Fitbrok: een stap vooruit in koegezondheid

Jaap Kieft

07 okt. 2024

Melkveehouder Wim Veldhuizen is altijd op zoek naar manieren om de gezondheid en productie van zijn koeien te verbeteren. Het bedrijf dat hij en zijn vrouw Adrie runnen in Voorthuizen was dan ook een van de eersten waar de nieuwe Fitbrok werd toegepast. Deze brok bevat choline en zorgt voor een betere levergezondheid bij zijn koeien en minder gezondheidsproblemen rondom het afkalven. “Onze koeien zijn fitter” aldus Wim.

De Fitbrok wordt enkele weken voor het afkalven ingezet en tijdens de opstartfase na het afkalven. “Wat we direct merkten, zijn hogere gehaltes en vitalere koeien,” zegt Wim. “Fitbrok is ook echt een passende naam; de koeien zijn vitaal.” Wim constateert dat dit een wisselwerking biedt: “ Omdat de koeien fitter zijn, nemen ze meer voer op, waardoor ze ook veel vitaler blijven en de voeropname hoog blijft. Je kunt daardoor meer voer aan de koeien kwijt.”

 

Levergezondheid en vruchtbaarheid

Preventie is een sleutelwoord in het bedrijf van Veldhuizen. “Je kan beter voorkomen dan genezen,” is hij van mening. Fitbrok speelt een cruciale rol in deze preventieve aanpak. De pensbestendige choline in Fitbrok helpt bij het bevorderen van de levergezondheid van de koeien, waardoor ze fitter zijn en een hogere melkproductie hebben na het afkalven. “Ze zijn sneller tochtig en dat laten ze goed zien“. Afgelopen periode heeft hij zijn inseminatiegetal weten te verlagen van 2,8 naar 1,88, wat een aanzienlijke verbetering is. “De tussenkalftijd is gezakt naar 376 dagen. Dat gaat nog steeds naar beneden.” Rundveespecialist Jaap Kieft merkt op dat de tussenkalftijd belangrijk is: “Je moet de koeien op productie houden. Als je ze vroeg insemineert, blijven ze goed aan de melk. Dan houd je de gemiddelde productie hoger.” Wim merkt ook dat de koeien beter herstellen van gezondheidsproblemen zoals E. coli mastitis.

Fitbrok

 

 

Fitbrok bevat pensbestendige choline en is gericht op het bevorderen van levergezondheid.
Dit zorgt voor fittere koeien en een hoge melkproductie na het afkalven. Wat Fitbrok uniek
maakt, is dat het pers- en pensbestendige choline in brokvorm biedt. Het grote voordeel is dat
deze brok gericht ingezet kan worden, beginnend voor het afkalven en tijdens de opstartfase.

 

Negatieve energiebalans

 Rondom het afkalven start de periode van een negatieve energiebalans. Koeien hebben meer energie nodig voor melkproductie dan ze via de voeding kunnen opnemen. Koeien gaan daarom hun eigen lichaamsvet afbreken om energie te verkrijgen.

 

NEFA'S

Afgebroken lichaamsvet komt vrij in de vorm van vetzuren: NEFA’s. Deze worden gebruikt om energie van te maken. Een gedeelte wordt ingebouwd in het melkvet.

 

Pensbestendige choline

De pensbestendige choline in Fitbrok ondersteunt de stofwisselingsprocessen van de lever, waardoor onder andere minder vet in de lever wordt opgeslagen. Dit bevordert de algemene leverfunctie, waardoor koeien onder andere een minder diepe energiebalans hebben en fitter zijn.

 

Ketonen

Bij het verwerken van de NEFA’s vormt de lever ketonlichamen, wat kan leiden tot ketose.

 

Toepassing

Fitbrok kan gericht ingezet worden, beginnend 3 weken voor het afkalven en minimaal 3 weken na het afkalven. In de droogstand kan ook gekozen worden voor TopLac, dat ook pensbestendige choline bevat.

Lees meer over FITBROK

Over het bedrijf

Wim en zijn vrouw Adrie vestigden zich vijftien jaar geleden in Voorthuizen. Het bedrijf beslaat 25 hectare eigen grond, aangevuld met 21 hectare gepachte grond. Zes hectare hiervan wordt ingezet als maisland. De vijftien jaar oude rundveestal heeft een Lely A3 Next melkrobot. De stal is ingericht met een ruim strohok voor kalfkoeien. Voor koeien met een gezondheidsprobleem is er eveneens een strohok, wat bijdraagt aan hun welzijn en herstel. Met een jaarlijkse melkproductie van gemiddeld 12.000 liter per koe, is het bedrijf gericht op hoge productie, waarbij de gezondheid en het comfort van de koeien centraal staan. Michiel Riezebosch zal in de toekomst het bedrijf overnemen als opvolger. Naast het melkveebedrijf exploiteren Wim en Adrie een B&B die is gevestigd in de historische schaapskooi op het erf.

Wim Veldhuizen staat bekend als precisie-boer. Op het bedrijf wordt alles goed gewogen zodat de gevoerde hoeveelheden voer en mineralen correct zijn. Wim Veldhuizen: “ Overmaat heeft geen zin. Tekort werkt niet. Je moet daarom secuur werken. Een schep maïs kan 550 of 400 kilo bevatten. Dat is 150 kilo verschil! Wegen vind ik daarom belangrijk. Mineralen weeg ik met de keukenweegschaal.” Rundveespecialist Jaap Kieft voegt toe: “We hebben het hier over koeien die 12.000 liter produceren. Het is dan van belang dat ze de correct geadviseerde voedingstoffen binnenkrijgen.”

Jaap Kieft

Rundveespecialist Oost


Gerelateerde onderwerpen: