Legpluimveebedrijf Lehnertz uit de Duitse Eifel breidt uit met innovatief pakstation
In het Duitse Habscheid is het legpluimveebedrijf en pakstation van de familie Lehnertz gevestigd. Het bedrijf begon in 1954 met deur-tot-deur-verkoop van verse producten zoals vlees, brood, melk en eieren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een toonaangevende eierleverancier voor lokale supermarkten.

Op de thuislocatie, waar ook het nieuwe pakstation staat, worden in twee stallen Freiland leghennen gehouden en in twee stallen scharrelhennen. Om aan de stijgende vraag naar eieren te voldoen, werken ze samen met tien leghennenbedrijven uit de regio.
Bedrijf gaat van generatie op generatie
Grootvader Lambert Kirch legde de basis voor het bedrijf. Dat vervolgens door zijn zoon Konrad Lehnertz is voortgezet. In 2000 namen de huidige eigenaren Lambert Lehnertz en Dorus Lehnertz het bedrijf over en hebben het de naam D+L Lehnertz GmbH Eifel Eier und Eiproducte gegeven. Vandaag de dag hebben ze vijfendertig medewerkers in dienst waarvan de helft voltijd werkt. Ook hun kinderen zijn actief in het bedrijf. Zoon Hendrik (26) richt zich op de werkzaamheden in het pakstation en het transport. Dochter Clara (24) is bedrijfsleider op het eigen legpluimveebedrijf.
Door de juiste gehalten qua eiwit en energie behalen we snel hoge eigewichten.
Een nieuw pakstation gebouwd
Een recente mijlpaal in de ontwikkeling van het bedrijf is de bouw van een gloednieuw pakstation. Lambert vertelt: “Op een oppervlakte van 3.400 m2 verzamelen, sorteren en verpakken we eieren die vervolgens worden klaargezet voor transport. Dit doen we met de Sanovo Grader Pro 220. Deze inpakker heeft een capaciteit van 79.000 eieren per uur en vormt het hart van ons pakstation. Het bestaat uit zestien banen en heeft een aparte lijn voor vuile eieren. De vuile trays worden in-line gereinigd en gedroogd. De eieren worden bestempeld met twee hypermoderne Hitachi-printers en worden neergezet door een Kletec-stapelaar. We hebben ervoor gekozen om de THT-informatie van de eieren niet met een sticker op de verpakking aan te brengen, maar om deze rechtstreeks op de verpakking te printen met een Mapplejet-printer. Het geheel wordt aangestuurd door Ovotrack-software.”

In het nieuwe pakstation van 3.400 m2 worden 79.000 eieren per uur verzameld, gesorteerd, verpakt en klaargezet voor transport.
Afnemers waarderen regionaal product
Dorus: “De lokale markt kenmerkt zich door de vraag naar uitsluitend bruine eieren met een eigewicht van 63-73 gram. Mede door het hoge maisgehalte in het voer hebben de eieren met dooierkleur 13-14 een donkerdere kleur dan de consument in Nederland gewend is. De consumenten in onze omgeving hechten bovendien veel waarde aan de herkomst van regionale producten en aan een hoge kwaliteit. De smaak en kwaliteit van de eieren worden daarom voortdurend zorgvuldig gecontroleerd. Om onze eieren onder de aandacht te brengen hangen in twintig supermarkten beeldschermen waarop live beelden van onze leghennen in de wintergarten worden getoond.”

Ze verkopen ook het vlees van broederhanen
In navolging van de lokale verkoop van de eieren heeft de familie Lehnertz ervoor gekozen om sinds 2022 de broertjes van de leghennen op te laten fokken. Het vlees van deze broederhanen is onder andere te koop op hun website. Op deze manier voldoen ze ook aan de regelgeving rondom OKT (Ohne Kükentöten).
Snel hoge eigewichten behalen
“Om de eieren, die we zelf produceren, snel verkoopbaar te krijgen hebben we de voorkeur voor hoogwaardig voer. Door de juiste gehalten qua eiwit en energie behalen we snel hoge eigewichten,” vervolgt Lambert. “Ook de stabiliteit van het voer en de daaruit voortvloeiende lekkere, smaakvolle eieren zijn belangrijk voor ons.”
Het stabiele voer zorgt voor smaakvolle eieren.
Technische begeleiding wordt gewaardeerd
Lambert: “Daarnaast waarderen we de technische begeleiding van De Heus. Bij Duitse voerleveranciers is het niet gebruikelijk dat er stalbegeleiding door specialisten gedaan wordt. De Heus pakt dat wél goed op. Deze technische begeleiding wordt ook bij veel van onze toeleveranciers gewaardeerd. Onze eerste toeleveranciers hadden geen ervaring met het houden van leghennen. Het waren voornamelijk varkens- en rundveehouders die zijn overgeschakeld naar een nieuwe tak. Regelmatige begeleiding in de stal was dus essentieel. Inmiddels nemen we van tien legpluimveehouders in de regio de eieren af. Zeven legpluimveehouders leveren Freiland-eieren en drie bedrijven leveren biologische eieren. Doordat we met een relatief kleine groep legpluimveehouders samenwerken vindt er veel kennisuitwisseling plaats en zijn de lijnen erg kort. Dit werkt prettig.”

Ook in de strenge winters met veel sneeuwval, wat in de Eifel heel gewoon is, maken de leghennen gebruik van de wintergarten. Een strook stenen van circa twaalf meter rondom te stal voorkomt dat de bodem te drassig wordt.
Aandeel breukeieren met 75% verminderd
De familie Lehnertz heeft ondertussen ruimschoots ervaring met het TopFit Rondeplan. Een totaalaanpak waarbij de focus ligt op het verbeteren van voer, water, licht, klimaat en de eischaalkwaliteit. Zo wordt regelmatig gebruik gemaakt van de diensten van klimaatspecialist John van Helden. Lambert: “Door onze nieuwe sorteermachine kunnen we de kwaliteit van de eieren nog beter monitoren. Daardoor zagen we bij één stal een verhoogd aandeel breukeieren. Middels de breuksterktemeter kwamen we er samen met de specialisten van De Heus achter dat het probleem niet aan de schaalsterkte van de eieren lag. Om achter de oorzaak van het verhoogde aandeel breukeieren te komen, hebben ze elektronische eieren ingezet om het eitransport te analyseren. Hieruit bleek dat een overgang vanuit de stal op de transportband niet juist afgesteld was. Door dit aan te passen hebben we het aandeel breukeieren met 75% kunnen verminderen.”
Op zoek naar extra leveranciers
De familie Lehnertz is trots op de continuïteit van het familiebedrijf. Dankzij het nieuwe pakstation is er ruimte voor verdere groei. “We lopen niet meer tegen capaciteitsgrenzen aan. In de omgeving is er voldoende potentieel om de afzet naar de supermarkten te laten groeien. Daarom zoeken we nieuwe toeleveranciers om ons netwerk te versterken. Momenteel zijn er drie potentiële bedrijven die plannen hebben om leghennenstallen te gaan bouwen, maar we zijn nog op zoek naar ondernemers die zich aan willen sluiten bij onze groep van leveranciers,” besluiten Dorus en Lambert enthousiast

Juul Loeffen
Specialist legpluimvee
Wil je meer weten over dit bedrijf of over onze legpluimveevoeders? Neem dan gerust contact met me op.