5. Nieuwe bevindingen van het onderzoekscentrum De Elsenpas
Op veel bedrijven stijgt het aantal levend geboren biggen per zeug. De zeugen zijn echter niet altijd in staat om al deze biggen zelf groot te brengen. Daarnaast is er vaak nogal wat variatie in toomgrootte tussen zeugen. Het is dus soms noodzakelijk een aantal biggen bij andere zeugen te plaatsen. Vanuit gezondheidsoogpunt weten we dat het beter is om tomen bijeen te houden, maar heeft overleggen ook nog effect op de groeiprestaties van deze biggen? En waarop moet je letten als je biggen toch wilt overleggen? Onderzoek op het onderzoekscentrum van De Heus, De Elsenpas, geeft antwoord op deze vragen. Lees het volledige artikel.
4. Tim Enting aan de slag als pluimveehouder
De familie Enting in het Drentse Orvelte rekende er niet meer op dat één van de kinderen zich als opvolger zou aandienen. Nu zijn ze blij dat Tim toch de uitdaging aangaat en als pluimveehouder aan de slag is gegaan. Waarom Tim de uitdaging aangaat lees je hier.
3. Familie Verleun optimaliseert totale bedrijfsvoering stapje voor stapje
De familie Verleun verhuisde eind jaren negentig van het Zuid-Hollandse Boskoop naar het Groningse Briltil. De kinderen waren al geboren en deze verhuizing maakte het mogelijk om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Hield men in Boskoop 35 koeien, in Briltil begonnen Frans (57) en Evadien (56) met 70 koeien. Inmiddels is het bedrijf gegroeid en staan er 145 snuiten achter het voerhek. Dochter Leonie (25) is ook toegetreden tot de maatschap. In de afgelopen jaren werd de bedrijfsvoering stapje voor stapje aangepakt. Lees hier hoe Familie Verleun dit aanpakt.
2. Droogstand als zwangerschapsverlof
Ongeveer 80% van alle gezondheidsproblemen bij melkkoeien is terug te leiden tot de transitieperiode. Deze overgang van de ene lactatie naar de volgende is niet alleen cruciaal voor de gezondheid en levensduur van de veestapel, maar ook voor het arbeidsplezier en het bedrijfssaldo. Marten en Gea melken ongeveer 100 koeien in het Friese Oldeberkoop. Lees hier meer over hun ervaringen.
1. De succesfactoren van de biggenopfok op onderzoeksbedrijf De Heus
Op onderzoeksbedrijf De Elsenpas doen de biggen het erg goed. Van een onderzoekscentrum van De Heus kun je ook eigenlijk niet anders verwachten. Toch is dat niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. De Elsenpas is namelijk niet alleen een onderzoekscentrum, maar ook gewoon een gangbaar varkensbedrijf met 230 zeugen en 900 vleesvarkens, waar een deel van de biggen aangepast proefvoer krijgt en een deel het standaard Romelko Premium biggenvoer uit de gespecialiseerde biggenvoerfabriek in Andel. Lees meer over deze aanpak.