Praktijkervaring onbehandelde hennen

01 december 2016
-
2 minuten

Op het legpluimveebedrijf van Hans (45) en Ymkje (44) Hazenberg-Smit uit Abbega (Zuid-West Friesland) worden circa 63.000 scharrelhennen gehouden. Het is een interessant bedrijf, omdat Hans en Ymkje al een aantal jaar ervaring hebben met het houden van onbehandelde hennen.

Succesvol houden van onbehandelde hennen

Vanaf de openbare weg gezien ligt het bedrijf er netjes bij. Je kan zien dat hier niets aan het toeval wordt overgelaten. Al vier jaar lang worden hier onbehandelde hennen gehouden. “In 2011 werden we benaderd door onze eierhandel Gebroeders Van Beek. Er kwam vraag uit de markt, of we een proefkoppel onbehandelde hennen op wilden zetten. We hebben eigenlijk gelijk ja gezegd”, aldus Hans. In de zomer van 2012 hebben ze het eerste koppel opgezet. Ze zijn er 100% voor gegaan.

Veel geleerd

Maar het is niet altijd vanzelf gegaan. Vooral van het eerste koppel hebben ze veel geleerd. De uitval is toen opgelopen tot 18%. “We hebben ervaren dat het meer controle eist,” zegt Hans. “Scherp zijn op dode dieren, observeren en buitennesteieren rapen.” Iedereen keek met belangstelling mee. Medewerkers van Wageningen Universiteit, eierhandel Van Beek, hennenleverancier Maatman en natuurlijk De Heus. Vooral sturing in licht en ventilatie heeft veel verbetering opgeleverd. Aan het begin van de legperiode wordt er terughoudend omgegaan met de intensiteit van het licht, later op de dag wordt deze verhoogd. Dit geeft veel rust in de legperiode en dus minder stress. Ook is de ventilatie aangepast. Zo zijn de bestaande kleppen vervangen door ventielen, omdat dit een betere luchtstroom geeft in periodes van minimum ventilatie.

Iedereen keek met belangstelling mee. Medewerkers van Wageningen Universiteit, eierhandel Van Beek, hennenleverancier Maatman en natuurlijk De Heus

Afleiding in de vorm van pikstenen en luzerne

Over het gebruik van afleidingsmateriaal is er een duidelijke mening. Gedurende de hele legronde worden er volop pikstenen aangeboden, ook in de opfok. Luzerne wordt pas ingezet op het moment dat er wat aan de hand is. Dit blijkt het beste te werken, omdat je dan altijd wat achter de hand houdt.

Vol vertrouwen

Momenteel zitten ze op het vierde koppel Brown-Nick. De hennen zijn 34 week oud en ze doen het super goed. De opstart is probleemloos verlopen en de uitval is tot op heden erg laag, cumulatief rond de 0,4%. Er is nog geen enkele schade aan het verenkleed. “We zijn er nog niet, maar hebben het volste vertrouwen dat deze koppel ongeschonden de 85 weken haalt”, aldus Hans.