Een gezonde opstart: Optimalisatie van droogstandsrantsoenen met mineralen
Wil je calciumtekorten na het afkalven voorkomen? Dan adviseren we om niet alleen naar het calciumniveau te kijken. Uit ons eigen onderzoek komt naar voren dat de juiste hoeveelheden fosfor, kalium, magnesium, vitamine D en de kation-anionbalans tijdens de droogstand cruciaal zijn voor een gezonde start van de lactatie.
Belang van mineralen en vitamines
Het is algemeen bekend: een goed droogstandsrantsoen is essentieel voor een succesvolle start van de lactatie. Maar er komen regelmatig nieuwe inzichten die het rantsoen voor droge koeien kunnen verbeteren. Daarom heeft De Heus hun droogstandsadviezen opnieuw geëvalueerd. "Het werd tijd om te onderzoeken of onze adviezen nog steeds aansluiten bij de praktijk, of dat er verbeteringen mogelijk zijn," vertelt Aukje Geurtsen, rundveedierenarts en productmanager bij De Heus.
In de afgelopen drie jaar hebben we meerdere onderzoeken uitgevoerd bij bedrijven die onze adviezen al opvolgen. "Het bleek dat er tussen die bedrijven veel verschillen zaten in het calciumniveau in het bloed van de koeien," vertelt Jolien Veneman, onderzoeker bij De Heus. "Dit vonden we opmerkelijk, dus wilden we achterhalen wat de oorzaak hiervan is."
Onderzoek naar calciumtekorten
Hiervoor hebben we een proef uitgevoerd bij innovatiecentrum Dairy Campus, waar we de gezondheid van de koeien rondom het afkalven in detail konden volgen, inclusief het verloop van calcium in het bloed. Vervolgens hebben we dit onderzoek herhaald bij 29 melkveebedrijven en kwamen tot vergelijkbare resultaten. "We zagen een duidelijk verband tussen calciumtekort en de hoeveelheid van andere mineralen in het rantsoen," vertelt Geurtsen.
Tijdens het onderzoek zagen we ook dat droge koeien meer voer opnemen dan verwacht. Maar dat dit geen garantie is voor een goede start van de lactatie. "Begrijp het niet verkeerd, een goede voeropname blijft heel belangrijk voor een goede start. Maar een goede voeropname wil niet zeggen dat er geen melkziekte kan volgen," concludeert Dirk Schimmel, productmanager rundvee bij De Heus.
Wat gebeurd er bij een laag calciumniveau?
Bij een laag calciumniveau in het bloed wordt het calciumniveau op drie manieren verhoogd. Dit gebeurd door aansturing van het parathormoon (PTH). Via de botten, nieren en darmen wordt het calciumpeil weer omhooggeduwd. Kalium (K) remt de opname van magnesium (Mg), dat nodig is voor de aanmaak van PTH. Fosfor (P) remt de aanmaak van vitamine D.
Houd het Calciumniveau op peil
De variatie in calciumniveaus in het bloed tussen koeien op verschillende bedrijven is te verklaren door het mechanisme achter de calciumstofwisseling, dat sterk afhankelijk is van het parathormoon (PTH). PTH wordt aangemaakt wanneer er weinig calcium in het bloed zit en zorgt ervoor dat het calciumniveau op drie manieren weer op peil komt: door calciumopname uit het maagdarmkanaal, vrijmaking van calcium uit botten, en vermindering van calciumuitscheiding via de urine. Vitamine D speelt hierbij ook een cruciale rol.
Vitamine D wordt onder invloed van PTH in de lever en nieren omgezet naar een actieve vorm, die de calciumabsorptie vanuit de darm vergroot, calcium vasthoudt in de nieren en calcium vrijmaakt uit de botten. Zodra er weer genoeg calcium in het bloed zit, wordt de aanmaak van PTH geremd.
"Dit is op zich al een ingewikkeld proces, maar daar komt nog bij dat fosfor, magnesium en kalium dit mechanisme beïnvloeden," legt Aukje Geurtsen uit. "Veel fosfor in de close-up zorgt ervoor dat de actieve vorm van vitamine D minder wordt aangemaakt. Magnesium beïnvloedt de aanmaak van PTH, en een tekort aan magnesium kan indirect leiden tot minder beschikbaar calcium. Kalium kan de opname van magnesium remmen."
Snel te veel fosfor
Het mechanisme dat calcium uit het lichaam mobiliseert, moet rond het afkalven goed functioneren. Dit kan worden bereikt door tijdens de droogstand beperkte hoeveelheden fosfor en kalium in het rantsoen aan te bieden. Vooral met een graskuil is dat lastig. De gehalten aan fosfor en kalium zijn sterk variabel. Dit zijn mineralen met veel impact op de calciumbalans. Om die reden is het belangrijk om de kuilen juist hierop te analyseren," vertelt Veneman. Er zit ook nog verschil tussen percelen. Zo bevat gras dat bemest is met veel dierlijke mest meer kalium. Per regio en bedrijf zit er veel verschil in de hoeveelheid mineralen in de kuil en daarmee in het droogstandsrantsoen.
"Eigenlijk zijn het allemaal cruciale elementen. Al doe je 90 procent goed, dan blijft de kans op problemen met calciumtekorten bestaan. Het is echt precisiewerk."
Cruciale elementen
Er is nog veel winst te behalen door het verlagen van fosfor in de droogstand. "2,0 gram per kilo droge stof is voldoende. Maar zorg ervoor dat er tijdens de lactatie voldoende fosfor gevoerd wordt en bespreek deze dekking met een specialist," adviseert Aukje Geurtsen.
Tijdens onze onderzoeken hebben we ook veel aandacht besteed aan het verlagen van de kation-anionbalans, wat volgens Geurtsen zorgt voor een goede activatie van PTH en daardoor leidt tot een betere calciumstofwisseling. "Een verlaging van die balans kan al een groot verschil maken in de beschikbaarheid van calcium voor de koe, maar het blijft een multifactoriële kwestie," benadrukt Dirk Schimmel. "Eigenlijk zijn het allemaal cruciale elementen. Al doe je 90 procent goed, dan blijft de kans op problemen met calciumtekorten bestaan. Het is echt precisiewerk."
Choline
Naast de juiste hoeveelheden fosfor, kalium, magnesium, vitamine D en de kation-anionbalans, kan ook het voeren van choline bijdragen aan een gezonde start van de lactatie. Choline speelt een belangrijke rol in de vetstofwisseling en kan helpen bij het verminderen van leververvetting, wat vaak voorkomt bij hoogproductieve koeien. Door pensbestendig choline toe te voegen aan het droogstandsrantsoen, kan de algehele gezondheid van de koeien worden verbeterd, wat bijdraagt aan een betere opstart van de lactatie.
Meer informatie over Fitbrok met cholineOver de auteur
Aukje Geurtsen
Product Manager Ruminants