Varkens houden met strak protocol

01 juni 2011
-
2 minuten

De stal eruit laten zien alsof er op elk moment bezoek doorheen moet. Na elke ronde trouw de stal en de waterleiding schoonmaken. Elk detail onder controle hebben. Peter Eyckens houdt zijn 2.700 vleesvarkens volgens een strak protocol.

De deur van de stal gaat open en Peter Eyckens komt tevoorschijn. Een mondkapje bungelt nog om zijn nek. ‘Een moment nog’, roept hij vriendelijk en verdwijnt weer in de stal om even later zonder overall en mondkapje tevoorschijn te komen. Sinds kort heeft Peter Eyckens meer tijd voor een gesprek. Hij heeft zijn baan opgezegd om zich helemaal toe te leggen op de varkens, want naast zijn voormalige baan als biotechnicus, heeft hij een varkensbedrijf op twee locaties. Zijn vrouw Martine levert een bijdrage aan het bedrijf, want zij doet onder andere de boekhouding. ‘Een heel belangrijk onderdeel’, vindt Peter. Oorspronkelijk was het varkensbedrijf van zijn schoonfamilie. Dit bedrijf is gevestigd in Merksplas, vlakbij Turnhout.

Fulltimebaan

‘Ik had een fulltimebaan bij Janssen Farmaceutica’, zegt Peter. Vorig jaar bouwde hij er een nieuwe stal bij. ‘Ik merkte dat al het werk me toch een beetje te veel werd. Ik stond elke dag om vijf uur op, deed de varkens, werkte de hele dag bij Janssen en moest daarna ook nog aan de slag in de stallen.’ Vandaar dat Peter nu fulltimevarkenshouder is.

Precies

Peter was bij Janssen Farmaceutica verantwoordelijk voor de proefdieren als biotechnicus. ‘Dan gaat het er heel precies aan toe. Je moet alles nauwkeurig volgens procedures doen en je hebt er vooral enorm veel administratie bij.’ Omdat hij gewend was aan hygiëne en protocollen bij de proefdieren was het voor Peter geen grote stap om dit ook bij varkens toe te passen. Het was voor hem een normale aanpak, maar in de varkenshouderij onderscheidt hij zich duidelijk. Op maar weinig bedrijven worden de stallen zo goed schoongemaakt en is het zo netjes als bij hem. ‘Ik vind het zelf aangenaam om in een schone stal te werken’, zegt Peter, ‘en het is natuurlijk goed voor de varkens.’ De aanpak vertaalt zich in prima resultaten.

Ik vind het prettig om in een schone stal te werken

Oude stallen

Peter beschikt over twee oudere stallen en een nieuwe. De oudste stal heeft vijfhonderd plaatsen, dateert uit 1992 en is gerenoveerd in 2000. Hoewel deze stal oud lijkt, functioneert hij nog uitstekend. Dat is mede te danken aan het voerpadventilatiesysteem. De lucht komt binnen in een centrale ruimte, waar ze kan worden voorverwarmd. Dan komt de lucht via openingen in de deuren in de afdelingen. Afzuiging gebeurt via een ventilator boven de voergang. ‘De resultaten zijn gewoon goed’, zegt Peter. ‘De uitval is altijd minder dan anderhalf procent.’ De tweede oude stal heeft 1.100 plaatsen en staat twaalf kilometer verderop. Qua type en uitrusting lijkt hij op de eerste. Peter gebruikt driefasenvoedering met Start DeLux, Groei DeLux (of Groei Porco) en Duet DeLux (of Duet Porco); de keuze van de voeders hangt af van de bevleesdheid en de opname van de opgezette biggen.

Nieuwe stal

In de nieuwe stal van 1.100 plaatsen zijn schuine putwanden om de ammoniakemissie te beperken een belangrijk onderdeel. Peter kon kiezen: een luchtwasser of schuine putwanden. ‘Voor deze niet al te grote stal zijn de laatste financieel aantrekkelijker.’ Bij het ventilatiesysteem is alles gedaan om de invloed van luchtdrukverschillen van buiten te beperken. De stal is uitgerust met grondkanalen, waarbij de lucht via een spouwmuur met een geperforeerde plaat binnen komt. Daarna stroomt de lucht onder de centrale gang via de bolle vloer de voergang in. Veel aandacht is besteed aan de gewenste luchtstromingen en luchtopbrengsten. De stal is veel hoger dan de oude en heeft daarom veel meer inhoud. Dat is gunstig voor het klimaat. De bolle vloeren waarop de varkens liggen, hebben slangen voor vloerverwarming, maar zijn niet aangesloten op een cv. ‘Ze zijn onderling verbonden’, zegt Peter. ‘Met kranen kan ik ervoor zorgen dat de warmte van de oudere varkens naar een afdeling biggen gaat, waar die nodig is’.

 

Energie

Peter: ‘Een groot voordeel van de nieuwe stal is het lage energieverbruik. Hoe de stal het in de praktijk doet, weet ik nog niet. Ik heb er nog onvoldoende varkens in gehad om daarover iets te kunnen zeggen. Ik vind het wel een plezier om erin te werken. Het is een luxere, goed afgewerkte stal en dat spreekt mij wel aan.’


Tabel Resultaten van Eyckens op twee locaties op basis van all in-all out