Waarom De Heus zelf haar kunstmest test
Gert Anker werkt al sinds 1997 bij De Heus. Naast zijn functie als Rundveespecialist en Accountmanager voor de handelaren van West- en Midden Nederland, houdt Gert zich ook bezig met de ontwikkeling van meststoffen en ruwvoerteelt. Met het opzetten van het Grasplus Concept probeert Gert nog beter te voldoen aan de behoeften van zijn klanten.
Wat is het Grasplus concept?
"De laatste jaren heeft er een grote ontwikkeling plaatsgevonden van vloeibare meststoffen. Over het algemeen wordt kunstmest geleverd in korrels, maar je ziet dus de vraag naar vloeibare kunstmest steeds meer groeien. Onze eigen kunstmestkorrels, de Grasplus 14.000 korrels, kunnen we zo samenstellen dat ze perfect aansluiten bij de behoeften van een grasveld. In het Grasplus Concept testen we onze eigen Grasplus 14.000 kunstmestkorrels en een drietal vloeibare kunstmeststoffen. Na deze test kunnen we aan onze klanten laten zien welke meststoffen het beste resultaat geven."
Waarom testen jullie deze meststoffen?
"Nou, meten is weten en we krijgen van onze klanten veel vragen omtrent meststoffen. Met name dus de ontwikkeling van vloeibare kunstmesstoffen. Wij hebben een eigen demolocatie in Barchem waar we ons eigen bemestingsonderzoek kunnen uitvoeren. Op ons testgrasland in Barchem rijden we vier verschillende soorten meststoffen uit. Daar testen we drie soorten vloeibare meststoffen en een korrelmeststof op gras in samenwerking met een loonwerker. Hij heeft een veldspuit, die nodig is voor vloeibare meststoffen. Vaak hebben boeren zelf geen veldspuit, omdat dat een te grote investering is. Zo proberen we zo uitgebreid mogelijk te testen wat de voordelen en nadelen zijn per meststof. Denk hierbij aan de verschillende samenstellingen van de voedingsstoffen.
Een meststof die voordeliger is om aan te schaffen, kan bijvoorbeeld zorgen voor minder grasgroei. Dan zou een wat duurdere meststof zelfs voordeliger zijn als deze meer grasgroei genereert. Naast het meten van resultaten van de meststoffen, kijken we ook naar wat er nodig is om de meststoffen uit te rijden en dit nemen we mee in ons advies en kosten-baten analyse."
Maak als boer een goede afweging en kijk niet alleen naar de prijs
Hoe worden de resultaten gemeten?
"Bij de 1e snede medio mei meten we Leusden het opbrengst verschil tussen gedeelde kunstmestgiften hierbij hebben we 2 objecten namelijk perceel waar begin maart GrasPlus Start korrel en medio april nog een aanvullende gift GrasPlus 14000 verstrekt is en perceel waar met een enkele strooibeurt gift GrasPlus 14000 eind maart verstrekt is. De verse massa van beide objecten wordt gewogen en monster hiervan gaat naar laboratorium van Eurofins voor uitgebreid onderzoek op gehaltes. In Barchem liggen 5 tal objecten naast elkaar , namelijk viertal vloeibare varianten en onze GrasPlus 14000 als korrelvariant!"
Hoe worden de resultaten straks bekendgemaakt?
"In september staat weer een Ruwvoer demo dag bij Veldhuizen te Leusden gepland, waarin we onze klanten uitnodigen voor een bezoek op locatie: vast onderdeel van het programma wat we voor de derde keer bij Veldhuizen organiseren is actualiteiten bemestingsobjecten bespreken met bezoekers, teven licht er een mais demoveld en bestaat de mogelijkheid voor spuitlicentie verlenging! Verder besteden we aandacht aan beide objecten in ons relatie magazine “Vooruit”, maar ook op onze website en onze Facebookpagina worden de resultaten gedeeld."
Waarom zou je als boer kiezen voor kunstmestkorrels of kunstmestvloeistof?
"Ondanks de tendens dat vloeibare meststoffen steeds populairder worden, denken wij dat korrelmeststoffen een positievere uitwerking hebben op de eiwitten en de eiwitkwaliteit. Dit kunnen we uiteraard het beste laten zien door het gewoon te testen."
Zijn er testlocaties te bezoeken en waar kan je de resultaten vinden?
"In het voorjaar is er een grasdemonstratie in Leusden bij Ronald Veldhuizen. Dit is een praktijkbedrijf, waar voor het 3e jaar onderzoek gedaan is naar bemesting en optimalisatie van opbrengsten. Ook is er een grasdemonstratie bij Veldhuizen. In het voorjaar wordt er Grasplus 14000 gebruikt met het accent op Stikstof en Zwavel. In de zomer juist meer Grasplus 13500 met het accent op Stikstof, Kalium en Natrium. Op deze locatie hebben we ook verschillende maaigrassen op het demoveld. In september organiseren we een demonstratiedag en kan je deze velden bezoeken. Ook worden er presentaties gegeven over de resultaten van de Grasplus korrelmeststoffen."