Gekozen voor het HCC-concept

Johan Venken

17 jan. 2025

Nelson Bellens houdt, samen met zijn schoonouders Patrick en Godelieve Aernouts, in Wuustwezel (B) op drie locaties in totaal 230.000 vleeskuikens en 1.500 vleesvarkens. Sinds 2023 houden ze kuikens via het HCC-concept.

Nelson: “Het was een droom om in de landbouw te werken, maar mijn ouders hadden geen agrarisch bedrijf en daarom ben ik gaan studeren. Pas nadat ik mijn vrouw Jessie leerde kennen kwam ik voor het eerst in contact met de pluimveehouderij. Ik ging na verloop van tijd steeds vaker meewerken op het vleeskuikenbedrijf van mijn schoonouders. En in 2021 ben ik bij hen in het bedrijf gestapt. Nu werken Patrick, Godelieve, een medewerker en ik samen op het bedrijf. Daarbij hebben Patrick en ik nog een baan buitenshuis.”

 

Gekozen voor HCC

“Anderhalf jaar geleden zijn we gestart met het HCC-concept van De Heus Voeders. In dit concept komen de eendagskuikens van Haanstra en lever je de uitladers aan slachterij van Miert en de zwaardere kuikens aan slachterij Clazing,” vertelt Nelson.

Veel voordelen

Nelson vervolgt: “We zijn op een locatie begonnen met het opzetten van kuikens in het HCC-concept. Dit is een locatie waar in de ene stal 25.000 kuikens zitten en in de andere stal 50.000 kuikens. In deze laatste stal houden we kuikens uit het HCC-concept van De Heus. Hier is de vertering duidelijk beter en is het strooisel droger. De HCC-kuikens worden bovendien zwaarder afgeleverd, waardoor we nu ook een dag eerder uitladen. In deze stal hebben we ook minder afkeur.”

 

Meer papierwerk

Nelson: “Doordat de kuikens naar een Nederlandse slachterij gaan, hebben we meer papierwerk en moeten de kuikens voor transport gekeurd worden door de dierenarts. Gelukkig krijgen we hulp van de kuikenplanning van De Heus bij het regelen van de exportpapieren, maar we moeten zelf wel meer registreren.”

(v.l.n.r.) Patrick Aernouts, Johan Venken en Nelson Bellens.

Drie leeftijden kuikens

“Sinds augustus huren we een derde locatie met twee stallen in de buurt,” vertelt Nelson. “We besloten om ook hier in een stal HCC-kuikens op te zetten. We kunnen dus op twee locaties de resultaten van twee stallen met elkaar vergelijken. We werken momenteel dus met drie verschillende leeftijden kuikens op drie locatie. Om dit allemaal vlekkeloos te laten verlopen hebben we een strakke planning. We weten precies wat er op welke datum moet gebeuren. Er mag absoluut niets tegenzitten.”

 

Taakverdeling

Nelson: “We hbben een duideelijke taakverdeling. Godelieve werkt fulltime op het bedrijf en zorgt voor de opstart van de kuikens. Als de kuikens ouder worden en het werk zwaarder wordt, dan neemt onze medewerker het werk in deze stal over. Zo schuift dat iedere ronde door. Patrick en ik zijn voor- en na ons werk buitenshuis ook in de stallen te vinden. Doordat we met drie leeftijden kuikens werken, moeten we vaak kuikens laden. Het laden, schoonmaken en ontsmetten besteden we uit. De rest doen we zelf. Verder zorgt Patrick voornamelijk voor de administratie en regel ik alles wat te maken heeft met exportpapieren, kuikenpaspoorten en de contacten met de dierenarts."

Financieel resultaat

“Het financiële resultaat is vanaf het begin goed geweest met het HCC-concept. Bovendien draaien we technisch telkens goede rondes, waardoor het voor ons zeker rendeert. En dat is op dit moment voor ons bedrijf het belangrijkste. Ik wil in de toekomst dan ook absoluut doorgaan met het HCC-concept.”

We hebben met elkaar een mooi concept opgezet.

Nelson Bellens

Exportslachterij clazing:

Halal Concept Clazing

 

Patrick Keiman is kwaliteitsmanager bij Exportslachterij Clazing in Zeven huizen waar per dag ongeveer 170.000 kuikens worden geslacht. Patrick was betrokken bij het ontstaan van het HCC-concept. Patrick: “De naam Halal Concept Clazing is ontstaan doordat wij voornamelijk op een halal manier kuikens slachten. Hierbij worden de kuikens handmatig aangesneden door belijdende moslims. De uitgeladen lichtere kuikens gaan naar slachterij van Miert. De zware kuikens komen naar ons. Deze kuikens zijn mooi uniform en er zit zo goed als geen afkeur op. We werken binnen dit concept nu al jaren naar tevredenheid samen met Haanstra en De Heus.”

Haanstra BV:

Win-win voor de hele vleeskuikenketen

Jeroen Zantingh (links) en Minne Brouwer (rechts) van Haanstra BV Zuidwolde: “Wij kopen broedeieren bij vermeerderaars en broederijen. Broedeieren exporteren we over de hele wereld. Een deel van de broedeieren laten we uitbroeden om ze als eendagskuiken te verkopen.”

 

Jeroen: “Wij exporteren als Haanstra veel broedeieren naar veel verschillende landen. Naar klanten met allerlei wensen. Binnen het HCC-concept worden ook kuikens opgezet welke uit onze broedeieren komen. Op deze manier lossen we de uitdagingen voor de hele kolom op en worden alle broedeieren optimaal op markt gebracht.”

 

Minne: “Bij het leveren van de kuikens houden we rekening met de wensen van de vleeskuikenhouders, en de planning van Clazing en De Heus. Door onze flexibiliteit en korte lijnen kunnen we snel schakelen in verschillende omstandigheden.”

Johan Venken

Specialist vleespluimvee

Wil je meer informatie over dit bedrijf of over de afzet van vleeskuikens? Neem dan contact op met: