Slachterij Pludis uit Bree ziet toekomst in de afzet van kipproducten

Ad Rombouts

12 mrt. 2025

Slachterij Pludis uit Bree (B) van familie Schildermans heeft in de afgelopen jaren haar slachterij compleet gerenoveerd en de capaciteit uitgebreid. Doordat ze een blijvende vraag naar kipproducten ervaarden, hebben ze de stap gezet om flink te investeren in hun bedrijf. De focus ligt op het leveren van veilige, uniforme, verse en 100% Belgische kipproducten. Slachterij Pludis verwerkt circa 300.000 vleeskuikens per week.

Eloy Schildermans, eigenaar van Slachterij Pludis in Bree samen Ad Rombouts, hoofd afdeling kuikenplanning in de nieuwe luchtkoeltunnel.

De vraag was groter dan de capaciteit

Voordat we aan de vernieuwing van de slachterij begonnen, hadden we een klantenstop. De vraag naar kipproducten was groter dan we konden leveren,” vertelt Eloy Schildermans die sinds 2020 eigenaar is van slachterij Pludis. “We zien dus zeker toekomst in de afzet van kippenvlees.” Om kwalitatief goede, betrouwbare producten te kunnen leveren én economisch en efficiënt te kunnen werken, is er gekozen voor innovatieve en intelligente technologische oplossingen. Eloy: “Alle apparatuur, vloeren en elektriciteit zijn vervangen. Eigenlijk is alleen de romp blijven staan.”

 

Focus ligt op verpakt vers vlees

Eloy: “We focussen ons voornamelijk op afzet naar de retail. De ontbeende en verpakte verse kipproducten worden grotendeels geleverd onder private label. Daarnaast verkopen we ook veel Halal kipproducten aan de retail en groothandel in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Hierbij is een strikte kwaliteit belangrijker dan massa. Een derde afzetmarkt is de verwerkende industrie. Door deze afzetmarkten onderscheiden we ons ten opzichte van een bulk- of exportslachterij maar daardoor hebben we ook specifieke vragen voor de aanlevering van de kuikens. Voor de consument in de supermarkt zijn bijvoorbeeld verpakkingen met kleinere porties nodig. Een andere afnemer bestelt vooral vleugeltjes van een bepaald gewicht. Het is dus altijd passen en meten om iedereen te voorzien van de gewenste gewichten en onderdelen.”

Wij focussen ons op het ontbenen en verpakken van vers vlees voor de retail.

Eloy Schildermans

Voedselveiligheid staat voorop

“Eén ding staat bij al onze afnemers voorop, namelijk voedselveiligheid. Om dat te kunnen waarborgen is het nuchter aangeleverd krijgen van kuikens essentieel. Door een enkel graankorreltje dat in onze slachterij terecht komt, kan het vlees niet meer allergeenvrij verklaard worden. Daarnaast is het cruciaal dat de kuikens vrij van salmonella worden aangeleverd,” vertelt Eloy. “Het verse vlees kan anders niet meer veilig afgezet worden naar een grote groep van afnemers.

 

Gefocust op goed en uniform product

“Wij zijn altijd gefocust op het leveren van een goed en uniform product aan onze afnemers. Dat verwachten we dus ook van onze leveranciers. Met de innovatieve technieken in onze nieuwe slachtlijn kunnen we tegenwoordig veel afwijkingen automatisch monitoren.

Denk hierbij aan bloeduitstortingen, gebroken vleugels en mesthakken. Door rustig te laden en het voorkomen van voetzoollaesies en mesthakken, is er veel minder B-kwaliteit. En dat is voor de hele keten een voordeel.”

Slachterij Pludis is vooral gefocust op het leveren van een veilig, goed en uniform product.

100% Belgische vleeskuikens

Eloy: “Wij verwerken 100% Belgische vleeskuikens volgens het standaard retail lastenboek. Om het juiste product in de juiste hoeveelheid te kunnen leveren is het van belang dat we van onze leveranciers kuikens van het correcte gewicht ontvangen. Ook het doorgeven en het leveren van het juiste aantal kuikens is daarbij essentieel.”

 

Samenwerking in de keten

“Dat is ook één van de redenen waarom we hebben besloten om intensiever samen te werken met De Heus. Door hun centrale kuikenplanning is er een betere afstemming tussen alle schakels in de keten. Hierdoor is de planning nauwkeuriger geworden en zijn er minder faalkosten. Er is meer wisselwerking zodat we beter met de wensen van de vleeskuikenhouders en onze afnemers rekening kunnen houden,” vertelt Eloy.

Voldoen aan de eisen voor duurzaamheid

Slachterij Pludis heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in duurzaamheid om te kunnen voldoen aan de Europese wetgeving. Ze hebben de nieuwbouw in geïsoleerd beton gebouwd voor de koude- en warmtebewaking. En wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste koeltechnieken. Door de warmterecuperatie is het gasverbruik verminderd. Verder hebben ze een dak vol zonnepanelen en een eigen biologische waterzuivering waarin al het gebruikte water wordt gereinigd naar oppervlaktewater niveau.

 

De CO2 footprint is verbeterd

“Daarnaast stellen onze afnemers eisen aan de CO2 footprint van onze producten,” vult Eloy aan. “Dat is een andere reden waarom we nauwer met De Heus zijn gaan samenwerken. Zij hebben veel inzicht in deze materie door de vele CO2 calculaties die zijn gemaakt. Wij hebben veel relaties in de regio rondom onze slachterij. Zo laten we zien dat we zoveel mogelijk inzetten op het rijden van korte afstanden. Dat is een van de manieren om onze CO2 footprint te verbeteren.”

Pludis is klaar voor de toekomst

Na het voltooien van alle investeringen wil familie Schildermans de capaciteit van hun slachterij volledig blijven benutten. “Verder gaan we door met hetzelfde als wat we vandaag de dag al doen,” besluit Eloy. “We willen de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van onze 140 medewerkers blijven stimuleren. En natuurlijk willen we economisch gezond blijven.”

Ad Rombouts

Hoofd afdeling Kuikenplanning

Wil je meer weten over de mogelijkheden die onze afdeling kuikenplanning biedt? Neem dan gerust contact met me op.


Gerelateerde onderwerpen: