Bieden veldbonen perspectief aan vleeskuikenhouders?

Oscar Visser

18 sep. 2023

Karin Perdaems en Marc Knipscheer van MKP Agro in Lelystad hebben een vleeskuiken- en akkerbouwbedrijf waar ze 41.000 1 ster Beter Leven kuikens houden. Een paar jaar geleden zijn ze begonnen met het telen van veldbonen, zodat ze deze, naast de eigen geteelde tarwe, aan hun kuikens kunnen voeren. Dat dit (nog) niet gebruikelijk is in Nederland heeft ze niet tegengehouden. Integendeel.

Op zoek naar een alternatief

“Dat we zelf een akkerbouwbedrijf hebben, was een van de redenen dat we destijds gekozen hebben voor een langzaam groeiend vleeskuikenras. Bij deze kuikens is het mogelijk om veel eigen tarwe bij te voeren. Vijf jaar geleden zijn we op zoek gegaan naar een extra gewas om aan onze kuikens te voeren,” vertelt Marc. “Bij onze zoektocht kwamen we uit bij de veldboon, omdat dit gewas geschikt is voor het Nederlandse klimaat.”

Geschikt voor kuikens?

Karin: “Natuurlijk hebben we eerst navraag gedaan bij onze voerleverancier Coppens (later De Heus Voeders) of veldbonen geschikt zijn als voer voor de kuikens. Dit bleek zo te zijn. Ze waren, net als wij, benieuwd naar de mogelijkheden van deze grondstof. Om te zien hoe de kuikens reageren op de veldbonen strooiden we in het begin met de hand hele veldbonen in de stal. De kuikens waren er dol op.” Productmanager Iris Zweekhorst: “Om meer inzicht te krijgen in de voedingswaarde van de veldboon en het effect ervan op de kuikens, hebben we verschillende rassen zomer- en winterveldbonen in ons laboratorium onderzocht en hebben we er onderzoek naar gedaan in onze vleeskuikenproefstal. We kunnen nu goed onderbouwd advies geven over het voeren van veldbonen. De resultaten zijn tot nu toe positief.”

Voordat de boon met de harde schil aan de kuikens wordt gevoerd, wordt deze eerst in stukken gebroken.

Cracker gekocht

“We krijgen nu een aangepast kernvoer dat we aanvullen met tarwe en, vanaf twee weken leeftijd, met een klein aandeel veldbonen,” vult Marc aan. “Omdat de veldboon een erg harde schil heeft, is het voor de benutting beter om niet de hele boon te voeren. Daarom hebben we een cracker gekocht waarmee de bonen in zes stukken worden gebroken voordat we deze voeren.”

Marc Knipscheer:

"De veldboon is geschikt om te telen in het Nederlandse klimaat."

“De vleeskuikens gaan er gewoon heel goed op!”

Enthousiast

Karin: “We blijven zoeken naar de optimale hoeveelheid en het meest geschikte ras. De tarwe en veldbonen gaan recht van het land de silo in. Dat bespaart vervoerskosten. De mest van de kippen gaat weer naar het land waardoor de cirkel rond is. Deze manier van werken past bij ons bedrijf. Of het ook economische voordelen heeft weten we nog niet. Maar wij zijn er enthousiast over en denken dat de veldboon zeker toekomst heeft in Nederland.”

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Neem contact op met een van onze specialisten uit het team legpluimvee. Zij kunnen je verder helpen met jouw vragen.

Oscar Visser

Specialist vleespluimvee

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact op.