Edwin de Ridder - Hoofd logistiek bij inkoop
De inkoop van grondstoffen is een belangrijk aspect bij het produceren van veevoer. Maar als de juiste grondstoffen aangekocht zijn, wil dat nog niet zeggen dat ze ook beschikbaar zijn om in het voer te verwerken. Edwin de Ridder is hoofd logistiek op de afdeling inkoop. Hij zorgt er - samen met zijn team - voor dat alle ingekochte grondstoffen op exact het juiste moment op de fabrieken afgeleverd worden.
Complex puzzle!
Edwin komt uit het Utrechtse Achterveld. Als jongen wilde hij altijd boer worden en volgde daarom de Landbouwschool. Uiteindelijk is hij 27 jaar geleden via Van de Bunt bij De Heus terechtgekomen. Momenteel stuurt Edwin een team van zes personen aan dat de logistiek van de inkoop verzorgt. Daarbij regelt hij zelf al het vervoer dat per schip gaat.
Complexe puzzel
Het vervoeren van de ingekochte grondstoffen naar de fabrieken, zoals verschillende soorten graan, schroot, vitaminen en mineralen, is een complexe zaak. Het team van Edwin zorgt ervoor dat meer dan 200 soorten grondstoffen vanuit de zeehavens van Nederland en België naar de fabrieken gaan. Daarbij wordt uiteraard naar de kortste route gekeken, maar ook naar de kwaliteit, de opslagcapaciteit en het exacte aflevermoment. Het vervoer gaat voor 20% per vrachtwagen en voor 80% per binnenschip. Momenteel heeft de duwvloot een capaciteit van 10.000 ton, maar dit jaar wordt die capaciteit meer dan verdubbeld, omdat er 20 bakken van 550 ton bijkomen. “Voor duwbakken is 550 aan de kleine kant, maar wij hebben daar bewust voor gekozen, omdat het ons meer flexibiliteit geeft.”
Just-in-time bespaart geld
De afgelopen jaren is De Heus en het aantal soorten grondstoffen behoorlijk gegroeid. Toch is het aantal silo’s bij de fabrieken nagenoeg gelijk gebleven. “Ons werk is ingewikkelder geworden. Alles moet nu exact op tijd en in de juiste hoeveelheid geleverd worden. Zijn we te vroeg dan kost het extra opslagkosten, zijn we te laat dan komt de productie in het gedrang. Maar door zo nauwkeurig te werken besparen we wel veel kosten. Gelukkig hebben we veel goede connecties in de wereld, waardoor we op exact het juiste moment over de grondstoffen kunnen beschikken.”
Controle
Voordat de grondstoffen, zo’n 45.000 ton in de week, überhaupt in ontvangst worden genomen en naar de fabrieken vervoerd worden, wordt altijd eerst vastgesteld of de lading aan alle afgesproken eisen voldoet. Er wordt daarom niet alleen gekeken of de hoeveelheid klopt, maar ook worden van elke lading monsters genomen en geanalyseerd op voedingswaarde en kwaliteit. “Alleen zo kunnen we de kwaliteit van onze voeders garanderen,” aldus Edwin.
Grondstofgebruik optimaliseren
“Waar wij echt goed in zijn, is het effectief inzetten van grondstoffen.” Zo worden grondstoffen van een specifieke herkomst of met specifieke eigenschappen, zoals structuur, of eiwitgehalte, naar fabrieken vervoerd waar ze het beste gebruikt kunnen worden. Dit geldt zowel voor de kwaliteit van het eindproduct, als in financiële waarde. Op die manier zorg het team van Edwin ervoor dat de grondstoffen optimaal benut worden.
Nauwe samenwerking
Om goed te kunnen presteren is nauwe samenwerking nodig met verschillende afdelingen. Er vinden dan ook dagelijks overleggen plaats met de afdeling inkoop en formulatie, maar uiteraard ook met de verschillende fabrieken. Wat dat betreft is hij erg blij met de collega’s. “Er is altijd een goede samenwerking. Zelfs in tijden van stress gaat het allemaal in goede harmonie. En dat werkt erg prettig. Als dan aan het eind van de week alles op tijd is afgeleverd, dan ga ik met een lach op mijn gezicht naar huis.”
Werken bij De Heus
Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!