Toen & Nu: van handmelken tot melkrobot
De Nederlandse melkveehouderij staat wereldwijd bekend om haar vakmanschap, de kwaliteit van de melk en natuurlijk vanwege het karakteristieke beeld van de koeien in de wei. De ontwikkelingen in deze sector hebben de afgelopen eeuw dan ook zeker niet stilgestaan. Maar hoe deed men dat melken vroeger eigenlijk en hoe werkt het nu?
Toen: melken met de hand
Tot halverwege de 20ste eeuw werden koeien voornamelijk met de hand gemolken. Per uur konden slechts acht tot tien koeien gemolken worden, een ontzettend arbeidsintensief proces. Het was dan ook gebruikelijk om een gemengd bedrijf te hebben met slechts enkele koeien. Vanaf de jaren ’50 kwam er een kentering en gingen meer melkveehouders met melkmachines werken. De reden daarvoor was tweeledig, aan de ene kant was er een groot gebrek aan arbeidskrachten en aan de andere kant werd de vraag naar melk groter. Machinaal melken werd ook steeds meer een noodzaak, aangezien de koeien in die tijd ook al bijna twee keer zoveel melk gaven.
Nu: melken met behulp van een robot
Tegenwoordig worden op veel melkveebedrijven de koeien gemolken met behulp van een melkrobot (Automatisch MelkSysteem). Bij een AMS worden koeien volledig automatisch gemolken, dus zonder tussenkomst van de melkveehouder. De koe bepaalt daarbij zelf wanneer en hoe vaak ze gemolken wil worden. Terwijl de koe wordt gemolken krijgt ze krachtvoer wat qua hoeveelheid en qua samenstelling op de melkgift is afgestemd. Het aantal melkbeurten en de liters melk per koe worden door de melkrobot geregistreerd. De melkveehouder kan de individuele prestaties met het bijbehorende managementsysteem monitoren en eventuele onregelmatigheden in een vroeg stadium signaleren.
Het geatomiseerde melkwinningsproces
De automatisering van het melkproces levert een melkveehouder veel voordelen op, zoals een besparing op de arbeidsbehoefte en een verbeterde signalering van eventuele gezondheidsproblemen. Bovendien verhoogt het gebruik van een melkrobot de melkproductie van de koeien. Toch is de overstap naar een melkrobot niet altijd een gemakkelijke keuze. Het betekent namelijk ook een totaal andere bedrijfsvoering, grote investeringen en het aanpassen van de stalinrichting.
Leer meer over het Robot Optimalisatie plan
Specialisten en RobotExpert
De Heus heeft meerdere robotspecialisten in dienst die melkveehouders voorzien van advies wat betreft de juiste instellingen van de robot, het koe-management en natuurlijk de optimale rantsoenen. Eén van de intelligente tools die onze adviseurs tot hun beschikking hebben is de RobotExpert. Dit robotanalyse programma geeft inzicht in de prestatie van de melkkoeien en in de efficiëntie van de melkrobot. Op gebieden als bijvoorbeeld melkproductie, gehaltes, voeding, restvoer en uiergezondheid kan met RobotExpert een analyse worden uitgevoerd. Afhankelijk van de bedrijfsdoelstellingen kunnen op basis van de uitkomsten van deze analyse dan gerichte aanpassingen worden gedaan om zo de arbeidsefficiëntie en het bedrijfsrendement per koe en per robot te verbeteren.
Alles over de RobotExpert
Gezonde dieren optimaal laten produceren
Zoveel melk produceren kan natuurlijk alleen wanneer een koe in optimale conditie verkeert. Een koe levert iedere dag weer een topprestatie en daarbij hoort topvoeding en een topverzorging. Zeker op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid loopt de Nederlandse Melkveehouderij voorop en daar mogen we best trots op zijn met z’n allen.