Snel ingrijpen bij diarree

01 november 2011
-
3 minuten

De R is weer in de maand en dat betekent voor uw kalveren vaak een grotere vatbaarheid voor ziekten. Met name diarree is een punt van aandacht.

Een kalf heeft na de geboorte het meest behoefte aan een warm ligbed. Het dier moet zichzelf op temperatuur kunnen houden. Een strobed met een warmtelamp erboven is een goede optie. Het is het beste om kalveren in de eerste week individueel te huisvesten. Op deze manier heeft u een betere controle op het dier. U kunt het drinkgedrag in de gaten houden en heeft meer zicht op de gezondheid. Als het kalf een week oud is, gezond oogt en goed drinkt, kunt u het verplaatsen naar de groep op stro. Verlies hierbij niet uit het oog dat u dan nog met jonge dieren te maken heeft. Zorg voor voldoende frisse lucht en wees bedacht op tocht en te koude omstandigheden. In deze leeftijd werkt een zogenaamd microklimaat erg goed. De dieren liggen dan op een beschutte plek, waar het warmer is en waar tocht en kouval geen vat krijgen.

Diarree

Het meest voorkomende probleem in de eerste levensweken is diarree. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een verkeerde voeding kan de oorzaak zijn. Kijk altijd eerst kritisch naar de melkbereiding en de melkgift. Is de verhouding tussen water en melkpoeder goed? Krijgt het dier voldoende melk op de juiste temperatuur? Daarnaast kunnen bacteriële infecties en virusinfecties een rol spelen.

» E. coli is de gevaarlijkste bacteriële besmetting in de eerste levensweek. Kalveren worden sloom, zijn onderkoeld, hebben koorts en gele weeë mest met daarin vaak onverteerde vlokken. Colidiarree kunt u vaak redelijk indammen door op tijd in te grijpen.

» Vanaf de eerste week kunnen ook Rota- en Coronavirussen een rol spelen. De mest is dan vaak wat groenig en de dieren zijn traag en hebben verhoging. Virusinfecties zijn niet te behandelen met antibiotica, dus het dier moet uitzieken. De besmettelijkheid van Rota en Corona is hoog. Daarom is het is verstandig de zieke dieren te separeren van het koppel. Door hygiënisch te werken kunt u besmetting van andere dieren voorkomen. Als de ziekte veel voorkomt, kunt u de droge koeien laten enten. Dit voorkomt veel problemen.

» De derde diarreevorm wordt veroorzaakt door eencellige organismen. Deze ziekte heet Cryptosporidiose en ontstaat vaak bij een dier dat verzwakt is door een besmetting met Rota, Corona of E. coli. Deze vorm van diarree kunt u behandelen met medicatie. Grijp bij diarree op tijd in. Ingrijpen bij diarree betekent altijd in de eerste plaats één of twee voedingen water in plaats van melk verstrekken. Bij koud weer in de winter kunt u de melk iets dikker aanmaken; 145 in plaats van 125 g per liter. Hierdoor krijgt het kalf extra energie binnen. Begin in een vroeg stadium met het bijvoeren van Eurostart, water en hooi.