Succesvol overstappen op robotmelken

Thomas Beek

21 jun. 2024

Tussen de kastelen en oude landhuizen van Driebergen-Rijsenburg bevindt zich het melkveebedrijf van de Familie Fontaine. Wie het erf op rijdt, ervaart meteen dat hier bedrijvigheid plaatsvindt. Er rijden grijze busjes van het gelijknamige installatiebedrijf en je komt bezoekers van de paardenpensionstal tegen. Eigenaar André Fontaine is een ondernemer die bewust heeft gekozen voor verschillende bedrijfstakken. Met zestig melkkoeien heeft het melkveebedrijf een bescheiden omvang, maar qua professionaliteit wordt hier zeker niet klein gedacht. Twee jaar geleden startte het bedrijf met robotmelken.

Vastberaden

André: “Het was niet altijd even makkelijk. In 2009 overleed mijn vrouw. We hadden toen nog drie jonge kinderen. Dat was een zware tijd, maar de kinderen waren altijd erg betrokken bij het bedrijf. Samen hebben we er wat van gemaakt.” André had in deze periode naast de melkveetak ook al zijn installatiebedrijf dat hem extra inkomen opleverde. Hij vervolgt: “Het voelde soms wel als tegen de stroom in zwemmen. Hoewel de bank zei dat het niet kon, hebben we op de goede momenten investeringen gedaan. En door hard te werken kon ik daardoor land en fosfaatrechten bijkopen.” In 2018 werd de huiskavel uitgebreid met 15 hectare. Het bedrijf wordt nu omringd door in totaal 36 hectare grond. Het grootste deel wordt gebruikt als grasland en is toegankelijk voor de veestapel voor begrazing. Op zeven hectare wordt mais verbouwd. Familie Fontaine levert VLOG-melk aan DOC. In 2018 werd ook de pensionstal gebouwd met twintig paardenboxen.

 

Overgang naar melkrobot

Twee jaar geleden investeerde André in een melkrobot: een DeLaval VMS v300. André kan dankzij de melkrobot nu makkelijker op pad voor installatiewerkzaamheden: “Alles bij elkaar hoeven we nu per dag minder dan vijf minuten per koe te besteden”. André kijkt zeer positief terug op de ingebruikname van de melkrobot: “De eerste week moest ik ’s nachts nog wel uit bed, maar daarna liep het prima. Het inmelken ging eigenlijk heel makkelijk. Thomas Beek, onze rundveespecialist, heeft hierbij geholpen.”

André Fontaine aan tafel met rundveespecialist Thomas Beek.

Fokkerij

Zoon Martin studeert Dier- en Veehouderij in Dronten en werkt twee dagen per week in het bedrijf. Hij voegt een dosis fokkerijpassie toe aan het bedrijf. Andre vertelt trots: “Genetische potentie is meer zijn ding dan van mij. Hij zoekt graag de stieren uit. Van oorsprong hadden we een MRIJ veestapel, maar in de loop der jaren is hier steeds meer Holstein in gekomen. Dat zorgt voor een hogere melkproductie. Om de productie verder op te voeren hebben we nog meer Holsteinbloed nodig.”

RobotScan

Thomas Beek is nog steeds erg betrokken bij de inzet van de melkrobot. “Hij voert regelmatig een RobotScan uit. Dan analyse-ren we de data uit de robot en kunnen we de instellingen optimaliseren. Een belangrijk doel is ervoor te zorgen dat de melkkoeien hun piekproductie langer vasthouden. De sleutel hiervoor zit in de krachtvoergift.”

 

“Feed First” en selectiepoort

De robot biedt mogelijkheden voor een beter voermanagement: “Afgelopen 15 jaar steeg de melkproductie van 6.000 liter naar bijna 10.000 liter per koe. Fokkerij, maar ook gerichter voeren en nu een gemiddelde van drie melkingen per dag zorgden voor de productiestijging. We kunnen met de melkrobot de individuele koe beter in de gaten houden en hierop sturen. Op de robot voeren we twee soorten krachtvoer en we belonen de koeien die goed melk geven.” André is erg tevreden over de selectiepoort: “We werken volgens het Feed first principe. De koeien kunnen te allen tijde naar het voerhek. Waardoor de koeien met melktoestemming eerst langs de robot moeten voor ze mogen liggen. Dit werkt voor ons heel goed. We hebben geen ophaalkoeien.

”Thomas vult aan: “Door regelmatig actief naar de instellingen van de melkrobot te kijken, behalen we steeds betere resultaten. Ook tussen mijn bezoeken door kijk ik regelmatig via Teamviewer mee en adviseer ik over de instellingen”. Andre concludeert: “Je ziet de koeien glimmen en ze geven goed melk. De Heus komt hier al 35 jaar. Het is een echte samenwerking, met een open en duidelijke communicatie." 

Voerkeuzes

Om te zorgen dat er op en top fitte koeien naar de melkrobot lopen heeft Thomas Beek een aantal voeraanpassingen gedaan. “We zien momenteel de eerste goede resultaten van de nieuwe aanpak bij het jongvee. Dat krijgt momenteel een rantsoen van onbeperkt stro en brok en dat levert fittere kalveren binnen de gehele koppel. We verwachten daarom ook betere vaarzen met een hogere melkgift.“ Ook zijn we kort geleden gestart met Omnigen om de weerstand van de koeien te verbeteren en het celgetal te verlagen. Omdat dit helpt tegen hittestress, verwachten we hier in de zomer nog meer voordeel van.”

Thomas Beek

Rundveespecialist


Gerelateerde onderwerpen: