Uniek vleeskuikenbedrijf met eigen broederij en uitkomststal
Klaas en Harma Haan hebben samen met zoon Arjan en dochter Marja een vleeskuiken- en akkerbouwbedrijf in het Drentse Nieuw-Weerdinge. Ze hebben geen standaard bedrijf, maar hebben gekozen voor een unieke manier van kuikens houden. Hun motto is: Als je geld wilt verdienen dan moet je je onderscheiden. En onderscheiden doen ze zich zeker!
Succesvol familiebedrijf
De manier van werken op het vleeskuikenbedrijf V.O.F. Pluimveebedrijf Haan in Nieuw-Weerdinge is arbeidsintensief, maar door de inzet van de vier gedreven ondernemers is het succesvol en kunnen ze kostenbesparend werken. Ze hebben een duidelijke taakverdeling, maar helpen elkaar op alle fronten als dat nodig is. Marja Haan zorgt voornamelijk voor de administratie van het bedrijf en verricht de werkzaamheden in de broederij en uitkomststal. De oudere kuikens worden verzorgd door Klaas en Arjan Haan. Arjan neemt de meeste werkzaamheden voor de akkerbouwtak voor zijn rekening. Harma Haan helpt mee met het inleggen van de eieren in de broedmachine, het tellen en overzetten van de kuikens en maakt veel mee schoon. Daarnaast hebben ze een aantal mensen om zich heen verzameld die ze ondersteunen met de werkzaamheden als dat een keer nodig is
Ontstaan
Klaas: “We zijn met ons bedrijf, een pluimveestal en wat grond, in 1990 gestart. In 1992 en in 1994 hebben we een stal voor 25.000 vleeskuikens bijgebouwd op een andere locatie vlakbij. Tussendoor hebben we ook nog een aardappelschuur bijgebouwd en grond bijgekocht. Toen Arjan aangaf dat hij ook in het bedrijf wilde komen, hebben we nog drie vleeskuikenstallen en een opslagloods met houtkachel bijgebouwd.”
Anders dan anderen
“In 2015 hebben we een vergunning aangevraagd voor de bouw van een eigen broederij en een uitkomststal”, vervolgt Klaas. “In 2019 zijn we gestart met het uitbroeden van onze Familie Haan uit Nieuw-Weerdinge eendagskuikens. We hebben voor deze manier gekozen omdat we wat anders wilden doen dan de grote meute. Én we wilden hiermee de kostprijs verlagen. We hebben de vlees- en voerprijs niet in de hand, maar we kunnen er wel voor zorgen dat onze kostprijs zo laag mogelijk is.”
Eigen broederij en opfokstal
“Op het moment dat we gestart zijn met het uitbroeden van de kuikens ben ik ook in het bedrijf gestapt”, vertelt Marja. “Sindsdien voeren we iedere achttien dagen ongeveer 117.000 bevruchte broedeieren aan. Deze komen rechtstreeks van een vermeerderaar. De eieren broeden we achttien dagen voor en worden dan verplaatst naar de uitkomststal, waar ze na circa vier dagen uit het ei komen. Op dag negen gaan ze over naar een van de afmeststallen. Dat doen we eenentwintig keer per jaar, zodat we ongeveer tien rondes per jaar in iedere stal kunnen draaien.”
Vleeskuikenspecialist Erik de Groot in gesprek met Arjan Haan.
Drie leeftijden
“In iedere stal hebben we dus kuikens van een andere leeftijd zitten”, vervolgt Arjan. “Hierdoor leveren we iedere achttien dagen zo’n 110.000 vleeskuikens af. Sinds 2019 doen we mee aan het Enrichment programma van Plukon. Door te voldoen aan de gestelde voorwaarden, ontvangen we een meerprijs voor de kuikens die we afleveren. Doordat we al onze werkzaamheden voor een heel jaar strak hebben ingepland is onze planning ruim van tevoren bekend bij de slachterij. Het nadeel hierbij is dat we minimaal kunnen schuiven, omdat we de broedeieren alweer ingelegd hebben voor een volgende ronde. Het voordeel is dat we vaak kunnen leveren en hierdoor efficiënt kunnen werken.”
Eigen vangmachine
Harma: “Doordat we bijna vijftig keer per jaar kuikens afleveren, hebben we een eigen vangmachine waarmee we de kuikens uit- en wegladen. Door deze frequentie kan een eigen vangmachine zeker uit. Daarnaast vinden we hygiëne extra belangrijk, omdat we meerdere leeftijden kuikens hebben op ons bedrijf. Dat is de reden dat we zo min mogelijk mensen op ons bedrijf te laten. De vangmachine geeft ons rust én zorgt voor rust in de stal. We zijn er content mee.”
Reguliere kuikens
“We hebben bewust gekozen voor het houden van reguliere kuikens omdat we zoveel mogelijk rondes willen draaien”, vult Klaas aan. “Het houden van conceptkuikens, die langer gehouden moeten worden, past niet op ons bedrijf. We hebben dat trouwens ook nooit overwogen. Ook voor reguliere vleeskuikens is er een markt. We vinden het belangrijk dat we als sector de zaken goed op orde hebben. We zorgen samen voor een veilig en gezond product. We hebben een mooi beroep en mogen trots zijn op onze sector!”
Stabiele partner
Arjan Haan (rechts): “We ervaren De Heus als een hele stabiele partner, ook wat betreft de voerkwaliteit. Dat waarderen we, want stabiliteit en rust is wat we nodig hebben op ons bedrijf. Vleeskuikenspecialist Erik de Groot (Links) komt regelmatig langs op ons bedrijf. Maar als het loopt dan loopt het en als er iets is dan weten we elkaar te vinden. Verder loopt het eigenlijk als een trein.”
De broedeieren worden na de voorbroed verplaatst naar de uitkomststal waar ze na 4 dagen uit het ei komen.
Arbeidsintensief
Harma: “Onze manier van werken is wel arbeidsintensiever dan op andere vleeskuikenbedrijven. De broedeieren moeten ingelegd worden in voorbroedlades en verplaatst worden naar de uitkomststal. De eieren die niet zijn uitgekomen tellen we en de kuikens moeten overgeplaatst worden naar de afmeststal. Vervolgens maken we alles weer schoon voor de volgende ronde. Ondanks de extra erbeid en de hogere energiekosten voor het uitbroeden en opwarmen van de uitkomststal, zorgt onze manier van werken toch voor lagere kosten. Een broedei is namelijk goedkoper dan een eendagskuiken en we kunnen meer rondes draaien in onze bestaande stallen.”
Op het bedrijf van familie Haan worden bevruchte broedeieren achttien dagen voorgebroed in hun eigen broederij.
Toekomstplannen Marja: “Als we nu kijken naar de werkzaamheden op ons vleeskuikenbedrijf dan zitten we wel erg vol. We overleggen dan ook regelmatig hoe we nog makkelijker en efficiënter kunnen werken. De volgende stap is het verminderen van de benodigde arbeid. Doordat we vier gedreven ondernemers zijn kunnen we het zo vol houden, maar door de strakke planning moet alles blijven werken. Alles wordt intensief gebruikt. Onderhoud is voor ons dus erg belangrijk."
Blijf op de hoogte
Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de vleespluimveesector? Meld je dan aan voor ons magazine De Vooruit! Of neem contact op met een van onze vleespluimvee-specialisten.
Erik de Groot
Specialist vleeskuikens
Wil je hier graag meer over weten, neem dan gerust contact met me op.