Smaak en opname cruciaal voor de winter van 2024

Arnee Korevaar

Productmanager Rundvee

16 oktober 2024
-
2 minuten

Het gewonnen ruwvoer van voorjaar 2024 kent vele smaken. Er is gras lang de winter in gegaan; percelen zijn op verschillende plekken niet bemest en waren door de vele regenval lang niet altijd te berijden in mei. Grofweg zijn er voor de eerste snede drie momenten waarop veel gemaaid is: de laatste dagen van april, de week rond Hemelvaart en daarna rond begin juni. De voederwaarde varieert niet alleen tussen de verschillende maaimomenten, maar ook binnen deze maaimomenten zijn de verschillen enorm. De kwaliteiten variëren dan ook700 VEM tot boven de 1000 VEM. Vanwege de grote variatie is het advies om in de analyse ook zeker de mineralen en sporenelementen mee te nemen, omdat ook hier een grote variatie te zien is. De tweede snede groeide veelal goed terug en werd soms verrassend zwaar geoogst. De kwaliteit daarvan is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Niet alle kuilen zijn fris gewonnen. Op een natte bodem valt de droging tegen en er zal meer verontreiniging meegaan in de kuil. Dat is te zien in de verhoogde ruw as-cijfers ten opzichte van voorgaande jaren. Bij de kuilen die al geopend zijn, zie je dat inkuilmiddelen een duidelijk positief effect hebben op de smaak en conservering in dit uitdagende jaar.

 

Winterrantsoen

Een smakelijk winterrantsoen en hoge opname is doorslaggevend voor het resultaat. Stel dat een koe eet 1 kilogram minder droge stof per dag eet; dan krijgt zij 950 VEM /per dag minder binnen. Dit is grofweg 2 liter melk. Daarnaast is het lastiger om bij een lage ruwvoeropname de koeien gezond en goed op de mest te houden. Zorgen voor een goed luchtig rantsoen, maar ook het toevoegen van smaakmakers als bijvoorbeeld citruspulp of farmersiroop kan deze winter dan ook extra positief uitpakken om de mindere smaken te camoufleren. 

 

Overleg met je rundveespecialist voor een advies passend bij jouw bedrijf

 

Vroege 1e en 2e snede

Deze kuilen zijn over het algemeen van een goede kwaliteit; en minder extreem dan voorgaande jaren. Aandachtspunt hierin is het drogestof percentage en de hoeveelheid snel vrijkomend eiwit. Een luchtig rantsoen aan het voerhek bij een nattere kuil is belangrijk voor een goede pensvulling en penswerking. Krachtvoeders die hier goed naast passen zijn Select, Royaal en bij grasrijke rantsoenen Puur. 

 

Hemelvaartkuilen 

De kuilen gemaakt rond hemelvaart zijn sterk wisselend. Over het algemeen zal een eiwitaanvulling (soja / raap) nodig zijn; en op veel plekken ook wat snelle pensenergie. Krachtvoeders die hierbij passen zijn Select, Royaal, Optimaal en Patent. 

 

Junikuilen

 Dat hier een zware snede is gemaaid is terug te zien aan de lage VEM en laag ruw eiwit. Het halen van voldoende kilogram DS voeropname zal hier uitdagend zijn. Deze kuilen vragen in het basisrantsoen een aanvulling met zowel snelle energie gemalen granen als eiwitaanvulling (soja en raap) om het ruwvoer toch goed te kunnen benutten. Passende krachtvoeders daarnaast zijn Power, Optimaal, Patent en ER Tempo.

Over de auteur

Arnee Korevaar

Productmanager Rundvee

Arnee Korevaar is mede-auteur van dit artikel. Heb je nog vragen? Stuur een mail of bel via 06-11716429.