Uitbreiding van mestopslag: Wanneer is een vergunning nodig?

Maarten de Vries

Adviseur

25 juli 2024
-
1 minuut

De hoge mestafzetprijzen zorgt ervoor dat ondernemers vaker kiezen voor het creëren van extra drijfmestopslag. Voor de aanleg van een drijfmestopslag (bijvoorbeeld een mestsilo of mestbassin) is een melding of vergunning nodig.

Of een drijfmestopslag meldings- of vergunningsplichtig is hangt onder andere af van twee zaken; de gezamenlijk inhoud en/of oppervlakte van alle mestopslagen op het bedrijf (exclusief de mestopslagruimten onder de gebouwen). Drijfmestopslagen met een gezamenlijk oppervlakte kleiner dan 750 m2 en een inhoud kleiner dan 2.500 m3 zijn meldingsplichtig. Is de inhoud of het oppervlakte van de gezamenlijke drijfmestopslagen hoger dan 750 m2 of 2.500 m3, dan is de nieuw te plaatsen drijfmestopslag vergunningsplichtig. 

Wanneer het bedrijf vergunningsplichtig is zijn alle bijkomende milieubelastende activiteiten  vergunningsplichtig. Dus ook de opslag van drijfmest in een mestsilo. Een bedrijf is onder andere vergunningsplichtig wanneer het meer dan 200 melkkoeien of meer dan 340 stuks vrouwelijk jongvee jonger dan twee jaar heeft vergund. 

Afhankelijk van de locatie op het bedrijf waar de opslag voor drijfmest kan worden gerealiseerd komt deze opslag binnen of buiten het bouwvlak te liggen. De regels in het omgevingsplan bepalen welke wetgeving van toepassing is. Dit is veelal maatwerk en moet per locatie worden onderzocht. Of voor de aanleg van de drijfmestopslag een omgevingsvergunning voor bouwen nodig is, is ook verschillend per locatie en dient te worden onderzocht.

Over de auteur

Maarten de Vries

Adviseur

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact op.