Efficiënt, resultaatgericht en met plezier werken

Martin Arts

20 jan. 2025

Het bedrijf van Harm Rijkers uit Vessem bestaat uit 190.000 legkippen die verdeeld over drie stallen gehuisvest zijn. In de ene stal houdt hij vrije uitloopkippen, in een andere stal zitten 1-ster Beter Leven kippen en in de derde stal houdt hij in één gedeelte vrije uitloopkippen en in het andere gedeelte scharrelkippen. Daarnaast heeft hij nog akkerbouw en een varkensbedrijf met 580 zeugen en 1.700 vleesvarkens.

Even voorstellen

Graag stellen we je voor aan Harm Rijkers uit het Noord-Brabantse Vessem. Harm (31 jaar) heeft ruim drie jaar geleden het legkippen-, varkens- en akkerbouwbedrijf van zijn ouders Piet en Maria Rijkers overgenomen.

 

Van jongs af aan gaf Harm al aan dat hij het bedrijf van zijn ouders over wilde nemen. Toch koos hij voor de opleiding Agro Techniek. Op deze manier had hij altijd nog een back-up en bovendien liggen zijn interesses ook in techniek. Dit komt nu goed van pas, omdat zijn bedrijf flink geautomatiseerd is en er altijd wel iets te sleutelen of te onderhouden is. Na zijn opleiding is Harm thuis op het bedrijf gaan werken en heeft hij cursussen zoals elektrotechniek, varkens- en legpluimveehouderij gevolgd. De rest heeft hij in de praktijk van zijn ouders en van bedrijfsadviseurs geleerd. Vorig jaar heeft Harm een ‘Eierhukske’ gebouwd waar hij ‘Ei uit de Landschotse hei’ verkoopt. Harm: “De thuisverkoop is mooi voor de binding met de mensen uit de omgeving. Ik hoef er niet veel aan te doen, want fietsers en buurtbewoners zien hier de vrije-uitloopkippen lekker buiten lopen en dat is de beste reclame die er is.”

 

Harm Rijkers bij het 'Eierhukske'

Werken met plezier

Harm hoeft zich niet te vervelen. Zijn ouders, van wie hij het bedrijf in 2012 heeft overgenomen, werken ook nog steeds mee. Daarnaast hebben ze vijf medewerkers in dienst. “Ik vind het belangrijk dat onze medewerkers met plezier komen werken,” vertelt Harm. “Dat probeer ik te realiseren door te zorgen voor afwisseling in het werk; bijna al mijn medewerkers zijn dan ook inzetbaar in zowel de pluimvee- als de varkensstallen. Daarnaast probeer ik zwaar lichamelijk werk te voorkomen door veel te automatiseren. En natuurlijk zorgen we voor gezelligheid in de kantine. Ook doe ik mijn best om flexibel te zijn in vrije dagen en te zorgen dat er zo min mogelijk in het weekend gewerkt hoeft te worden. Voor mijzelf ligt vooral de focus op het managen, het aansturen van de mensen en het draaiende houden van alle techniek. Dan is de dag vaak alweer om,” aldus Harm.

Technisch en financieel goed draaien

“Daarnaast vind ik het belangrijk om technisch en financieel goed te draaien. Ik werk met drie verschillende leeftijden leghennen. Dat is arbeid technisch gunstig, maar heeft ook voordelen door de spreiding van de henneninkoop, de afzet van de eieren én het zorgt voor risicospreiding,” vervolgt Harm. “Er is dus altijd wel een stal met jonge hennen waar kort op gezeten moet worden. Daarom is legpluimveespecialist Martin Arts van De Heus regelmatig hier om mee te kijken in de stallen. Technisch draaien we in alle stallen goed. We proberen met zo weinig mogelijk arbeid zoveel mogelijk werk te verzetten.“ “We voeren momenteel in alle stallen van De Heus Voeders. Ik vind hun bestelomgeving erg fijn en ze zijn flexibel met de planning van de leveringen, dat vind ik belangrijk. Ik ben altijd van mening geweest dat je twee voerleveranciers moet hebben, om een goede vergelijking te kunnen maken voor zowel de prijs als de kwaliteit, lacht Harm. “Het voer van De Heus is goed, momenteel is de prijskwaliteitverhouding netjes en het werkt wel praktisch met één voerleverancier. Voor onze kippen heb ik om die reden voorlopig enkel De Heus als voerleverancier.”

Legpluimveehouder Harm Rijkers uit Vessem

Toekomstplannen

“De vrije uitloop vind ik de mooiste tak van de legpluimveesector. Hierbij wordt het maximale dierwelzijn gecombineerd met de best mogelijke efficiëntie. En dat past wel bij mij en mijn bedrijf, maar al mijn stallen omschakelen kan niet omdat het grondgebonden is,” vervolgt de legpluimveehouder. “Wel zou ik nog graag in twee stallen het systeem (van bouwjaar 2001 en 2003) willen vervangen. Ze doen het nog goed, maar er is veel onderhoud nodig en het huidige systeem kost veel arbeid tijdens het laden, lossen en schoonmaken. Door de bouwstop in Noord-Brabant valt dat nu niet mee omdat ik er een milieuvergunningwijziging voor aan moet vragen.”

Vervanging verlichting

Harm: “Omdat we de systemen voorlopig nog niet kunnen vernieuwen, heb ik er wel voor gekozen om de verlichting alvast te vervangen. In één stal heb ik dat tijdens de leegstand gedaan, voordat het huidige koppel kippen kwam. Daar hingen nog hoog frequente TL buizen en die zijn niet meer te verkrijgen. In deze stal heb ik gekozen voor Signify. Dit geeft een goede lichtverdeling en heeft een goede kleur licht. In de andere stal ga ik tijdens de komende leegstand de verlichting vervangen. In deze stal zit het RED-L systeem en dit systeem is heel moeilijk te verlichten omdat je met veel verschillende etages zit. Het maken van de juiste keuzes is dus belangrijk."

Keuze voor verlichting

In de nieuwe stal, die in 2021 in gebruik is genomen, heeft Harm destijds gekozen voor verlichting van Prolucent. De installateur heeft voor deze stal een verlichtingsplan gemaakt, alles gemonteerd en ingesteld. Toen de kippen in de stal zaten heeft licht- en klimaatspecialist John van Helden van De Heus de nacontrole gedaan van de verlichting door metingen te verrichten en alle instellingen te bekijken.

Klimaat- en lichtspecialist John van Helden (links) meet de lichtintensiteit, kleurtemperatuur en flikkerindex in de legpluimveestal van Harm Rijkers (rechts)

Verlichtingsadvies

John van Helden: “We adviseren vaak bij klanten als ze voor de keuze van verlichting staan bij ver- of nieuwbouw, maar ook als ze de oude verlichting moeten vervangen door nieuwe verlichting. Er zijn dan zoveel zaken waar je rekening mee moet houden. Je wilt een zo optimaal mogelijke verdeling van het licht in de stal om schaduwplekken te voorkomen, maar ook de juiste kleurtemperatuur, het type verlichting en de aansturing is belangrijk. Doordat we zelf geen verlichting verkopen kan ik onafhankelijk metingen uitvoeren in de stal en advies geven. Het is zelfs mogelijk om een complete lichtscan aan te vragen. Dan meet ik de lichtintensiteit, kleurtemperatuur en flikkerindex op alle cruciale plaatsen in de stal en geef ik advies op maat.”

Advies op maat

Heb je ook interesse in verlichtingsadvies op maat of een lichtscan? Neem dan contact op met klimaat- en lichtspecialist John van Helden via +31611432211 of jhelden@deheus.com

Verlichting bij de opstart

Verlichting kan ook ingezet worden bij het sturen van de hennen. Harm: “Wij gaan daarom meestal een keer bij de opfokker kijken naar de opfokhennen. Dat is geen must, maar het is fijn om te zien hoe ze erbij zitten. De verlichting in mijn stallen moet in ieder geval aansluiten op de verlichting tijdens de opfok. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel daglicht binnen is gekomen in de opfokstal. Bij de opzet begin ik met zacht, niet te sterk licht om de hennen ‘tegen te houden’. Ik wil ze eerst zoveel mogelijk op lichaamsgewicht hebben voordat ze gaan leggen. Dat is nodig als je zware eieren wilt hebben. Daarom heb ik ook dierwegers in de stallen hangen. In het begin monitor ik elke dag of ze voldoende stijgen in gewicht.”

Lichtschema's

Harm: “In al mijn stallen zit daglicht. Dit is natuurlijk goed voor de hennen, maar hierdoor is het wel wat moeilijker om te sturen met de verlichting. Het grote voordeel is dat het erg prettig is om te werken in een stal met daglicht. Verder staat de verlichting in de stal zo ingesteld dat deze bij tien procent felheid in de ochtend en avond een bepaalde roodheid heeft. Als je rond die tijd naar binnen kijkt dan hangt er echt een rode gloed in de stal.” Om af te sluiten merkt Harm op dat ze niet omschakelen tussen de zomer- en wintertijd. “Als de instellingen goed staan, dan moet je dat zo houden en er niets aan gaan veranderen,” vertelt Harm.

Martin Arts

Specialist Legpluimvee

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.