Pensverzuring! Heeft jouw rundvee er ook last van?

05 maart 2020
-
2 minuten

Wat wij bij De Heus op dit moment regelmatig tegenkomen is pensverzuring, waarbij de oorzaak te vinden is bij relatief ‘snelle’ graskuilen. Dit is bij de kuil te voelen, zien en ruiken. Word alert bij kuilen waarvan het ingekuilde gras ‘slap’ is: kuilen die vochtig aanvoelen en kuilen die zuurder ruiken. Als dat wordt geconstateerd, dan is het tijd om te schakelen. Maakt een dergelijke kuil onderdeel uit van jouw rantsoen, dan hierbij een aantal typische kenmerken bij de melkkoe.

Kenmerken bij pensverzuring

Je ziet wisselende mest, de koeien zijn vaak ‘vuilig’ op de achterkant en ze kunnen schuimvorming op de mond hebben. In een wat verder gevorderd stadium liggen ze met de ‘nek om’ (kop op de pens). Ook kan het zijn dat je een langere periode minder melkt zonder dat je de werkelijke oorzaak goed kunt achterhalen. Bij robot­bedrijven is regelmatig te zien dat er min­der activiteit op de melkrobot is. Allemaal kenmerken die kunnen wijzen op een pens die niet gezond is. Uiteraard zie je een verandering in de pro­ductieprestaties. De melkproductie is matig en de gehaltes zijn minder mooi. Met name het vetpercentage kan aan de lage kant zijn. Wanneer de pens langdurig instabiel is, loopt daarnaast ook de vruchtbaarheid vaak terug en onstaan klauwproblemen.

Oplossing?

Ga op zoek naar tragere voe­ders met voldoende structuur. Of kijk naar aanvullende voeders. Hiervoor zijn meerdere opties mogelijk. Je kunt er bij­voorbeeld voor kiezen om minimaal 150 gram natriumbicarbonaat per koe per dag te geven. Dit kun je direct aan het voerhek doen, maar beter is het om de natriumbicar­bonaat mee te nemen in de voermengwagen. Het bijmengen van sojahullen of andere structuurrijke producten als hooi en kool­zaadstro is een andere mogelijkheid. Het is belangrijk over te stappen naar een kracht­voerbrok met veel ruwe celstof.

Wist je dat? De geschatte kosten van pensverzuring zijn 200 tot 300 euro per koe per jaar.

Pensverzuring en weidegang

Met het oog op de komende weidegang: Laat de koeien gefaseerd naar buiten gaan. Als de pens gewend is, kun je ze langer naar buiten doen. Ook stresssituaties, zoals rond de afkalving kunnen pensverzuring veroorzaken. Rundveespecialist Geertjan Fekken: “Als een koe heel snel herkauwt, meer dan zestig­zeventig keer per minuut, kan dit duiden op pensverzuring.”“De mestkwaliteit is een ander kenmerk waaraan je pensverzuring kunt herkennen. Wanneer de mest slecht verteerd is en een scherpe, ammoniakachtige geur afgeeft, moet je op je hoede zijn. Een handige methode is de laarsproef: als er geen zoolprofiel achterblijft op de mestflat en de mest niet aanzuigt bij het optillen van de laars, is de consistentie het meest ideaal.”

Hoe kun je nog meer aan het rundvee zien wat de status van pensverzuring is?

Hiervoor zijn we op pad gegaan met rundvee­specialist Edwin van Werven. Hij loopt in anderhalve minuut alle kenmerken door in de stal.

Op pad met Edwin Rundveespecialist