Jonge ondernemers kozen bewust voor biologisch

Jurrien Hummel

04 okt. 2024

In het uitgestrekte landschap van Stedum in Groningen staat de monumentale boerderij van het biologische melkveebedrijf van Marieke en Maurice Olthuis. Sinds maart van dit jaar zijn ze daar de trotse eigenaren. Ze zijn daarvoor overgestapt van akkerbouw op melkvee en hebben verrassend snel hun draai gevonden.

Onverwachts in de melkveehouderij

De overgang van akkerbouw naar melkvee was onverwacht. “We hebben beide een akkerbouwagrond en hadden weinig ervaring met melkvee,” vertelt Maurice. “Toen we de kans kregen om dit bedrijf over te nemen van de vorige eigenaar, klikte het meteen. Het leek ons een mooie uitdaging.” Beiden zijn 26 jaar jong en hebben in Wageningen hun master Plantwetenschappen behaald. Maurice heeft daarvoor een versnelde MBO bij Terra in Groningen en HBO tuin- en akkerbouw in Dronten gedaan en werkt ook buiten de deur als productmanager bij Agriton, een agrarische toeleverancier.

 

Ondernemerschap

Marieke motiveert de keuze voor het ondernemerschap: ”We zijn beiden in dienst geweest van een werkgever. Je werkt dan van acht tot vijf en dan ga je naar huis. We kwamen erachter dat wij liever ons eigen ding doen en onze eigen keuzes maken.” Maurice vertelt: “We wilden graag boer worden en waren op zoek naar grond of een schuur voor akkerbouw. Zelf emigreren kwam even ter tafel. Melkvee was niet onze eerste keuze, maar toen we hier kwamen zagen we hoe goed het bedrijf georganiseerd was. En, niet onbelangrijk, er was een klik met de eigenaren.“ Marieke: “We hebben veel geleerd tijdens een intensieve ‘snuffelstage’ bij hen. Dat gaf ons het vertrouwen om door te zetten.”

De potstal biedt plaats aan 130 dieren (biologisch), maar met hun huidige 55 koeien hebben de dieren veel ruimte. Hoewel een potstal soms wat uitdagingen geeft rondom uiergezondheid, hebben ze mede door de vele ruimte hier weinig last van.

Overname van een lopend bedrijf

 Die overname verliep naar eigen zeggen erg soepel. “We namen een lopend bedrijf over, compleet met alle systemen en reserveonderdelen,” legt Maurice uit. De dagelijkse zorg voor de koeien en de werking van de melkrobots werden snel routine en Marieke kreeg snel affiniteit met het vee. “We kennen inmiddels alle 55 koeien en bijbehorend jongvee bij naam en weten hoe ze zich gedragen. En dat maakt het juist leuk. Het zijn toch allemaal individuen met een eigen karakter,” aldus Marieke.

 

Minder koeien

Het bedrijf beschikt over twee Lely A4 melkrobots en een ruime potstal met lichtdoorlatend dak. “We hebben relatief veel ruimte voor de dieren. Ze zijn blij en de kalfjes kunnen lekker rondrennen,” zegt Marieke. Maurice: “We zijn na de overname bewust met een stuk minder koeien verdergegaan, want we hebben niet al het land overgenomen. Een voordeel van een kleine kudde is dat we snel kunnen ingrijpen als er iets mis dreigt te gaan.” Marieke: “De grootste uitdaging is het leren omgaan met ziekten bij de koeien die we nog niet eerder hebben meegemaakt. De data die we van de robots krijgen helpt ons om snel te zien wanneer een koe iets mankeert”. In een korte tijd hebben Marieke en Maurice zich al meester gemaakt van de vele informatiebronnen en weten deze informatie goed te combineren en benutten.

We draaien hetzelfde resultaat met minder dieren.

Marieke Olthuis

Insmeren kun je leren

Waar ze aanvankelijk een beetje tegenop keken was het insemineren, maar ze hebben allebei een inseminatiecursus gedaan en kregen het al doende snel in de vingers. Marieke vertelt hierover: “We hadden eerst twee pinken die niet lieten zien dat ze tochtig waren. Ik heb een keer een uur zitten kijken: is die nu wel of niet tochtig? De pinken hebben nu net als het melkvee ook een halsband om met tochtdetectie. Dan hoef je er niet zo fanatiek naar te kijken.” “Op de dagen dat Maurice buiten de deur werkt, doe ik vooral de dagelijkse klusjes: het insemineren, de kalfjes, het weiden in goede banen leiden. Maurice zorgt op die dagen ’s avonds voor het voer. Hij is graag met machines en technische zaken bezig.

 

Behulpzame buurt

Het jonge echtpaar beheert ook de 42 hectare kruidenrijk grasland die rondom het bedrijf ligt. Eén van de eerste uitdagingen was het inkuilen van gras, een taak die dankzij de spontane hulp van de buurjongen succesvol werd volbracht. “De buurt ving ons mooi op. We hebben goed contact en dat helpt ons enorm,” zegt Maurice.

Biologisch

De keuze om de biologische bedrijfsvoering voort te zetten werd bewust en berekend gedaan. “We draaien hetzelfde resultaat met minder dieren, wat ons goed uitkomt,” zegt Maurice. “Wat natuurlijk meespeelde is dat het bedrijf al volledig ingericht was op biologische productie. De investering van de omschakeling heb je dan al gehad.” De jonge ondernemers geven aan dat er ook andere voordelen zitten aan biologisch ondernemen. Maurice: “Ons bedrijfsplan met een extensievere bedrijfsvoering past goed bij de eisen van de banken. Ook kun je rentekorting krijgen en gaan er andere deuren open, zoals groenfondsen, als je biologisch bent.”

 

Toekomstgericht

Ondanks de korte tijd in de melkveehouderij hebben Marieke en Maurice een duidelijk toekomstbeeld. “Het is belangrijk om te kijken wat toekomstgericht is in Nederland,” zegt Maurice. “Er ligt druk op grond en intensivering, maar door in te zetten op biologische landbouw met minder risico en vergelijkbaar inkomen, bereiden we ons goed voor op de toekomst.” Rundveespecialist Jurrien Hummel: “Het is inspirerend om te zien dat deze jonge ondernemers gaan voor de kansen die op hun pad komen. We helpen ze graag bij het verwezenlijken van die droom. Het bedrijf wordt vol enthousiasme voortgezet met mooie eerste productieresultaten en gezonde koeien.”

Kijk op gras

Maurice en Marieke nemen ook deel aan het monitoringsprogramma Kijk op Gras. Wekelijks wordt er een farmwalk gedaan waarbij een vers grasmonster wordt genomen en metingen zoals grashoogte, neerslag en temperatuur worden verricht. Dit helpt hen grip te krijgen op de voederwaarde en ze leren hun percelen beter kennen.

Kijk hier voor meer informatie!

Jurrien Hummel

Rundveespecialist