Tips voor een geslaagde start van het weideseizoen
Het lijkt op veel plekken nog te nat om aan weidegang te denken, maar toch staat het weideseizoen voor de deur! Tijd om de plannen voor het weideseizoen erbij te pakken. Ligt het kavelpad er goed bij? Moeten er nog afrasteringen hersteld worden? En niet onbelangrijk, is het al bekend naar welke percelen de koeien gaan en hoe het rantsoen eruit gaat zien?
Zorg voor een juiste bemesting van je grasland
Idealiter hebben de te beweiden percelen niet meer dan 25 m3 drijfmest gehad. Een hogere gift kan ervoor zorgen dat het gras minder smaakvol wordt en er mestresten tussen het gras achterblijven. Hierdoor zullen de koeien het minder opnemen. Bij kunstmest is een gift van 150 kilogram Grasplus 14000 passend voor een mooie weidesnede. Grasplus 14000 bevat naast stikstof ook zwavel, wat van belang is voor de eiwitopbouw in het weidegras.
Test de draagkracht
Omdat we zoveel neerslag hebben gehad, raden we je aan om de draagkracht van je percelen goed in de gaten te houden. Op de meeste plekken staat voldoende gras, maar de vraag is wanneer de koeien erop kunnen.
Klaar om de koeien naar buiten te doen?
Voordat je de staldeuren opent is een plan van aanpak erg nuttig. Wat is je doel? Welk weidesysteem pas je toe? Hoe ga je bijschakelen als de omstandigheden veranderen? Onze specialisten staan voor je klaar om de beweidingsplannen nog eens goed tegen het licht te houden. Ga om verrassingen te voorkomen voorafgaand aan de weidegang regelmatig de te beweiden percelen door. Bedenk goed of er voldoende gras komt om de eerste weken weidegang zonder tekorten door te komen.
RECYCLE voor maximale eiwitbenutting uit vers gras
RECYCLE is een additief in debrok dat bestaat uit een unieke combinatie van plantextracten. Het zorgt ervoor dat er in de pens minder afbraak plaatsvindt van eiwit en dat het eiwit efficiënter wordt omgezet naar microbieel eiwit. Hierdoor kunnen eiwitverliezen via ureum en ammoniak beperkt worden. Dit komt ten goede aan de melkeiwitproductie. In ons praktijkonderzoek kwam hierdoor een meeropbrengst aan melkinkomsten naar voren van 24 cent per koe per dag.
Passend stalrantsoen
Na een winter ingekuild voer, moeten de microben in de pens van de koe weer wennen aan vers gras. Dit duurt 10 tot 14 dagen. Houd gedurende de eerste week van de weidegang daarom het stalrantsoen gelijk. Kijk hoe de koeien reageren op het weidegras, zodat je gericht aanpassingen kunt doen. Kenmerkend van voorjaarsgras is dat het eigenlijk altijd goed melkt door de hoge voederwaarde. Dit geeft ruimte om het eiwitgehalte in het krachtvoer iets terug te schroeven. Wil je het weidegras goed benutten, dan moet er wel voldoende energie beschikbaar zijn tegenover het eiwit uit het weidegras. Daarnaast is structuurvoorziening bij hoogwaardig voorjaarsgras een aandachtspunt. Onze specialisten kunnen je goed adviseren welke voeders het best passen.
Vijf tips voor een geslaagde start van het weideseizoen
- Geef de weidepercelen een passende bemesting.
- Ga regelmatig de percelen in om de grasgroei te monitoren.
- Test de daadkracht
- Stuur de koeien op een bewolkte dag naar buiten.
- Houd het stalrantsoen de week constant.
- Maak na deze dagen, in overleg met je specialist, gerichte aanpassingen in het rantsoen.
- Volg de voederwaarde op Kijk op Gras
Over de auteur
Arnee Korevaar
Productmanager Rundvee
Arnee Korevaar is mede-auteur van dit artikel. Heb je nog vragen? Stuur een mail of bel via 06-11716429.