Wat kun je doen om blauwtong te verminderen?

Aukje Geurtsen

Productmanager rundvee & dierenarts

06 oktober 2023
-
2 minuten

Blauwtong is een virusziekte bij runderen die verspreid wordt door knutten die besmet zijn met het virus. Op dit moment spreidt het zich snel in Nederland en zijn de symptomen ook bij rundveebedrijven wisselend, van milde klachten tot soms zeer heftig met sterfte tot gevolg. Wat kun je doen om een blauwtong besmetting te voorkomen?

Knutten weren

Blauwtong helemaal voorkomen zal niet lukken. Je kunt wel proberen om knutten zo min mogelijk kans te geven. Knutten zijn het meest actief rond de schemering. Als koeien nog weiden, adviseren we daarom om ze eind van de middag binnen te halen. Zorg voor ventilatie in de stal, want knutten houden niet van wind.

Probeer ze aan het vreten te houden

Bij besmette dieren die ziek worden, zakt de voeropname weg.

 

  • Probeer het rantsoen zo smakelijk mogelijk te maken om de voeropname te stimuleren.
  • Bij zieke dieren de krachtvoergift verminderen en later weer opbouwen.
  • Zieke dieren hebben pijn in de bek. Hierdoor zullen ze minder geneigd zijn om een rantsoen met harde/droge componenten (hooi, stro, brok, etc.) op te nemen.
  • Overweeg om een hoger aandeel krachtvoer in meelvorm in de basis op te nemen in plaats van brok. Dit kunnen ze makkelijker opnemen.
  • Zorg voor schoon en fris drinkwater.
  • Een Becomine kuur kan ondersteuning geven, zeker als de voeropname onder druk staat. Het advies is om gedurende 10 dagen 125 gram/dier/dag te verstrekken.
  • Voor voedingsadvies op maat neem contact op met uw rundveespecialist.

Meer informatie over Blauwtong

Helaas is vaccinatie niet mogelijk, omdat het een andere variant is dan bij eerdere uitbraken. Meer informatie over Blauwtong en behandelingen vind je hier.

Over de auteur

Aukje Geurtsen

Productmanager rundvee & dierenarts

Wil je meer informatie of contact opnemen? Stuur dan een mail.