'Beter leven'moet ook iin Duitsland de toekomst zijn'

Arjan Meekhof

24 mrt. 2025

Familie Kaptein woont een paar kilometer van de Nederlandse grens en heeft altijd veel uitwisseling gehad met hun buurland.

Daniel en Imke Kaptein hebben het bedrijf overgenomen van Daniels ouders, Johanna en Jan, die nog steeds actief meewerken. Op honderd hectare zandgrond verbouwen ze aardappelen, suikerbieten en mais. Ook de vermeerdering van raapzaad is een belangrijk onderdeel van hun vruchtwisseling. Een tweede belangrijke pijler van het familie bedrijf is het vleeskuikenbedrijf met twee stallen.

 

Twee vleeskuikenstallen gebouwd in de jaren 90

“Wij wonen op slechts een paar kilometer van de Nederlandse grens en er is altijd veel uitwisseling geweest tussen beide landen,” vertelt Jan Kaptein. Niet alleen hun landbouw mechanisatiebedrijf bevindt zich aan de andere kant van de grens, maar ook hun suikerbieten en vleeskuikens gaan al sinds het begin naar Nederland. 

 

Kuikens en voer uit één hand

In Nederland kwam het thema ‘dierenwelzijn’ eerder op dan in Duitsland. Zo stapten ook Duitse vleeskuikenhouders in op Nederlandse dierenwelzijnsprogramma’s. Bij de familie Kaptein was dit aanvankelijk het programma ‘Nieuw Standaard Kip’ van de Nederlandse supermarktketen Jumbo. In Nederland werd in 2007 overgestapt naar de uniforme, sectorbrede standaard 'Beter Leven', zoals adviseur Arjan Meekhof van De Heus vertelt: “Dat is voor consumenten eenvoudig te begrijpen. Iedereen kent 'Beter Leven'. Er zijn criteria voor bijna alle landbouwhuisdieren en het logo is te vinden op de verpakkingen van vlees, eieren en zuivelproducten.”

Op het vleeskuikenbedrijf is een goed energiebesparingsconcept geïmplementeerd waarmee veel energie bespaard kan worden.

'Beter Leven' 1 ster zeer wijdverbreid

Van de Nederlandse vleeskuikenhouders houdt bijna de helft volgens deze richtlijnen kuikens. Ook de familie Kaptein levert sinds 2022 voor 'Beter Leven' 1 ster en is daar zeer tevreden over: “De rondes verlopen zeer rustig.”

 

Goed energiebesparingsconcept geïmplementeerd

De vleeskuikenhouderij is bekend als zeer energie-intensief. Voor stallen met een lage bezetting geldt dit des te meer. Dit onderwerp ziet de familie Kaptein echter ontspannen aan. Drie jaar geleden werd een 300 kW-pv-installatie op de staldaken geïnstalleerd, aangevuld met een 72 kW-opslag. Hierdoor konden de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Een andere pijler zijn de twee warmtewisselaars: “Hierdoor bespaar ik alleen al bijna de helft aan energie

Pluimveevlees is duurzaam en populair.

Daniel Kaptein

Echt goede resultaten behaald

In de laatste ronde bereikte Kaptein bij zesenvijftig mestdagen een eindgewicht van 2.670 gram met een voederconversie van 1:1,92 bij 1,5 procent uitval. “Dat zijn echt goede resultaten,” bevestigt Arjan Meekhof, die het bedrijf Kaptein al vele jaren begeleidt. Er wordt kruimelvoer gebruikt: “De dieren zijn dan langer bezig met eten. Dat is goed, vooral bij de langzaam groeiende rassen.” Veel van zijn klanten mengen daarom eigen tarwe, mais of CCM bij. Belangrijk voor de goede start van de kuikens. Het voer wordt aanvankelijk extra op de grond aangeboden op zogenaamde picknickplaatsen.“Dat bevalt zeer goed,” weet Arjan Meekhof ook van andere bedrijven.

Geen bouwvergunning voor aanbouw van wintertuinen

Bij 'Beter Leven' 1 ster is een overdekte wintertuin met minimum twintig procent van het staloppervlak verplicht. Tot 2027 geldt er een overgangsregeling. Ook de familie Kaptein heeft geprobeerd een bouwvergunning voor de wintertuinen te krijgen, tot nu toe zonder succes. “Onze beide stallen hebben een vergunning voor bijna 70.000 dieren. We houden er bij 'Beter Leven' slechts 26.000. Toch krijgen we geen vergunning voor de aanbouw van de overdekte uitlopen.”

Contracten voor vijf jaar en gegarandeerde brutowinst

 “Veel pluimvee- maar ook varkenshouders overwegen dierenwelzijnsprogramma’s. Het risico voor de vaak dure verbouwingen dragen zij meestal zelf. De sterke filosofie van De Heus is voor vleeskuikenhouders een minimaal 5-jarig contract – met een gegarandeerde vleesprijs waarbij de kostprijs gegarandeerd als minimum wordt uitbetaald.” Dit concept bevalt de familie Kaptein zeer goed. “Dat geeft zekerheid en zou de beslissing moeten vergemakkelijken,” benadrukt Daniel. Hij vindt dat de politici in dit land de dringende plicht hebben om verbouwingen voor meer dierenwelzijn mogelijk te maken, ook voor pluimveebedrijven. “Pluimveevlees is duurzaam en populair. Waarom worden ons dan obstakels in de weg gelegd?” vraagt hij terecht.

Bijzondere bedrijfsactiviteit: ‘Futterkrippe’ aan de grens

Een bijzondere bedrijfstak die niet onvermeld mag blijven, is het project dat senior Jan Kaptein ‘erbij’ heeft opgezet. In zijn woonplaats Itterbeck runt hij samen met een vriend een snackbar naast een tankstation, genaamd ‘Futterkrippe’. Na een tussentijdse nieuwbouw werken hier tegenwoordig zeventig medewerkers, zeven dagen per week. De grensoverschrijdende handel speelt ook hier een grote rol. Veel Nederlanders steken de grens over om goedkoop te tanken, sigaretten te kopen of te genieten van Chicken Nuggets of kipschnitzels in de ‘Futterkrippe’. Naast de kipproducten gaan er jaarlijks ook 50.000 varkensschnitzels en 35 ton friet over de toonbank, besluit een tevreden Jan Kaptein.

Arjan Meekhof

Specialist vleespluimvee

Wil je meer weten over dit bedrijf of over de vleeskuikenvoeders van De Heus? Neem dan gerust contact met me op.