De Heus broederij in Ghana stimuleert legpluimveehouders en ondersteunt locale gemeenschappen

30 juli 2024
-
5 minutes

Vorig jaar is De Heus een joint venture aangegaan met Kuipers Breeders om in Ghana een ultramoderne broederij op te zetten voor de productie van leghennen. Door een goedkoper alternatief voor geïmporteerde leghennen te bieden, wil de samenwerking bijdragen aan het verbeteren van de eierproductie in de regio. Dit zorgt voor betaalbare eiwitten voor de lokale bevolking en ondersteunt de gemeenschappen op het platteland. Theo Smalbraak, Business Group Director Afrika & Midden Oosten van De Heus, en Jurjën Kuipers van Kuipers Breeders doen verslag over dit project.

Maximale capaciteit

"We hebben nu drie legstallen in bedrijf met ongeveer 64.000 Lohmann Brown en Lohmann LSL ouderdieren plus opfok," zegt Jurjën. "We leveren aan honderden boeren in Ghana en aan boeren en distributeurs uit Togo, Burkina Faso en Ivoorkust." Sommige van deze klanten rijden wel 25 uur om legkuikens van het samenwerkingsverband te kopen. "We zitten op een maximale capaciteit en verkopen alles wat we produceren," zegt Theo. "En het feit dat we over de grens verkopen, zegt veel. Zelfs met hoge transportkosten zijn we nog steeds concurrerend in die markten."

Kwaliteit is essentieel

Voordat de broederij werd geopend, waren legpluimveehouders in Ghana afhankelijk van geïmporteerde eendagskuikens die duur en vaak van slechte kwaliteit zijn. Kuikens van Kuipers Breeders zijn veel beter van kwaliteit en ongeveer 30% goedkoper dan geïmporteerde kuikens, wat een enorme besparing is voor Ghanese boeren, zegt Jurjën. "Luchtvracht is nooit goed voor eendagskuikens. Een kuiken dat uit Europa wordt geïmporteerd is twee of drie dagen oud als het in Ghana aankomt. Het is belangrijk dat zowel de broederij als de voerleverancier kwaliteit leveren. Daarom maakt onze joint venture het verschil."

Winstgevende voerfabriek

Pluimveehouders hebben lokaal geproduceerd kwaliteitsvoer nodig om een gezond bedrijf te ontwikkelen. Daarom was de bouw van de mengvoederfabriek van De Heus in Tema, Ghana, van vitaal belang voor de levensvatbaarheid van de joint venture met Kuipers Breeders. "Het gaat heel goed met onze voerfabriek", zegt Theo. "Het zijn een paar hectische jaren geweest met een extreem hoge inflatie in Ghana, maar we zijn er toch in geslaagd om ons bedrijf winstgevend te laten groeien in zowel pluimvee- als aquavoer. Maar het gaat niet alleen om de groei van ons bedrijf, we willen ook de markt laten groeien. Hugo Visscher, General Manager van De Heus Ghana en Moses Aidoo, General Manager van Kuipers Breeders Ghana werken intensief samen om dit te realiseren. Deze goede samenwerking is de basis van ons gezamenlijke succes."

Kennis delen in de markt

Om de groeiende eiermarkt van het land te ondersteunen, zijn Kuipers Breeders en De Heus de eerste bedrijven die samen seminars organiseren om pluimveehouders op te leiden en te trainen. In 2023 organiseerden de partners seminars in Dorma, Kumasi en Accra over verschillende aspecten van diermanagement en dierenwelzijn zoals verlichting, ventilatie, voeding en hygiënemaatregelen. "Er zijn veel nieuwe pluimveehouders in Ghana, dus iedereen is welkom, of ze nu 90 of 100.000 kuikens hebben," zegt Jurjën. Naast het organiseren van seminars, het verstrekken van informatiefolders, adviseren Ghanese medewerkers de boeren om maximaal resultaat te behalen.

Legpluimveehouders ondersteunen bij groei bedrijf

Al deze initiatieven zijn bedoeld om legpluimveehouders te helpen hun bedrijf te laten groeien. "We kunnen de voerprijs, die ongeveer 80% van de kosten van een legpluimveebedrijf uitmaakt, niet echt verlagen," zegt Jurjën. "Maar wat De Heus en Kuipers wel kunnen doen, is de productie op de bedrijven verhogen door gericht te adviseren. Dat is ons doel." In een volwassen markt als Nederland behalen legpluimveehouders dicht bij de 95% van de prestaties van hun dieren, maar in een minder ontwikkelde markt als Ghana is er veel potentieel om de resultaten te verbeteren. "Met kuikens van hoge kwaliteit, goed voer en het juiste advies zijn 50 extra eieren per kuiken per jaar mogelijk voor veel legpluimveehouders met dezelfde kosten," legt Jurjën uit. "Dus stel je de impact voor van 50 extra eieren per kuiken op een bedrijf met 1.000 of zelfs 10.000 kuikens. Dat is veel geld."

Voordelen voor de lokale gemeenschappen

De joint venture helpt pluimveehouders niet alleen hun bedrijfsprestaties te verbeteren, maar heeft ook een positieve invloed op de lokale gemeenschap. Toen de nieuwe broederij werd gebouwd, lieten Jurjën en zijn team een pijp aansluiten op de watervoorziening van de faciliteit om het plaatselijke dorp van vers water te voorzien. Ze legden ook een kleine weg aan die de gemeenschap kan gebruiken en die het dorp gemakkelijk bereikbaar maakt. Dit alles is gerealiseerd met behulp van lokaal materiaal en lokale arbeidskrachten. En nu de broederij volledig operationeel is, biedt het werk aan lokale mensen.