VIDEO: Weinig mestplaatsingsruimte? Gras-klaverteelt is een goede optie!

Gert Anker

Account manager / Rundveespecialist

13 maart 2025
-
5 minuten

Ruwvoerspecialist Gert Anker is op bezoek in Woudenberg waar loonwerker Donselaar aan het sleepslangbemesten is. Helaas wordt de mestruimte steeds beperkter. Daarom kijkt Gert naar alternatieven zoals gras-klaver-teelt.

Gert Anker over Gras-klaver-teelt

Ruwvoerspecialist Gert Anker is op bezoek in Woudenberg waar loonwerker Donselaar aan het sleepslangbemesten is. Helaas wordt de mestruimte steeds beperkter. Daarom kijkt Gert naar alternatieven zoals gras-klaver-teelt.

Veel boeren hebben minder ruimte voor mest. Hoe zorg je dan toch voor voldoende ruwvoer?

Te weinig mestruimte voor de mest is een bekend probleem. Alles wordt krapper door de afbouw van derogatie. Met name veehouders in NV-gebieden hebben hier mee te maken en staan voor de uitdaging om 20% minder kunstmest te gebruiken. Een bewezen methode is je grasland op te delen: Stel je hebt 30 hectare grasland. Dan zou je 10 hectare kunnen omvormen tot grasklaverland. Klaver bindt stikstof uit de lucht en zorgt gedeeltelijk voor zijn eigen bemesting. Alleen de eerste keer geef je kunstmest, daarna enkel nog drijfmest. Je mest zet je dan voornamelijk in op de 20 hectare productiegras. Zo benut je je mineralen beter. 

Wat levert deze teeltwijze op? 

Er is een behoorlijke inkomstenderving als je je mineralen niet goed benut. Je mist zo 10% van je opbrengst. Dat is omgerekend 1.000 kilo droge stof per hectare. Bij 20 cent per kilo praten we dus over 200 euro per hectare. Daarbovenop moet je ook nog meer eiwit aankopen zoals soja. Reken dus op een totale opbrengstderving van 300 euro per hectare. Klaver verdwijnt vaak na verloop van tijd uit het gras. Hoe pak je dat aan? Klavergrasland telen vraagt vakmanschap, want als je het behandelt als productiegras zal de klaver na enige tijd verdwijnen. Hoe komt dat? Klaver doet het niet zo goed op zure gronden. De stikstofbinding stopt dan en de klaver verdwijnt. Daarom is het belangrijk om te bekalken.

Onkruid in grasklaver? Hoe pak je dat aan?

Gewone herbicide zorgen ervoor dat klaver verdwijnt. Pas daar dus mee op! Er zijn momenteel erg mooie ontwikkelingen die het telen van klavergras makkelijker maken. Er zijn hiervoor nieuwe middelen: Corteva krijgt een nieuwe toelating voor een middel (ProClova) tegen onkruidbestrijding in klaverland. Ook zie ik goede resultaten bij het gebruik van de spotsprayer. Dit is een precisiespuit. In plaats van een volledig veld te besproeien, detecteert een spotsprayer met sensoren of camera’s alleen de plekken waar behandeling nodig is en besproeit alleen deze. Dit bespaart gewasbeschermingsmiddelen en vermindert milieubelasting.

 

Heb je verder nog tips?

Kijk uit voor bodemverdichting. Gebruik als het kan de sleepslangbemester. Dit is beter voor de groei van zowel het gras als de klaver.

Over de auteur

Gert Anker

Account manager / Rundveespecialist