijkheid komt het overeen met de oude situatie. Het is even wennen, maar het maakt de administratie een stuk overzichtelijker.”
Tot slot, hoe kijk je naar de marktontwikkelingen?
“Op dit moment is de markt schoon en blijft de vraag naar kalfsvlees in Europa hoog. Dit zorgt voor goede opbrengstprijzen. We hopen dat deze vraag aanhoudt zodat zowel vrije ondernemers als contracthouders een goed inkomen kunnen verdienen. Uiteindelijk draait het erom dat we samen een gezonde sector houden die een kwalitatief hoogwaardig product levert. Een kalf een goed leven geven en dit omzetten in hoogwaardig dierlijk eiwit – dat blijft ons gezamenlijke doel.”